Opțiuni de imprimare:

Saramura de pui – reteta usoara

Randamente4 porțiiTimp de pregătire5 minuteTimp de preparare1 orăTimp total1 oră 5 minute

Saramura de pui cu mamaliguta si ardei iute este o mancare traditional romaneasca si una dintre cele mai bune si apreciate mancaruri posibile: o combinatie intre friptura la gratar cu zeama usor picanta, din rosii si ardei kapia, optional ardei iute, usturoi uscat sau verde si cimbru dupa gust, delcios de aromata, hranitoare, speciala si adorata de majoritatea dintre noi, perfecta pentru mesele de weekend sau sarbatori.

 2 pulpe de pui
 2 aripi
 o jumatate de piept de pui
 2 rosii
 2 ardei kapia rosii
 3 catei de usturoi
 1 lingurita boia de ardei afumata
 1 lingurita de boia de ardei dulce
 1 lingurita de cimbru
 1/2 lingurita praf de usturoi ( la nevoie)
 sare si piper
 2 l apa
 1 ardei iute
1

Mod de preparare:
La saramura de pui fie folosim puiul intreg, fie folosim bucatile preferate (pulpe, aripi, piept, etc.) Eu la aceasta saramura am folosit pulpele, aripioarele si o jumatate din piept. Aprindem gratarul si asteptam sa se incinga jarul. Saramura de pui iese mult mai gustoasa cand carnea e fripta pe gratar, insa daca nu aveti aceasta posibilitate, mai ales atunci cand aveti pofta, puteti gati puiul si la grill / tigaie grill. Arsura de pe pielea puiului este importanta la aceasta saramura.

2

Filetam mai intai pieptul de pui, un pic mai gros decat la snitel. Crestam pulpele ca sa ne asiguram ca la frigere sunt bine patrunse si bine facute, crestam usor si aripioarele, le clatim sub jet de apa rece, apoi le vom zvanta cu un servet de bucatarie. Condimentam simplu dar din abundenta cu sare de mare, rasnim piper mozaic, si lasam carnea sa le absoarba pana cand jarul e gata.

3

Cand jarul e perfect, frigem bucatie de pui pe gratar, pe ambele parti. Tot pe gratar vom coace rosiile si ardeii kapia, puteti frige dupa preferinte si un ardei iute verde sau rosu.

4

Intoarcem carnea si avem grija ca jaurul sa nu se incinga prea tare de la grasimea scursa pe el.

5

Cand rosiile si ardeii s-au fript, le transferam intr-un bol si le lasam sa se raceasca.

6

Cand carnea e gata o luam de pe gratar si pregatim saramura. Intr-o oala punem 2l - 2,5l de apa la fiert cu multa sare dupa gust.

7

Rosiile fripte le curatam de coaja, coaja lor nu o aruncam. Taiem in bucati mici rosiile, sau o puteti da pe razatoare ori blender.

8

Cojie de rosii le taiem cat mai fin, arsura usoara si fumul din ele vor da un gust deosebit de bun saramurei.

9

Ardeii ii vom spala sub jet de apa rece, apoi fie ii dam prin blender fie ii tocam la cutit. Eu am tocat ardeii la cutit pentru ca arata foarte bine in saramura bucati mai mari de ardei. Ardeiul iute se piseaza cu lama cutitului, recomand sa fie pus in saramura dupa gust ca sa nu o faceti prea iute.

10

Pregatim condimentele pentru saramaura pe care le vom adauga la final. Nu recomand cimbrul fiert cu apa si sare, va da un gust amarui saramurii ( sa fie mai mult o infuzie).

11

Usturoiul se curata, il trecem prin presa.

12

Cand apa cu sare da in clocot adaugam bucatile de pui fripte pe gratar si le vom lasa la fiert 2-3 minute, in timpul acesta puiul isi lasa aroma in zeama, in plus daca puiul nu s-a gatit bine pe gratar si a ramas usor in sange, in saramura clocotita se va gati perfect.

13

Adaugam apoi legumle, condimentele, usturoiul, amestecam gustam si completam cu sare piper sau cimbru dupa gust. Le tinem le foc 1-2 minute, practic ca la ceai ( infuzie), dar pentru ca sunt reci le lasam usor in clocot pentru putin timp.

14

Inchidem focul si adaugam verdeata patrunjel sau leustean.

15

Amestecam bine totul cu grija sa nu dezintegram carnea, acoperim cu un capac si lasam cateva minute ca toate ingredientele sa se imprieteneasca, practic e suficient cat timp pregatim mamaliguta.

16

Saramura de pui se serveste cu mamaliga, cartofi fierti, ardei iute, paine calda, alaturi de ardei iuti proaspeti sau murati.

17

Daca avetj pui crescut la tara saramura va iesi si mai aromata, sanatoasa, perfecta.

18

Inainte de servire, presarati putin piper proaspat macinat deasupra si turnati un cateva picaturi de ulei de masline extravirgin. Vor da o savoare deosebita, la fel procedati si daca va ramane saramura pentru a doua zi, dupa ce preincalziti saramura, in plus adaugati si un catel proaspat de usturoi si putin patrunjel verde va fi la fel de buna si deliciasa ca in prima zi.
Pofta buna!

Informații nutriționale

Porții 0