Dulceata de nuci verzi este un desert traditional romanesc, se pregateste usor din patru ingrediente si este fina si delicioasa. Nucile verzi bogate in iod sunt un adevarat medicament cu un gust desavarsit in dulceata.
Mod de preparare:
Perioada in care se face aceasta dulceata de nuci verzi este luna iunie. Este important ca nucile sa nu devina lemnoase, adica sa nu li se formeze coaja tare din interior. Cel mai bine este sa le testati cu un cutitas. Daca sub stratul verde dati de ceva tare si maro, nucile nu mai sunt bune de dulceata.
Sunt mai multe tipuri de dulceata de nuci verzi. Unele prevad decojirea groasa pana la stratul alb, altele doar cea superficiala a cojii verde inchis (cu peelerul pentru legume) iar la altele nucile se lasa intregi, fiind doar intepate in multe locuri cu un ac gros. Acestea doua din urma vor duce la o dulceata mai inchisa la culoare dar foarte gustoasa.
Deoarece zeama de nuca contine iod care pateaza pielea este recomandata utilizarea manusilor de cauciuc (de menaj) sau daca aveti manusi chirurgicale. Curatam nucile de coaja verde protejandu-ne cu ajutorul acestor manusi ( eu am folosit doua perechi de manusi chirurgicale una peste alta). Cand curatam nucile trebuie sa trecem de cele doua straturi verzi (inchis si deschis) si sa ajungem la miezul alb.
Aveti grija sa nu decojiti mai gros decat trebuie pentru ca nu mai ramaneti cu nimic. In timp ce le curatam le punem direct intr-un vas cu apa.
Punem apa si zaharul intr-un vas la foc mic.
Lasam sa fiarba pana se topeste zaharul si capata consistenta unui sirop.
Adaugam nucile si zeama de lamaie si le lasam sa fiarba.
Adunam spuma care se formeaza.
Cand siropul este legat avand consistenta mierii de albine dulceata este gata.
Puteti face si testul picaturii, turnati din sirop cateva picaturi pe o farfuriuta si cand se raceste verificati consistenta, daca este lipicioasa este gata.
Transferam dulceata fierbinte in borcanele sterilizate, inchidem ermetic cu un capac, apoi le intoarcem cu gura in jos, si le lasam sa se raceasca lent, in felul acesta se va crea vid in interiorul lor si dulceata se conserva bine pentru iarna.
Dulceata de nuci verzi este un desert de lux, delicioasa, fina care se prepara cu multa migala si care necesita timp si atentie.
Spor si pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Perioada in care se face aceasta dulceata de nuci verzi este luna iunie. Este important ca nucile sa nu devina lemnoase, adica sa nu li se formeze coaja tare din interior. Cel mai bine este sa le testati cu un cutitas. Daca sub stratul verde dati de ceva tare si maro, nucile nu mai sunt bune de dulceata.
Sunt mai multe tipuri de dulceata de nuci verzi. Unele prevad decojirea groasa pana la stratul alb, altele doar cea superficiala a cojii verde inchis (cu peelerul pentru legume) iar la altele nucile se lasa intregi, fiind doar intepate in multe locuri cu un ac gros. Acestea doua din urma vor duce la o dulceata mai inchisa la culoare dar foarte gustoasa.
Deoarece zeama de nuca contine iod care pateaza pielea este recomandata utilizarea manusilor de cauciuc (de menaj) sau daca aveti manusi chirurgicale. Curatam nucile de coaja verde protejandu-ne cu ajutorul acestor manusi ( eu am folosit doua perechi de manusi chirurgicale una peste alta). Cand curatam nucile trebuie sa trecem de cele doua straturi verzi (inchis si deschis) si sa ajungem la miezul alb.
Aveti grija sa nu decojiti mai gros decat trebuie pentru ca nu mai ramaneti cu nimic. In timp ce le curatam le punem direct intr-un vas cu apa.
Punem apa si zaharul intr-un vas la foc mic.
Lasam sa fiarba pana se topeste zaharul si capata consistenta unui sirop.
Adaugam nucile si zeama de lamaie si le lasam sa fiarba.
Adunam spuma care se formeaza.
Cand siropul este legat avand consistenta mierii de albine dulceata este gata.
Puteti face si testul picaturii, turnati din sirop cateva picaturi pe o farfuriuta si cand se raceste verificati consistenta, daca este lipicioasa este gata.
Transferam dulceata fierbinte in borcanele sterilizate, inchidem ermetic cu un capac, apoi le intoarcem cu gura in jos, si le lasam sa se raceasca lent, in felul acesta se va crea vid in interiorul lor si dulceata se conserva bine pentru iarna.
Dulceata de nuci verzi este un desert de lux, delicioasa, fina care se prepara cu multa migala si care necesita timp si atentie.
Spor si pofta mare!