Masurarea ingredientelor

AutorNicola ElenaCategorie

Arta culinara nu e deloc usoara asa cum pare. Nu e atat de simplu sa gatesti ceva cu adevarat bun, dar sa le spui si altora ce ai facut, in asa fel incat sa le reuseasca excelent si sa inteleaga ce-ai facut. Asadar este necesar sa stim cum sa masuram ingredientele, astfel incat sa ne iasa mancarea buna pe care ne-o dorim.

Randamente1 porție
1

Faina cat cuprinde :
Poate retetele in care se precizeaza ca trebuie sa puneti " faina cat cuprinde" va dau batai de cap si habar n-aveti cum ati putea estima cata faina ar putea cuprinde un aluat? Atunci ar fi bine sa stiti ca va trebui sa adaugati treptat faină cu lingura, sau in ploaie cu mana.
Ce inseamna ca punem faina ”in ploaie”, treptat. Adica la un aluat oarecare, pui faina, cat sa obtii o pasta moale, apoi presari faina treptat, putin cate putin, framantand intre timp pentru omogenizare. Te opresti cand aluatul nu mai primeste faina in compozitie, adica capata textura dorita. E momentul cand aluatul e destul de elastic si ti se dezlipeste de maini, si chiar daca mai adaugi faina, aceasta nu isi schimba compozitia. Asta inseamna ”faina cat cuprinde„.

2

Priza de sare / Praf de sare :
”A pinch of salt”, mai puteti intalni in retetele straine. Inseamna ca folosim acea cantitate de sare care o cuprindem intre degete. Cam din aceeasi categorie face parte si expresia „un varf de cutit ”.

sare

3

Drojdie uscata versus Drojdie proaspata:
-”drojdie cat o nuca”, inseamna 50g drojdie.
- 50g drojdie proaspata ajunge pentru 1 kg de faina. Il gasim in cubulete de 25g respectiv 50g in orice magazin de alimente.
Drojdia proaspata o putem inlocui cu drojdie uscata, astfel:
- 1 plic drojdie uscata de 7g = 1 cub drojdie de 25g
- astfel pentru 1 kg de faina avem nevoie de 2 plicuri de drojdie uscata a cate 7g

drojdie uscata

4

Un pumn de orez :
- este echivalentul a 4 linguri mari de orez, sau o cescuta de cafea plina pana la varf.

orez

5

Linguri Versus Grame:

Faina
– o lingurita = 3 gr (a teaspoon)
– o lingura rasa = 15 gr
– o lingura cu varf = 25 gr (a table spoon)
– o cana (in retetele americane “one cup”) = 150 gr (one cup)

Zahar
– o lingurita = 5 gr
– o lingura = 30 gr
– o cana = 200 gr
– o ceasca de cafea = 120 gr

Lapte
– o lingura = 20 ml
– o ceasca de cafea = 55 ml
– o cana = 250 ml

Apa
– o lingurita = 5 ml
– o lingura = 20 ml
– o ceasca de cafea = 120 ml
– o cana = 200 ml

linguri

6

Alte masuratori:

1 ou = 45-65 g
1 galbenus =20 g (aproximativ)
1 albus = 30 g (aproximativ)
1 praf/ 1 varf de cutit (de sare, piper, nucsoara etc.) = 2g
1 lingura = 0,5 fl oz = 15 ml
1 lingurita = 0,16 fl oz= 5 ml
1 fl oz = 2 lingura = 6 lingurite
1 pachet de unt = 200g
1 lingurita de unt = 3/4 lingurita de ulei
1 lingura de unt = 2 1/4 lingurite de ulei
2 linguri de unt = 1 1/2 lingurite de ulei
1/4 ceasca de unt = 3 linguri de ulei
1/3 ceasca de unt = 1/4 ceasca de ulei
1/2 ceasca de unt = 1/4 ceasca + 2 linguri de ulei
2/3 ceasca de unt = 1/2 ceasca de ulei
3/4 ceasca de unt = 1/2 ceasca + 1 lingura de ulei
1 ceasca de unt = 3/4 ceasca de ulei

