Varza a la Cluj este perfecta atunci cand nu aveti chef sa impaturiti sarmale. Ardelenii mananca sarmale destul de rar, prefera varza a la Cluj pentru ca este delicioasa si usor de pregatit.
Randamente6 porțiiTimp de pregătire25 minuteTimp de preparare3 oreTimp total3 ore 25 minute
Pentru stratul de varza
1,5 kg varza murata
2cepe
50mlulei
2lingurite de cimbru
2lingurite de boia afumata
30mlsos de rosii passate
2foi de dafin
piper
pentru stratul de carne
1kgcarne amestec porc cu vita
2cepe
2linguri de ulei
sare si piper
2lingurite de boia afumata
pentru stratul de orez
200grorez
sare si piper
in plus
smantana pentru servit
1
Mod de preparare:
Ceapa se curata, se spala, se taie solzisori. Orezul se spala cu apa rece.
2
Carnea se condimenteaza cu sare si piper.
3
Varza se clateste in mai multe ape daca este foarte sarata, apoi se scurge de apa si se toaca marunt.
4
Intr-un wok punem doua cepe tocate si le calim cateva minute.
5
Peste ceapa adaugam varza ca sa o calim si pe aceasta cateva minute. O condimentam cu piper, cimbru, boia de ardei afumata, punem 2-3 linguri de sos de rosii, amestecam si lasam la foc mediu sa se imbine aromele.
6
Intr-un wok preparam si carnea. Calim ultimele doua cepe nu foarte mult ci cat sa se inmoaie.
7
Adaugam peste ea carnea si pisam usor cu o lingura de lemn ca sa se desfaca si sa se amestece cu ceapa.
8
Carnea o vom cali pana cand devine alba si apa lasata de ea se evapora. Cam 15 minute am fiert carnea.
9
In oala slow cooker vom pune jumatate din cantitatea de varza, punem si o frunza de dafin.
10
Peste varza vom adauga jumatate din cantitatea de orez. Eu nu l-am prefiert inainte, l-am pus direct, nefiert, pentru ca se va gati foarte bine in slow cooker.
11
Peste orez am pus apoi stratul de carne.
12
Peste carne am pus restul de orez si o foaie de dafin.
13
Apoi am pus ultimul strat de varza.
14
Peste toate am adaugat sos de rosii. Am setat oala la 3 ore pe trapta high.
15
Dupa cum se poate observa, straturile s-au asezat frumos si s-a putut taia frumos dupa ce s-a racit putin.
Daca nu aveti Slow Cooker, puteti sa asamblati totul intr-o tava sau un vas mai inalt si sa o puneti la cuptor pentru vreo 40 de minute.
16
Varza a la Cluj se serveste calda cu samantana, ardei iute murat si mamaliguta calda. Are un gust divin, gust de sarmalute imprastiate.
17
Pentru cei care nu inteleg de ce aleg sa gatesc un timp indelungat la Slow Cooker in loc sa aleg o metoda mai rapida, am sa va spun ca gustul mancarii este mult mai bun daca este gatita lent, in plus am timp sa ma ocup de alte activitati.
Pofta buna!
Ingrediente
Pentru stratul de varza
1,5 kg varza murata
2cepe
50mlulei
2lingurite de cimbru
2lingurite de boia afumata
30mlsos de rosii passate
2foi de dafin
piper
pentru stratul de carne
1kgcarne amestec porc cu vita
2cepe
2linguri de ulei
sare si piper
2lingurite de boia afumata
pentru stratul de orez
200grorez
sare si piper
in plus
smantana pentru servit
Indicații
1
Mod de preparare:
Ceapa se curata, se spala, se taie solzisori. Orezul se spala cu apa rece.
2
Carnea se condimenteaza cu sare si piper.
3
Varza se clateste in mai multe ape daca este foarte sarata, apoi se scurge de apa si se toaca marunt.
4
Intr-un wok punem doua cepe tocate si le calim cateva minute.
5
Peste ceapa adaugam varza ca sa o calim si pe aceasta cateva minute. O condimentam cu piper, cimbru, boia de ardei afumata, punem 2-3 linguri de sos de rosii, amestecam si lasam la foc mediu sa se imbine aromele.
6
Intr-un wok preparam si carnea. Calim ultimele doua cepe nu foarte mult ci cat sa se inmoaie.
7
Adaugam peste ea carnea si pisam usor cu o lingura de lemn ca sa se desfaca si sa se amestece cu ceapa.
8
Carnea o vom cali pana cand devine alba si apa lasata de ea se evapora. Cam 15 minute am fiert carnea.
9
In oala slow cooker vom pune jumatate din cantitatea de varza, punem si o frunza de dafin.
10
Peste varza vom adauga jumatate din cantitatea de orez. Eu nu l-am prefiert inainte, l-am pus direct, nefiert, pentru ca se va gati foarte bine in slow cooker.
11
Peste orez am pus apoi stratul de carne.
12
Peste carne am pus restul de orez si o foaie de dafin.
13
Apoi am pus ultimul strat de varza.
14
Peste toate am adaugat sos de rosii. Am setat oala la 3 ore pe trapta high.
15
Dupa cum se poate observa, straturile s-au asezat frumos si s-a putut taia frumos dupa ce s-a racit putin.
Daca nu aveti Slow Cooker, puteti sa asamblati totul intr-o tava sau un vas mai inalt si sa o puneti la cuptor pentru vreo 40 de minute.
16
Varza a la Cluj se serveste calda cu samantana, ardei iute murat si mamaliguta calda. Are un gust divin, gust de sarmalute imprastiate.
17
Pentru cei care nu inteleg de ce aleg sa gatesc un timp indelungat la Slow Cooker in loc sa aleg o metoda mai rapida, am sa va spun ca gustul mancarii este mult mai bun daca este gatita lent, in plus am timp sa ma ocup de alte activitati.