Opțiuni de imprimare:

Ceapa mica in sos dulce acrisor – pentru iarna

Randamente1 porțieTimp de pregătire30 minuteTimp de preparare20 minuteTimp total50 minute

 1300 gr ceapa mica ( dupa ce a fost decojita/curatata)
 250 ml vin alb
 250 ml otet din vin alb de 9 grade
 150 ml ulei de masline extravirgin
 3 linguri de zahar
 1 lingura de sare
 2 foi de dafin
 1/2 lingurita de piper macinat
 1/2 lingurita de piper boabe
 1 lingurita de fenicul uscat sau marar uscat
 1 catel mare de usturoi
1

Mod de preparare:
Reteta originala se pregateste cu ceapa borettana care este de mici dimensiuni si mai turtita in capete, insa putem folosi de asemenea si arpagic mai mare sau ceapa mai mica. Cunoscuta in toata Italia, ceapa borettana isi ia numele de la Boretto, un oras din provincia Reggio Emilia, unde a fost cultivat din 1400. Astazi, insa, o mare parte din productie are loc in zona Parma. Acest tip de ceapa mica are o culoare galbena si un bulb turtit.

2

Pentru inceput vom curata ceapa, indepartind stratul exterior ( coaja, varfurile si radacinile), indicat sa curatam cu grija ca foile de ceapa sa fie cat mai intacte si sa nu se deprinda la preparare.
Curatarea poate fi usor costisitoare, atat pentru ca sunt de mici dimensiuni ce necesita timp si atentie ca sa le pastram intregi, cat si pentru ca putem lacrima in prezenta ei, atat la curatare coaja cat si la tocat in general.
Sunt cateva metode de curatat ceapa fara sa lacrimam:
1. punem ceapa in apa rece inainte si dupa curatat;
2. o introducem la congelator 20 de minute inainte de a o curata si/ toca;
3. o curatam / tocam sub o hota pornita la maxim.

3

Dupa ce le curatam, e recomandat sa le tinem in apa rece timp de 30 de minute sau pana cand pregatim sosul dulce acrisor.

4

Uitati cat de mici sunt si ce bine arata!

5

Pentru a putea doza cat mai eficient cantitatile, va recomand sa introducem ceapa curatata in brorcan, apoi il vom umple cu apa. Scurgem apa intr-o cana gradata si obtinem exact cat lichid e necesar dupa umplerea completa a borcanului. Eu am cantarit si ceapa, mi-a rezultat aproape 1 kg la inceput, mai putin cu 300g fata de cat era necesar la final si asta pentru ca prin preparare termica ceapa isi pierde din duritate si devine mai moale si elastica. Asadar, la un borcan de 1700g/ml am folosit 1300g ceapa mica in total.

6

Dozam ingredientele uscate.

7

Apoi dozam ingredientele lichide.

8

Intr-o oala inalta turnam ingredientele lichide conform dozajului si adaugam condimentele ( sare, zahar, marar/ fenicul, foaie de dafin, piper macinat si boabe).

9

Pornim apoi focul si lasam marinada sa fiarba 5 minute, pentru ca toate aromele sa se imbine si sa se imprieteneasca.

10

Dupa 5 minute de fiert marinada, adaugam ceapa si o vom lasa in lichid alte 5 minute de cand acesta da in fiert.

11

Inainte cu doua minute de final adaugam si catelul de usturoi tocat rondele. Inchidem apoi focul.
Nota: ceapa trebuie sa fie moale, dar nu trebuie sa se destrame. Gatitul excesiv o va face sa se desfaca si va avea un aspect urat la final, practic trebuie sa ramana intreaga la fel cum am adaugat-o inainte de fiert.

12

Cand ceapa s-a inmuiat dupa cele 5 minute le vom scoate din lichid cu o paleta. Va recomand sa pastrati marinada inca in oala pentru ca daca mai aveti nevoie de cateva cepe sa umpleti borcanul sa le puteti fierbe si pe ele in acelasi lichid.

13

Incepem apoi sa umplem borcanul cu ceapa cat inca este calda.

14

Eu am curatat ceapa mica in doua etape, pentru ca prima transa nu mi-a fost suficienta, si am mai adaugat inca 300 g de ceapa mica fara coaja pe care am fiert-o in aceeasi marinada. Marinada am calculat-o corect.

15

Umplem borcanul cu marinada fierbinte cat mai bine cu ajutorul unui polonic.
Va recomand sa tineti borcanul pe o tava metalica pentru a prelua socul termic. Inchidem apoi strans cu un capac si intoarcem borcanul pentru cateva minute pentru a se crea vidul si a ermetiza compozitia cat mai bine. In felul acesta verificam si cat de etans este inchis capacul.

16

De indata ce este inchisa sub vid, ceapa dulce-acrisoara trebuie pastrata intr-un loc uscat de preferinta la intuneric, pentru a nu-si schimba culoarea. Ceapa in sos dulce acrisor, daca este conservata corect in borcane sterilizate si sub vid, poate fi pastrata in camara pentru tot sezonul de iarna. Dupa deschidere, ceapa dulce si acra, daca nu e consumata toata, trebuie pastrata la frigider, cu toate acestea este recomandat sa le consumati cat mai rapid pentru ca isi pierde gustul bun si delicios si se oxideaza.
Ceapa in sos dulce acrisor se serveste alaturi de preparate de carne sau peste, dar merge perfect si in salate la care de obicei punem castraveti murati in otet, sau preparate cu maioneza si legume prajite sau fripte, chiar si la sandvisuri.
Pofta buna!

Informații nutriționale

Porții 1