cantar

Ingrediente

Indicații

1

Faina cat cuprinde :
Poate retetele in care se precizeaza ca trebuie sa puneti " faina cat cuprinde" va dau batai de cap si habar n-aveti cum ati putea estima cata faina ar putea cuprinde un aluat? Atunci ar fi bine sa stiti ca va trebui sa adaugati treptat faină cu lingura, sau in ploaie cu mana.
Ce inseamna ca punem faina ”in ploaie”, treptat. Adica la un aluat oarecare, pui faina, cat sa obtii o pasta moale, apoi presari faina treptat, putin cate putin, framantand intre timp pentru omogenizare. Te opresti cand aluatul nu mai primeste faina in compozitie, adica capata textura dorita. E momentul cand aluatul e destul de elastic si ti se dezlipeste de maini, si chiar daca mai adaugi faina, aceasta nu isi schimba compozitia. Asta inseamna ”faina cat cuprinde„.

2

Priza de sare / Praf de sare :
”A pinch of salt”, mai puteti intalni in retetele straine. Inseamna ca folosim acea cantitate de sare care o cuprindem intre degete. Cam din aceeasi categorie face parte si expresia „un varf de cutit ”.

sare

3

Drojdie uscata versus Drojdie proaspata:
-”drojdie cat o nuca”, inseamna 50g drojdie.
- 50g drojdie proaspata ajunge pentru 1 kg de faina. Il gasim in cubulete de 25g respectiv 50g in orice magazin de alimente.
Drojdia proaspata o putem inlocui cu drojdie uscata, astfel:
- 1 plic drojdie uscata de 7g = 1 cub drojdie de 25g
- astfel pentru 1 kg de faina avem nevoie de 2 plicuri de drojdie uscata a cate 7g

drojdie uscata

4

Un pumn de orez :
- este echivalentul a 4 linguri mari de orez, sau o cescuta de cafea plina pana la varf.

orez

5

Linguri Versus Grame:

Faina
– o lingurita = 3 gr (a teaspoon)
– o lingura rasa = 15 gr
– o lingura cu varf = 25 gr (a table spoon)
– o cana (in retetele americane “one cup”) = 150 gr (one cup)

Zahar
– o lingurita = 5 gr
– o lingura = 30 gr
– o cana = 200 gr
– o ceasca de cafea = 120 gr

Lapte
– o lingura = 20 ml
– o ceasca de cafea = 55 ml
– o cana = 250 ml

Apa
– o lingurita = 5 ml
– o lingura = 20 ml
– o ceasca de cafea = 120 ml
– o cana = 200 ml

linguri

6

Alte masuratori:

1 ou = 45-65 g
1 galbenus =20 g (aproximativ)
1 albus = 30 g (aproximativ)
1 praf/ 1 varf de cutit (de sare, piper, nucsoara etc.) = 2g
1 lingura = 0,5 fl oz = 15 ml
1 lingurita = 0,16 fl oz= 5 ml
1 fl oz = 2 lingura = 6 lingurite
1 pachet de unt = 200g
1 lingurita de unt = 3/4 lingurita de ulei
1 lingura de unt = 2 1/4 lingurite de ulei
2 linguri de unt = 1 1/2 lingurite de ulei
1/4 ceasca de unt = 3 linguri de ulei
1/3 ceasca de unt = 1/4 ceasca de ulei
1/2 ceasca de unt = 1/4 ceasca + 2 linguri de ulei
2/3 ceasca de unt = 1/2 ceasca de ulei
3/4 ceasca de unt = 1/2 ceasca + 1 lingura de ulei
1 ceasca de unt = 3/4 ceasca de ulei

cantar

Masurarea ingredientelor
(Visited 912 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *