Opțiuni de imprimare:

Ciorba din zeama de varza cu ceapa – olteneasca

Randamente1 porțieTimp de pregătire2 minuteTimp de preparare3 minuteTimp total5 minute

Ciorba din zeama de varza acra se realizeaza usor, intr-un timp scurt si se consuma simpla sau insotita de sunca sarata sau afumata. Ciorba de zeama de varza este perfecta pentru detoxifiere dupa mesele de sarbatori in care uneori exageram cu preparate grase si consistente.

 200 ml zeama de varza acra
 4 linguri ulei de masline extra virgin
 1 lingurita boia de ardei dulce
 piper dupa gust
 1 ceapa rosie
 raci uscati pentru servit
1

Zeama de varza murata sau moare are o explozie de beneficii pentru sanatate, fiind considerata un leac natural, nemaipomenit in perioada de iarna, impotriva multor afectiuni cu care se confrunta organismul.
Zeama de varza murata este considerata un aliment extrem de sanatos, fiind bogata in vitamina C, A, B1, B2, B3, B6 si B9 și E, dar si in minerale precum magneziu, potasiu, fier, iod, dar contine si vitamina U cunoscuta ca anti-ulceroasa.

2

Mod de preparare:
Pregatim o farfurie adanca sau o strachina, punem la indemana ingrdientele. Ceapa se curata de coaja si se toaca solzisori.

3

Turnam zeama de varza in farfurie sau strachina si adaugam apoi ulei de masline extra virgin. ( Ce se vede in zeama de varza este cimbru uscat din timpul murarii verzei, nu e nevoi sa strecurati zeama de varza murata).

4

Ceapa tocata se adauga in zeama de varza din farfurie. De mentionat ca pentru prepararea acestei ciorbe nu este nevoie de prelucrare termica si nici incalzire, se serveste rece.

5

Condimentam cu boia de ardei dulce si piper dupa gust, apoi amestecam toate ingredientele si gata ciorba.

6

Se serveste ca atare sau insostita de slanina tinuta la sare ori sunca afumata.

7

Zeama de varza este un detoxifiant excelent care ajuta, pe langa eliminarea toxinelor si la vitaminizarea intregului organism, pentru ca prin murare, varza isi pastreaza vitaminele si antioxidantii, dar si alte substante benefice precum sarurile minerale, fermentii si enzimele.

8

Ciorba din zeama de varza murata se mai poate servi cu raci oltenesti ( ardei kapia mici) uscati, care apoi sunt trecuti prin flacara sa capete un pic de aroma de ardei copt. Dupa coacere usoara, raciii se taie la varfuri apoi sunt folositi ca niste caușuri pentru a sorbi ciorba.
Pofta buna!

9

Beneficii:
Pe vremuri, zeama de varza acra era folosita ca leac pentru mai toate afectiunile sezonului rece. Varza murata in sare isi conserva si amplifica toate proprietatile si vitaminele, ajutand la tratarea bolilor de plamani, a constipatiei, a anemiei si a imbatranirii premature a organismului. Consumul regulat de moare, mai ales in sezonul rece, stimuleaza circulatia sangelui, reducand astfel senisibilitatea la frig, dar combate in acelasi timp si febra.
Zeama de varza acra este recomandata in curele de slabire. O cura cu moare vitaminizeaza intreg organismul si il detoxifica.
Consumata a doua zi dupa o petrecere, te scapa de mahmureala, de dureri de cap si de senzatia de voma.
Are un rol important si in elasticitatea pielii, vitamina A din varza murata incetineste aparitia ridurilor, ajuta la eliminarea petelor si mentine aspectul sanatos al dermei.
Benefica si pentru circulatia sanguina, eliminand colesterolul si subtiind sangele.
Contraindicatii: De retinut insa, ca desi are atatea beneficii pentru sanatatea organismului, zeama de varza murata sau moarea contine mult sodiu, care poate fi daunator persoanelor care se confrunta cu boli cardiovasculare sau renale.

Informații nutriționale

Porții 0