Opțiuni de imprimare:

Paella valenciana de pui

Randamente4 porțiiTimp de pregătire15 minuteTimp de preparare1 orăTimp total1 oră 15 minute

Paella valenciana reprezinta un fel de mancare traditional al Spaniei, provenit din regiunea Valenciei ce are la baza orezul.
Paella” este un cuvant valencian/catalan, care deriva dintr-un cuvant frantuzesc mai vechi „paella” pentru „paine”, care la randul sau provine de la cuvantul din limba latina „patella” care inseamna tot paine. De asemenea, numele de paella, provine si de la recipientul in care se prepara aceasta delicatesa, gustul delicios al paella, obtinandu-se doar folosind un vas potrivit, care este un fel de tigaie cu suprafata mare cu doua manere, caracteristici care permit gatirea uniforma.

 480 gr piept de pui
 500 ml supa de pui
 240 gr orez pentru paella ( rotund mare, Colosal, Bomba)
 120 ml vin alb
 o jumatate de ardei rosu
 o jumatate de ardei verde sau 100g pastai verzi
 2 rosii coapte
 100 gr masare verde
 1 ardei iute verde ( optional)
 2 catei de usturoi
 o ceapa medie
 ulei de masline extravirgin
 sofran sau o lingurita de turmeric
 1 lingura de boia dulce
 rozmarin ( optional)
 2 lamai
1

Scurt istoric:
Paella este un preparat traditional al Spaniei iar paella valenciana este coniderata a fi reteta originala, ea a aparut inca din jumatatea secolului al 19-lea, constand in orez alb, fasole verde lata (bajoqueta si tavella), carne (de pui sau de iepure), fasole alba, melci si condimente precum: sofranul si rozmarinul. Un alt ingredient destul de frecvent folosit este anghinarea. De-a lungul timpului au aparut diverse combinatii de paella, astfel ca sunt multe retete cu acest delicios preparat, cu ingrediente pe care le-au avut fiecare in gospodarie.

Mod de preparare:
Pentru inceput spalam legumele si le zvantam cu un servet. Pieptul de pui se spala si sterge de apa cu un servet, prin tamponare.

2

Intr-o craticioara punem apa la fiert cu putina sare. Cand apa da in clocot adaugam cele doua rosii pentru 3-4 minute. Oparim rosiile pentru a fi usor de indepartat coaja.

3

Cand coaja rosiilor s-a crapat le scoatem din apa si le lasam sa se raceasca. O alta metoda mai usoara de a indeparta coaja rosiilor este sa le crestam pe coaja in 4, cu un cutit, apoi sa le introducem in cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde, le scoatem si le curatam de coaja, in functie de tipul cuptorului si a rosiilor timpul poate varia, asadar daca dupa 30 de secunde nu se curata bine coaja, mai tineti inca 30 de secunde.

4

Dupa ce s-au racit rosiile le curatam de coaja si le taiem in cubulete. De asemenea la paella se poate folosi in locul rosiilor, sos de rosii passate.

5

Pieptul de pui se taie mai intai in fasii lungi, apoi in cubulete potrivite.

6

Jumatatea de ardei rosu il vom curata de seminte si nervuri, apoi il taiem pe lungime in fasii.

7

Jumatatea de ardeiul galben se curata de seminte si nervuri se taie in cubulete mici. Ceapa se curata de coaja, se taie in solzisori sau semiluna, usturoiul se curata de coaja si se toaca marunt. Daca nu aveti supa de pui, o puteti pregati rapid din cubulete de supa de pui.

8

Pentru paella e bine sa folosim o tigaia lata. Turnam in tigaie mai intai uleiul de masline cat sa acopere fundul tigaii si il lasam sa se incinga.

9

Adaugam ardeii rosii taiati felii pe lung in uleiul incins.

10

Cand fasiile de ardei s-au inmuiat ii scoatem pe un servetel sa se absoarba grasimea.

11

In uleiul in care am calit ardeii rosii adaugam restul de legume si le sotam cateva minute. Ele se vor inmuia din lichidul lasat de ele.

12

Turnam apoi vinul alb si mai lasam legumele sa fiarba pana se evapora alcoolul.

13

Adaugam apoi o lingurita de boia de ardei dulce si carnea de pui taiata cubulete pe care o lasam sa fiarba in sosul din tigaie.

14

Cand carnea de pui se va albi atunci este gata fiarta.

15

Turnam apoi orezul, spalat si scurs, in tigaie si amestecam.

16

Lasam orezul mai intai sa absoarba tot lichidul din tigaie la fel ca la sarmalele cu orez.

17

Cand tot lichidul a fost absorbit turnam supa de pui si presaram sofranul apoi amestecam.

18

Daca nu aveti sofran putem colora orezul cu turmeric (curcuma) asa cum l-am colorat eu. Punem o lingurita de turmeric in 3 linguri de apa si amestecam apoi il turnam in tigaie peste orez.

19

Potrivim in acest moment paella cu sare si piper dupa gust, amestecam cu o paleta sa imprastiem orezul in tigaie, trebuie sa fie egal pe toata suprafata pentru ca din acest moment nu se mai amesteca in tigaie. Lasam 5 minute paella la foc mediu spre mare apoi punem focul pe mediu spre mic, cat sa bolboroseasca continutul tigaii si lasam pana toata supa este absorbita si boabele de orez se separa frumos la suprafata, aproximativ 15 minute.

20

Cand orezul devine usor uscat la suprafata si vedem ca lichidul a fost absorbit, dam focul la maxim pentru 2 minute pana simtim miros de orez ars. In acest fel pe fundul tigaii se va forma o crusta crocanta prin arderea orezului, vom obtine ceea ce spaniolii numesc socarrat, care e considerat o delicatesa, apoi stingem focul.

21

Ornam paella cu feliile de ardei sotati. Dupa preferinte si gust, puteti adauga si crengute de rozmarin.

22

Dam tigaia de pe aragaz si o acoperim cu un prospop de bucatarie pentru 10 minute.

23

Punem apoi tigaia pe masa pentru ca fiecare sa se serveasca din ea.

24

Paella se serveste calda cu lamaie sau lime, este delicioasa, satioasa si aromata.

25

Are un gust exceptional, deosebit, complet, iar modul de servire este o mare senzatie pentru orice masa.

26

Paella se poate acompania cu un vin alb sec sau demi-sec.

27

Paella la inceput, a fost considerata un fel de mancare pentru tarani si ciobani, dar de-a lungul timpului a devenit populara in alte regiuni cu variatii de fructe de mare si amestecate. Ingredientele sale originale au fost sofran, iepure, pasari de curte, orez, melci si legume proaspete. In prezent, valencianii nu accepta combinatia de carne cu fructe de mare.
Pofta buna!

Informații nutriționale

Porții 4