Opțiuni de imprimare:

Hummus libanez / Hummus de casa

Randamente8 porțiiTimp de pregătire8 minuteTimp de preparare2 minuteTimp total10 minute

Hummusul este o specialitate orientala, care este preparat din piure de naut, pasta de susan, ulei de masline, suc de lamaie, sare si condimente precum usturoi si chimion. Garnitura standard din Orientul Mijlociu include ulei de masline, cateva boabe de naut intregi, coriandru sau patrunjel verde si boia de ardei. Gustos si usor de preparat, hummusul seamana ca aspect cu fasolea batuta, fiind un aperitiv delicios si bun de consumat atat ca aliment in zile de post cat si in acele momente cand ai pofta sa mananci ceva satios, hranitor si bun alaturi de lipii calde si delicioase.

 400 gr naut fiert
 2 linguri tahini ( pasta de susan)
 3 linguri suc de lamaie
 20 ml ulei de masline extravirgin
 2 catei de usturoi
 1/2 lingurita de chimion macinat
 sare si piper dupa gust
Pentru servit
 2 linguri ulei de masline etravirgin
 1 varf de lingurita de boia de ardei dulce
 1 varf de lingurita de turmeric
 1 varf de lingurita de chimen macinat
 coriandru sau patrunjel verde
1

Mod de preparare:
Hummusul se prepara usor din ingrediente simple, ieftine si usor de gasit in magazine. Pasta de susan - tahini poate fi facuta in casa din seminte de susan, usor rapid si simplu, nu este deci necesar sa cumparati un borcan din care sa folositi doar o lingura. (Vezi reteta pe blog).
Nautul fie il cumparati in conserva gata fiert, fie il fierbeti acasa. Nautul din conserva gata fiert, scurteaza mult timpii de gatire, motiv pentru care si eu am apelat la aceasta metoda.
Pentru inceput, desafacem borcanul sau conserva si scurgem nautul din apa. Apa de la naut o puteti opri pentru a face maioneza vegetala ( Vezi reteta pe blog).

2

Pentru a obtine un hummus fin este bine sa inlaturam pe cat posibil cojile de pe boabele de naut. E o operație plictisitoare dar asa vom obtine o pasta de hummus perfecta.

3

Punem nautul decojit in chopper, blender sau robot de bucatarie, adaugam pasta de susan tahini, sucul de lamaie, uleiul de masline, usturoi, sare, piper si chimion macinat.

4

Blenduim bine totul pana obtinem un hummus fin si cremos. Daca vi se pare prea uscat, se subtiaza cu un pic de apa sau cu un pic de zeama din conserva de naut. Daca doriti un hummus mai cremos, mai puteti adauga putin ulei de masline, insa nu foarte mult pentru ca vom mai folosi si la servire doua linguri de ulei. Dupa ce obtinem o pasta omogena, gustam si asezonam suplimentar cu usturoi, sare si lamaie.

5

Transferam apoi hummusul obtinut in farfuria de servire, decoram cu ulei de masline, turmeric, pudra de chimion, boia de ardei, muguri de pin sau boabe de naut fierte.

6

Presaram patrunjel sau coriandru proaspat si servim cu lipie libaneza calda, paine prajita ori cu o foccacia crocanta. Dupa preferinte hummusul se mai poate servi si cu nachos, betisoare de legume proaspete: ardei gras, telina apio, castravete, morcov. Hummusul este absolut delicios si constituie o sursa excelenta de proteina vegetala, este satios si se poate consuma in diverse combinatii, avand numeroase beneficii pentru organism.

7

Exista numeroase variante ale retetei tradiționale de hummus libanez, fiecare aducand o savoare aparte si un specific local, insa reteta originala este cea preparata si consumata cel mai des. Pasta de susan este un ingredient cheie si este cea care da aroma deosebita unui hummus, in plus, contine o cantitate mare de calciu de origine vegetala.
Hummus delicios, satios, cremos si cu foarte putine calorii, este usor de preparat si rapid, in doar 10 minute te bucuri de gustul autentic de humus libanez chiar la tine acasa.
Pofta mare!

Informații nutriționale

Porții 8