AutorNicola ElenaCategorieDificultateÎncepător

Daca organizati o petrecere acasa si serviti mancare sau daca preparati cina ori pranzul doar pentru dvs sau familie, aranjarea preparatelor in farfurie face parte din experienta culinara. Gustul este important, bineinteles, dar la fel de important este si aspectul pentru ca orice bunatate trece mai intai prin filtrul vizual, iar cand un fel de mancare se prezinta bine se anunta si un gust pe masura.
Asadar, mai jos va prezint o reteta pentru formele de frunze comestibile decorative care va vor ajuta sa faceti un plating frumos si reusit.

Randamente1 porție
Timp de pregătire15 minuteTimp de preparare8 minuteTimp total23 minute

 50 gr faina simpla
 50 gr zahar pudra
 50 gr unt topit ( sa nu fie fierbinte)
 50 gr albusuri
Cum obtinem culorile
 coloranti alimentari sau
 turmeric pudra pentru galben
 boia de ardei dulce si suc de sfecla rosie pentru rosu
 cacao pentru maro
 cerneala de sepie pentru negru
 suc de varza rosie pentru albastru si mov
 spirulina pudra pentru verde

1

Mod de preparare:
Separam galbenusurile de albusuri, vom folosi doar albusurile. Topim untul la bain marie sau la cuptorul cu microunde. Cantarim toate ingredientele.

2

Intr-un bol adaugam albusurile si zaharul pudra.

3

Amestecam pana cand zaharul se topeste, nu trebuie sa facem o spuma tare.

4

Adaugam apoi peste albusul indulcit faina in ploaie ca sa nu facem cocoloase.

5

Amestecam bine pana cand compozitia devine cremoasa si fina.

6

Turnam apoi untul topit. Verificam untul inainte ca acesta sa nu fie fierbinte pentru ca altfel ne va cuagula albusul si va intari compozitia.

7

Incorporam bine untul in compozitie pana cand aceasta devine cremoasa si fina.
Impartim crema in boluri pentru a o colora in diferite nuante. Eu am impartit in patru pentru: galben, rosu, verde si negru.

8

Puteti folosi coloranti alimentari sau puteti sa-i inlocuiti cu alte ingrediente naturale.
Eu am obtinut culoarea galben cu turmeric (curcuma).

9

Culoarea rosie o putem obtine din suc de sfecla rosie si vom adauga boia de ardei dulce pentru gust si pentru a echilibra crema, ca sa nu fie prea moale, trebuie sa adaugam cantitati egale de suc de sfecla rosie si boia.

10

Culoarea verde eu am obtinut-o prin colorant alimentar verde pentru ca nu am avut spirulina. Daca aveti spirulina adaugati cantitati egale de apa si spirulina pudra, le amestecati apoi le adaugati in compozitie.

11

Culoarea neagra o vom obtine cu cerneala de sepie.

12

La fel se va proceda daca doriti si alte nuante de culori. Daca doriti sa faceti formele cu maro din cacao veti pune de la inceput 43g faina si 7g cacao. Daca doriti culori in degrade, atunci adaugati pe formele de silicon compozitii de culori diferite si cand le veti intinde in forme se vor amesteca foarte frumos.

13

Pregatim apoi formele de silicon pe care le dorim pentru preparatele noastre. Eu am folosit toate formele pe care le aveam pentru ca sa obtin o gama variata de frunze colorate pentru farfuriile mele finale.

14

Punem pe forme cate o lingura de compozitie colorata si intindem cu o lama subtire. Trebuie sa acoperim cu crema interiorul formelor ( frunzelor), vom presa usor cu lama cutitului apoi vom lua cu lama surplusul de crema de pe suprafata formei de silicon.

15

Asezam formele in tava de cuptor si le vom coace in cuptorul preincalzit la 150 grade C pentru 7-8 minute. Dupa ce le scoatem din cuptor, trebuie sa le scoatem imediat din formele de sicon cat inca sunt calde, pentru ca daca se racesc ele se intaresc si exista riscul sa se crape sau sa se distruga.

16

Continuam cu restul de forme sau cu aceleasi pana cand epuizam toata compozitia colorata.

17

Daca la umplere nu curatam bine formele de frunze de compozitia colorata acestea vor iesi defecte cu surplus de crema colorata prin goluri sau margini.

18

Formele de faguri se vor coace la jumatate de timp, doar 4 minute la temperatura de 150 grade C, deoarece sunt mai subtiri si se coc mai repede. Daca le lasam 7 minute vor iesi casante si se vor rupe cand se scot din forma.

19

Daca doriti sa faceti frunzele ondulate, dupa ce le scoateti din cuptor si din formele de silicon, cat sunt inca fierbiti si elastice le puteti aseza pe un sucitor si le lasati sa se raceasca pe acesta.

20

Pe masura ce le scoateti din cuptor le lasati sa se raceasca pe un blat acoperit cu hartie pergament sau hartie de copt. Formele pentru ornarea torturilor si prajiturilor le puteti aromatiza adaugand in compozitie diferite esente si arome in functie de culoare: pentru galben esenta de lamaie, portocale, vanilie, pentru cacao esenta de rom, pentru verde esenta de lamaie, menta, fistic etc, pentru rosu esente sau arome de capsuni, zmeura, esenta de trandafiri etc. Formele de silicon pot fi umplute si cu ciocolata topita pentru ornarea dulciurilor apoi date la congelator pentru a se intari. Formele din ciocolata dupa ce se intaresc si se scot din silicon se vor pastra in frigider la rece.

21

Cand s-au racit si intarit se pot pastra in cutii de carton pana la utilizare, ele se vor usca si pastra foarte bine. Desi formele sunt dulci ele pot fi folosite nu doar la preparatele de cofetarie ci si la preparate culinare. Ele nu vor influienta deloc gustul preparatelor noastre, ci vor da un aspect minunat.

22

Priviti ce frumoase sunt asa colorate diferit. Nu se fac greu, sunt doar migaloase la umplere, dar pe masura ce exersati veti obtine dexteritate si totul va merge rapid.
Sper sa va fie de folos, sa aveti spor!

Ingrediente

 50 gr faina simpla
 50 gr zahar pudra
 50 gr unt topit ( sa nu fie fierbinte)
 50 gr albusuri
Cum obtinem culorile
 coloranti alimentari sau
 turmeric pudra pentru galben
 boia de ardei dulce si suc de sfecla rosie pentru rosu
 cacao pentru maro
 cerneala de sepie pentru negru
 suc de varza rosie pentru albastru si mov
 spirulina pudra pentru verde

Indicații

1

Mod de preparare:
Separam galbenusurile de albusuri, vom folosi doar albusurile. Topim untul la bain marie sau la cuptorul cu microunde. Cantarim toate ingredientele.

2

Intr-un bol adaugam albusurile si zaharul pudra.

3

Amestecam pana cand zaharul se topeste, nu trebuie sa facem o spuma tare.

4

Adaugam apoi peste albusul indulcit faina in ploaie ca sa nu facem cocoloase.

5

Amestecam bine pana cand compozitia devine cremoasa si fina.

6

Turnam apoi untul topit. Verificam untul inainte ca acesta sa nu fie fierbinte pentru ca altfel ne va cuagula albusul si va intari compozitia.

7

Incorporam bine untul in compozitie pana cand aceasta devine cremoasa si fina.
Impartim crema in boluri pentru a o colora in diferite nuante. Eu am impartit in patru pentru: galben, rosu, verde si negru.

8

Puteti folosi coloranti alimentari sau puteti sa-i inlocuiti cu alte ingrediente naturale.
Eu am obtinut culoarea galben cu turmeric (curcuma).

9

Culoarea rosie o putem obtine din suc de sfecla rosie si vom adauga boia de ardei dulce pentru gust si pentru a echilibra crema, ca sa nu fie prea moale, trebuie sa adaugam cantitati egale de suc de sfecla rosie si boia.

10

Culoarea verde eu am obtinut-o prin colorant alimentar verde pentru ca nu am avut spirulina. Daca aveti spirulina adaugati cantitati egale de apa si spirulina pudra, le amestecati apoi le adaugati in compozitie.

11

Culoarea neagra o vom obtine cu cerneala de sepie.

12

La fel se va proceda daca doriti si alte nuante de culori. Daca doriti sa faceti formele cu maro din cacao veti pune de la inceput 43g faina si 7g cacao. Daca doriti culori in degrade, atunci adaugati pe formele de silicon compozitii de culori diferite si cand le veti intinde in forme se vor amesteca foarte frumos.

13

Pregatim apoi formele de silicon pe care le dorim pentru preparatele noastre. Eu am folosit toate formele pe care le aveam pentru ca sa obtin o gama variata de frunze colorate pentru farfuriile mele finale.

14

Punem pe forme cate o lingura de compozitie colorata si intindem cu o lama subtire. Trebuie sa acoperim cu crema interiorul formelor ( frunzelor), vom presa usor cu lama cutitului apoi vom lua cu lama surplusul de crema de pe suprafata formei de silicon.

15

Asezam formele in tava de cuptor si le vom coace in cuptorul preincalzit la 150 grade C pentru 7-8 minute. Dupa ce le scoatem din cuptor, trebuie sa le scoatem imediat din formele de sicon cat inca sunt calde, pentru ca daca se racesc ele se intaresc si exista riscul sa se crape sau sa se distruga.

16

Continuam cu restul de forme sau cu aceleasi pana cand epuizam toata compozitia colorata.

17

Daca la umplere nu curatam bine formele de frunze de compozitia colorata acestea vor iesi defecte cu surplus de crema colorata prin goluri sau margini.

18

Formele de faguri se vor coace la jumatate de timp, doar 4 minute la temperatura de 150 grade C, deoarece sunt mai subtiri si se coc mai repede. Daca le lasam 7 minute vor iesi casante si se vor rupe cand se scot din forma.

19

Daca doriti sa faceti frunzele ondulate, dupa ce le scoateti din cuptor si din formele de silicon, cat sunt inca fierbiti si elastice le puteti aseza pe un sucitor si le lasati sa se raceasca pe acesta.

20

Pe masura ce le scoateti din cuptor le lasati sa se raceasca pe un blat acoperit cu hartie pergament sau hartie de copt. Formele pentru ornarea torturilor si prajiturilor le puteti aromatiza adaugand in compozitie diferite esente si arome in functie de culoare: pentru galben esenta de lamaie, portocale, vanilie, pentru cacao esenta de rom, pentru verde esenta de lamaie, menta, fistic etc, pentru rosu esente sau arome de capsuni, zmeura, esenta de trandafiri etc. Formele de silicon pot fi umplute si cu ciocolata topita pentru ornarea dulciurilor apoi date la congelator pentru a se intari. Formele din ciocolata dupa ce se intaresc si se scot din silicon se vor pastra in frigider la rece.

21

Cand s-au racit si intarit se pot pastra in cutii de carton pana la utilizare, ele se vor usca si pastra foarte bine. Desi formele sunt dulci ele pot fi folosite nu doar la preparatele de cofetarie ci si la preparate culinare. Ele nu vor influienta deloc gustul preparatelor noastre, ci vor da un aspect minunat.

22

Priviti ce frumoase sunt asa colorate diferit. Nu se fac greu, sunt doar migaloase la umplere, dar pe masura ce exersati veti obtine dexteritate si totul va merge rapid.
Sper sa va fie de folos, sa aveti spor!

Forme comestibile pentru decorarea preparatelor in farfurii – fine dining
(Visited 994 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *