Opțiuni de imprimare:

Pesto de Rucola

Randamente4 porțiiTimp de pregătire5 minuteTimp de preparare10 minuteTimp total15 minute

Rucola este o planta comestibila folosita cu precadere in bucataria italiana si preluata in bucatariile din intreaga lume. Sosul pesto ( mai gros sau mai subtire, dupa preferinte ) se obtine prin mixarea fina a frunzelor proaspete de rucola. Pesto de rucola este putin amarui, aromat si cu un gust puternic, fiind plin de vitamine si minerale.

 100 gr frunze de rucola proaspete
 75 gr seminte de pin, sau alune de padure, sau nuci
 2 catei de usturoi
 70 gr parmezan sau pecorino romano
 120 ml ulei de masline extravirgin
 sare dupa gust
1

Mod de preparare:
Mai intai vom indeparta frunzele de rucola uscate sau puternic ingalbenite daca este cazul.

2

Rucola se spala apoi sub jet de apa rece, se scurge si se lasa la uscat pe un servet de hartie, pentru a absorbi apa in exces.

3

Usturoiul se curata de coaja. Parmezanul se da pe razatoarea cu ochiuri mici. Semintele de pin, alunele sau nucile, dupa preferinte, se pot praji usor in tigaie sau la cuptor, eu insa le prefer crude in sosurile pesto.

4

Punem apoi in blender/chopper rucola dupa ce s-a scurs de apa, o indesam cat mai aproape de cutit.

5

Adaugam apoi sare, parmezanul, semintele de pin sau alune sau nuci si usturoiul cu exceptia uleiul de masline ( in aceasta faza nu turnam inca ulei de masline).

6

Mixam bine pana cand obtinem o compozitie omogena, apoi incepem sa adaugam treptat uleiul de masline. Daca doriti un sos pesto mai gros adaugati mai putin ulei de masline.

7

Dam jos compozitia de pe peretii vasului cu o spatula, si continuam sa turnam si restul de ulei de masline.

8

Cand consistenta pesto-ului devine cremoasa, inchidem blenderul/chopper-ul.

9

Pesto de rucola se serveste cat mai rapid dupa preparare, pentru a nu-si pierde proprietatile curative.

10

Se poate consuma cu diverse tipuri de paste sau doar pentru a le condimenta, de asemenea il puteti adauga in salate altaturi de nuci si parmezan, ori cu bruschette, crakersi ( biscuiti sarati), e ideal pe paine neagra integrala, in sandvisuri, peste, cartofi copti in coaja, cu diferite branzeturi si multe alte retete delicioase.

11

Daca nu reusiti sa il serviti imediat dupa preparare pesto se pastreaza acoperit la frigider, cateva ore.

12

Rucola este o planta foarte sanatoasa cu proprietati antianemice si detoxifiante, ideala pentru mentinerea si imbunatatirea sanatatii si a imunitatii.

13

Pentru pastrare sau depozitare punem pesto in borcane sterilizate si le acoperim cu un strat de ulei de masline. Uleiul de masline la frigider se solidifica si creaza un capac natural ermetic. Il putem pastra in frigider pentru circa o saptamana, iar daca doriti sa il pastrati pentru  perioada mai lunga de timp, il puteti congela in pungute mici.

14

Cateva informatii utile zic eu, despre rucola preluate de pe internet:
Rucola este o planta ierboasa, cu frunzele crestate, asemanatoare cu cele de papadie, dar rotunjite la margini. A fost preluata din bucataria italiana. Rucola este considerata ultima descoperire in materie de dietoterapie pe plan mondial, fiind si cea mai la moda salata din Europa occidentala si din Statele Unite (unde este cunoscuta si sub numele de argula). Este apreciata mai ales ca element de forta in curele de slabire si de dezintoxicare, unanim considerata ca fiind extrem de eficienta in aceste domenii. Rucola este folosita si ca planta medicinala. Are un continut bogat in vitamina C si multe alte substante minerale.
Radacinile uscate ale rucolei sunt folosite pentru prepararea unei infuzii cu proprietati diuretice. E fortifianta si reda vitalitatea psihica. Consumul regulat de rucola previne astenia de primavara sau oboseala, anemia si hipercolesterolemia.
In bucataria italiana, rucola se foloseste fie sub forma de salata, fie ca ingredient special pentru pizza, in care se pune la sfarsitul coacerii, impreuna cu patrunjelul tocat marunt, pentru a-i da gust si aroma si pentru a o face mai digerabila.
Salata de rucola se prepara dintr-o mana de frunze, patru rosii mici tip "cireasa" (o alta prezenta recenta in magazinele noastre) taiate in patru, ulei extravirgin de masline, eventual putina lamaie stoarsa (niciodata otet). Frunzele de rucola nu se taie cu cutitul, ci se rup cu mana, altfel - spune traditia - se ofilesc rapid si isi pierd gustul. Toate aceste ingrediente se amesteca bine, iar deasupra se presara sare, nu prea multa, ca sa nu ia gustul plantei. Dupa preparare, se consuma in maximum 15 minute, altfel isi pierde proprietatile curative.
Gustul frunzelor este greu de descris, deoarece pare a imprumuta in egala masura aroma frunzelor verzi de usturoi, creson si a arahidelor.
Se combina excelent cu rosii sau usturoi, astfel adaugandu-se la paste. Combinata cu alte legume, le imbunatateste farmecul si savoarea. Desi atunci cand mancati pentru prima data rucola va poate displacea gustul ei, trebuie sa o consumati de mai multe ori pentru a o aprecia. Rucola are o aroma puternica si un gust special, care poate displace pentru inceput unora. Senzatia de picant - acrisor - dulceag nu este pe placul tuturor, poate si de aceea rucola nu este foarte raspandita, printre cunoscatori insa, planta este foarte apreciata. In general, rucola e folosita in stare cruda, in salate sau pe pizza, in special de catre italieni. Ea poate fi si fiarta, dar doar pentru scurt timp. In acest caz, rucola poate fi consumata cu spaghete sau risotto.
Sper sa va plac articolul si gustul minunatului pesto de rucola!
Pofta mare!

Informații nutriționale

Porții 0