Opțiuni de imprimare:

Sardine la grill cu sos Gremolata si mamaliguta

Randamente4 porțiiTimp de pregătire30 minuteTimp de preparare15 minuteTimp total45 minute

Sardinele la grill stopite cu sos gremolata sunt absolut delicioase si aromate, se prepara usor si se pot servi atat la pranz cat si la cina pentru intreaga familie.
Sardinele, pesti albastri, bogati in Omega 3, sunt prin definitie pestii oceanului Atlantic, proaspete, sarate sau afumate, sardinele sunt un peste popular inca dinainte de a se descoperi continutul ridicat in grasimi bune, pentru ca creste din abundenta, se pescuieste in cantitati mari, motiv pentru care este aproape tot timpul anului accesibil, la un pret mic.

 1,5 Kg sardine (15-20 de bucati)
 ulei de masline
 sare de Himalaya
 piper asortat proaspat rasnit
Pentru sos Gremolata
 1 legatura de patrunjel
 6 catei de usturoi
 4 linguri de ulei de masline
 1/2 seama de la o lamaie
 coaja rasa de lime sau coaja de lamaie, sau coaja de portocala
 sare si piper proaspat rasnite
1

Mod de preparare:
Sardinele se curata cu grija de solzisori si de intestine ( pentru a scoate intestinele taiati pe lung burta sardinelor).
In traditie sardinele se gatesc cu tot cu solzi care protejeaza carnea de caldura excesiva, astfel incat la final sa rezulte un peste crocant la exterior si suculent la interior, eu il prefer insa fara solzi.

2

Se spala fiecare peste cu apa rece, exterior si interior, insistandu-se usor la partea interioara pentru a le indeparta pojghita de culoare neagra, cu gust amarui, se insista si pe partea de coloana pentru a indeparta sangele inchegat. Sardinele se lasa apoi la scurs dupa care se sterg de apa ramasa cu un prospop de bucatarie.

3

Crestam apoi sardinele pe ambele parti si le ungem cu ulei de masline, fie cu ajutorul unei pensule fie cu mana.

4

Asezonam sardinele cu sare si piper proaspat rasnite dupa care le vom lasa la rece cam 10 minute.

5

Incingem bine o tigaie grill, eventual ungem cu putin ulei grill-ul.

6

Asezam sardinele pe grill si le vom frige cam 3 – 4 minute, pe fiecare parte, cele mai mici, le vom tine mai putin, cam 2 – 3 minute, pe fiecare parte, important este sa prinda o culoare auriu-inchisa iar pielea sa fie usor crocanta.

7

Pentru a nu se prinde de grill, vom intoarce sardinele o singura data, dupa timpul indicat mai sus.

8

Cand sunt gata le transferam pe un platou si dupa preferinte si gust putem pe ele oregano sau cimbru uscat.

9

Sosul Gremolata in varianta sa originala contine patrunjel, coaja rasa de lamaie si usturoi pisat, insa exista multe alte variante dupa gustul si preferintele fiecaruia.
Mai intai se spala patrunjelul, se scutura de apa si se tamponeaza cu un servet de bucatarie pentru a absorbi apa de pe frunze, patrunjelul trebuie sa fie foarte bine uscat de apa. Eu de obicei cumpar mai multe legaturi de patrunjel pe care le spal si apoi le pun intr-un bol cu apa apoi le dau la frigider, se pastreaza proaspat si verde mult timp.

10

Patrunjelul se poate marunti cu un cutit cat mai fin apoi se pune intr-un mojar sau se da prin blender pentru o textura mai fina.

11

Razuim coaja de lime sau lamaie, sa fie cam o lingurita cu varf de coaja rasa. Folositi lamaie sau lime a caror coaja nu a fost tratata cu ceara. Daca nu sunteti siguri de acest aspect scufundati timp de un minut citricele in apa fierbinte dupa care le stergeti cu un prosop de bucatarie. Lamaia se poate inlocui cu coaja rasa de la alte fructe citrice: lime, grapefruit sau portocala iar patrunjelului ii poate lua locul cimbrul, rozmarinul sau coriandrul proaspat.

12

Punem patrunjelul tocat fie in mojar, fie in tocator electric sau in vasul pentru blender vertical, adaugam uleiul de masline si coaja de lime / lamaie / portocala / grepefruit.

13

Curatam usturoiul si il dam prin presa. Il puteti de asemenea freca in mojarul special pentru o textura mai fina.

14

Peste patrunjel adaugam zeama de la o jumatate de lamaie.

15

Adaugam si usturoiul pisat prin presa, sau maruntit fin in mojar, apoi condimentam cu sare, piper si dam prin blender sau tocator electric pentru ca sa maruntim cat mai bine. Gremolata isi elibereaza cel mai bine aromele daca, dupa amestecarea ingredientelor, este zdrobita usor in mojar cu pistil. Atentie pentru acest sos nu se foloseste in niciun caz patrunjel congelat.

16

Puteti alege de asemenea, pentru o nota finala sa adaugati si putina coaja de portocala rasa, nu va face decat sa sublinieze mai bine prospetimea acestui adaos citric. Cand sosul e gata il vom tine la rece, acoperit, pana la servire.

17

Sardinele se servesc calde cu sos de patrunjel si usturoi, lamai si mamaliguta calda.

18

Dupa preferinte le puteti servii si cu lipii usor rumenite sau paine proaspata.

19

Sardinele sunt o sursa buna de acizi grasi Omega 3, sunt bogate in minerale (iod, fosfor, calciu) si vitamine (A, B1, B2, B3, B12, K, D, E), de asemenea consumul de sardine proaspete la grill sau gratar contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare sau la mentinerea sanatatii cardiovasculare.
Pofta mare!

Informații nutriționale

Porții 0