Opțiuni de imprimare:

Zeama (bors) de gaina de tara, cu taitei de casa si zdrente din ou – moldoveneasca

Randamente10 porțiiTimp de pregătire20 minuteTimp de preparare2 ore 40 minuteTimp total3 ore

O zeama (un bors) de gaina de tara ne aduce aminte de zilele cand eram copii si bunica ne pregatea o ciorba incredibil de gustoasa. Daca vrei sa mananci o zeama buna si gustoasa, atunci recomand zeama moldoveneasca de gaina facuta cu simt de raspundere din gaina de tara grasa, cu verdeturi si legume proaspete si neaparat cu taitei de casa.

 gaina de tara ( maruntaie pentru ciorba)
 1 morcov
 1 ceapa
 1 sfert de telina
 1 pastarnac
 1 ardei kapia
 1 -2 cartofi
 1 rosie
 200 ml suc de rosii
 500ml-1l bors pentru acrit
 1 ou pentru dres
 1 legatura patrunjel
 1 legatura leustean
 sare dupa gust
Pentru taitei
 1 ou
 faina cat cuprinde
1

Mod de preparare:
Pentru aceasta zeama am ales sa folosesc o gaina crescuta la tara, pentru ca stiti si voi ce gust bun o da supei gaina crescuta la sol in conditii bio.
Bunica mea folosea o gaina intreaga la ciorba insa eu am ales sa folosesc doar maruntaiele ( ficat, pipota, inima), gat, ghiare, spate, pentru ca gaina era destul de mare. Prima data se pregateste carnea. Se parleste bine daca este cazul, sa nu mai aiba resturi de pene si tuleie, se portioneaza si apoi se spala foarte bine.  Se pune la fiert in apa cu o lingurita de sare, apa doar cat sa acopere carnea. Cand da in clocot, se mai lasa cam 5 minute, apoi se arunca apa, se spala bine oala si bucatile de carne. In felul acesta, se elimina toata spuma formata din sangele adunat de la carne, iar zeama va fi limpede.

2

Nu va temeti, nu veti arunca prea multi nutrienti, iar zeama va fi extrem de gustoasa. Mai este o varianta: sa adunati toata spuma care se formeaza, dar zeama va fi mai tulbure. Dupa ce spalati carnea adaugati apa peste ea si se lasa sa fiarba, acoperit cu un capac, pana cand carnea este aproape fiarta. Aici nu va pot spune un anumit timp. Daca este pasare tanara o sa fiarba repede dar daca este pasare batrana va trebui sa puneti apa mai multa la fiert peste carne si sa lasati la foc mic, verificati pe parcurs daca s-a fiert. Daca aveti slow cooker puteti fierbe carnea in el, slow cookerul este renumit pentru ca gateste bine orice carne.

3

Cand carnea aprape s-a fiert incepem sa pregatim legumele pe care le vom adauga in zeama.

4

Ceapa, rosia, ardeiul kapia, morcovul, pastarnacul radacina, telina, se vor taia cubulete mici.

5

Cartofii ii taiem cubulete cat sa incapa in lingura.

6

Adaugam legumele taiate in supa de gaina. Turnam si sucul de rosii, amestecam dupa care lasam sa fiarba in continuare. De data asta vom lasa la fiert pana cand legumele sunt bine patrunse.

7

Intre timp ne vom ocupa de taiteii de casa.
Oul se bate cu o furculita sau un tel, se adauga cam trei sferturi din faina. In general intra cam 100g de faina. Nu se pune insa toata faina pentru ca ouale sunt de marimi diferite, nu au un gramaj standard.

8

Se amesteca bine si daca mai este nevoie, se mai adauga faina pana cand se formeaza un aluat moale dar nelipicios, sau pana cand se desprinde de pe mana.

9

Se lasa cam 15 minute sa se odihneasca, apoi se presara blatul de lucru cu faina, se presara faina din belsug si pe aluat si se intinde.

10

Se intinde cat de mult posibil, in felul acesta vom obtine taitei mai subtiri in grosime.
Peste foia de aluat bine intinsa vom presara faina din abundenta, apoi vom face din el un sul ca o rulada.

11

Transferam ruloul de aluat pe un tocator si il vom taia mai intai in doua.

12

Taiem apoi fiecare jumatate de rulou de aluat, mai fin sau mai gros dupa preferinta fiecaruia.

13

Se insira taieteii proaspeti pentru ai desface se lasa asa, rasfirati 20 de minute sa se usuce un pic.

14

Inainte de ai pune in zeama ii vom pune intr-o sita de faina si-i vom cerne, sa cada surplusul de faina de pe ei.

15

Cand legumele s-au fiert se pune borsul. Va recomand sa-l strecurati inainte. Unii recomanda ca borsul sa se fiarba separat, sa se dea un clocot. Eu l-am pus de data asta direct in oala cu zeama, fara probleme. Punem prima data jumatate de litru si se lasa sa dea in clocot. Se gusta si vedeti acum daca va place mai acru, daca mai trebuie sare.
Vom turna apoi in bors un ou batut, bunica ii spunea acestei parti ca drege ciorba. Amestecam oul repede, in felul aceasta se vor obtine acele zdrente de ou foarte aspectoase.

16

La final vom pune taiteii de casa.

17

Taiteii se fierb repede cam 5 - 7 minute, veti sti cand sunt fierti pentru ca ei se vor ridica deasupra zemei.
Inchidem focul.

18

Nu uitati sa puneti verdeata tocata marunt ( leustean si patrunjel verde), pe langa aspect aceasta va da un gust minunat borsului de gaina.
In general verdeata se pune la final si nu la fiert, pentru ca acum gustul va fi mult mai intens, si va aduce un plus de vitamine. La fiert se pierd o mare parte din vitamine, de aceea, verdeata se pune la final, cam la 10 minute dupa ce s-a stins focul.

19

Se serveste fierbinte sau calda alaturi de ardei iuti verzi sau murati.

20

Miroase excelent si are un gust desavarsit, stelutele de grasime de deasupra, gustul zemei si gustul carnii sunt de nedescris in cuvinte.
Pofta mare!

Informații nutriționale

Porții 0