AutorNicola ElenaCategorie, , , , , DificultateÎncepător

Untul vegan de casa se prepara simplu si extrem de usor, trebuie doar sa alegeti ingredientele si tipul de unt vegan pe care il doriti, pentru ca sunt destule retete pentru acest produs. Un ingredient comun veti regasi in toate retetele de unt vegan si anume uleiul de cocos de preferat dezodorizat - fara gust de cocos. Uleiul de cocos se solidifica usor si va da fix consistenta de unt, insa spre deosebire de untul lactat, untul vegan se intinde mult mai usor pe felia de paine si cu numeroase beneficii pentru organism.

Randamente20 de porții
Timp de pregătire2 minuteTimp de preparare3 minuteTimp total5 minute

 240 ml ulei de cocos
 8 linguri de faina de migdale
 150 ml lapte de migdale
 60 ml ulei de floarea soarelui
 2 lingurite de drojdie inactiva
 1 lingurita otet cidru de mere sau otet de mere
 1 varf de turmeric pudra
 1 lingurita de sare.

1

Mod de preparare:
Untul vegan facut in casa, spre deosebire de cel din comert nu contine ulei de palmier, lecitina de soia emulgatori ori arome sintetice si nici ingrediente de origine animala. Untul vegan are un gust bogat, cremos si sanatos, in plus, se topeste si se intinde usor pe paine imediat cand este scos din frigider.

2

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca de cocos includ hidratarea parului, a tenului, ameliorarea stresului, mentinerea nivelului colesterolului, tensiunii arteriale ridicata, a diabetului, este util pentru pierderea in greutate, ajuta la cresterea imunitatii, imbunatateste digestia si metabolismul, amelioreaza problemele renale, reduce riscul producerii bolilor de inima, HIV si cancer, ajuta la ingrijirea dentara si intarirea oaselor. Toate beneficiile uleiului se datoreaza prezentei acidului lauric si acidului capric, precum si proprietatilor sale antimicrobiene, antioxidante, antifungice, antibacteriene si calmante.

3

Drojdia inactiva este un alt ingredient care adauga o aroma unica de unt fiind o sursa foarte buna de vitamine, minerale si proteine. Drojdia inactiva este o proteina completa, ceea ce inseamna ca dintre cei 18 aminoacizi pe care ii contine, noua sunt esentiali pentru organism. De asemenea, furnizeaza o imunitate sporita, niveluri reduse de colesterol si prevenirea cancerului. Aceasta contine fier, seleniu si zinc, iar ceea ce este uimitor este ca o portie de drojdie inactiva ofera aproximativ 4 grame de fibre. Drojdia inactiva este, de asemenea, o sursa de vitamine B, inclusiv tiamina, folatul, B-6 si niacina, vitamine care va ajuta sa extrageti energia din alimente si sa produceți globule rosii. Multe tipuri de drojdii inactive sunt fortificate cu vitamina B-12, care se gaseste de obicei exclusiv in produsele de origine animala.

4

Faina de migdale nu contine colesterol este o sursa excelenta de Vitamina E, proteine, potasiu si magneziu, ea sta la baza retetelor de martipan, macarons, si alte retete delicioase. Faina de migdale o puteti cumpara din comert, sau puteti marunti intr-un robot de bucatarie migdale decojite, cat mai fin. Prepararea untului vegan cu faina de migdale se realizeaza usor si fara prea multe complicatii. Pentru ca e necesar sa mixam bine ingredientele la untul vegan, vom pune intr-un bol sau cuva robotului de bucatarie mai intai faina de migdale.

5

Peste faina de migdale trebuie sa adaugam apoi laptele vegetal, sarea, fulgii de drojdie inactiva uscata, turmericul si otetul.

6

Amestecam mai intai cu o paleta, ca sa omogenizam ingredientele.

7

Turnam peste compozitia obtinuta uleiul de cocos dezodorizat, care trebuie sa fie lichid, la temperatura camerei.

8

Omogenizam cu blenderul vertical sau robotul de bucatarie, la viteza maxima, pana obtinem un unt vegan cremos si aerat, vom mixa cam 1-2 minute.

9

Turna compozitia de unt vegan intr-o caserola dreptunghiulara, acoperim cu un capac si dam untul la frigider timp de cateva ore, pana se intareste.

10

Alternativ, se poate turna compozitia intr-o tava de cuburi de gheata din silicon (acoperita sau bagata intr-o punga), iar cand untul vegan s-a congelat, se scoate din tava de silicon si se transfera intr-o punga de plastic sigiliata, care poate fi pastrata la congelator, scotand cate 1 cub din ea de fiecare data cand avem nevoie de unt pentru ceva, de stiut ca trebuie sa fie scos cu o ora inainte de folosire, pentru a avea timp sa se incalzeasca.

11

Desi unele dintre ingrediente au un termen de valabilitate ceva mai extins cum este uleiul rafinat de nuca de cocos folosit drept baza pentru unt vegan, laptele vegetal nu are un termen prea mare, astfel ca untul vegan de casa poate fi pastrat la frigider pentru o perioada de maximum doua saptamani.

12

Untul vegan de casa cu migdale poate sa fie servit sau incorporat intr-o gramada de variante delicioase, cum ar fi: pe paine prajita, sandvisuri, cartofi la cuptor, pateuri vegetale sau alte preparate ce necesita unt vegan.
Pofta buna!

Ingrediente

 240 ml ulei de cocos
 8 linguri de faina de migdale
 150 ml lapte de migdale
 60 ml ulei de floarea soarelui
 2 lingurite de drojdie inactiva
 1 lingurita otet cidru de mere sau otet de mere
 1 varf de turmeric pudra
 1 lingurita de sare.

Indicații

1

Mod de preparare:
Untul vegan facut in casa, spre deosebire de cel din comert nu contine ulei de palmier, lecitina de soia emulgatori ori arome sintetice si nici ingrediente de origine animala. Untul vegan are un gust bogat, cremos si sanatos, in plus, se topeste si se intinde usor pe paine imediat cand este scos din frigider.

2

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca de cocos includ hidratarea parului, a tenului, ameliorarea stresului, mentinerea nivelului colesterolului, tensiunii arteriale ridicata, a diabetului, este util pentru pierderea in greutate, ajuta la cresterea imunitatii, imbunatateste digestia si metabolismul, amelioreaza problemele renale, reduce riscul producerii bolilor de inima, HIV si cancer, ajuta la ingrijirea dentara si intarirea oaselor. Toate beneficiile uleiului se datoreaza prezentei acidului lauric si acidului capric, precum si proprietatilor sale antimicrobiene, antioxidante, antifungice, antibacteriene si calmante.

3

Drojdia inactiva este un alt ingredient care adauga o aroma unica de unt fiind o sursa foarte buna de vitamine, minerale si proteine. Drojdia inactiva este o proteina completa, ceea ce inseamna ca dintre cei 18 aminoacizi pe care ii contine, noua sunt esentiali pentru organism. De asemenea, furnizeaza o imunitate sporita, niveluri reduse de colesterol si prevenirea cancerului. Aceasta contine fier, seleniu si zinc, iar ceea ce este uimitor este ca o portie de drojdie inactiva ofera aproximativ 4 grame de fibre. Drojdia inactiva este, de asemenea, o sursa de vitamine B, inclusiv tiamina, folatul, B-6 si niacina, vitamine care va ajuta sa extrageti energia din alimente si sa produceți globule rosii. Multe tipuri de drojdii inactive sunt fortificate cu vitamina B-12, care se gaseste de obicei exclusiv in produsele de origine animala.

4

Faina de migdale nu contine colesterol este o sursa excelenta de Vitamina E, proteine, potasiu si magneziu, ea sta la baza retetelor de martipan, macarons, si alte retete delicioase. Faina de migdale o puteti cumpara din comert, sau puteti marunti intr-un robot de bucatarie migdale decojite, cat mai fin. Prepararea untului vegan cu faina de migdale se realizeaza usor si fara prea multe complicatii. Pentru ca e necesar sa mixam bine ingredientele la untul vegan, vom pune intr-un bol sau cuva robotului de bucatarie mai intai faina de migdale.

5

Peste faina de migdale trebuie sa adaugam apoi laptele vegetal, sarea, fulgii de drojdie inactiva uscata, turmericul si otetul.

6

Amestecam mai intai cu o paleta, ca sa omogenizam ingredientele.

7

Turnam peste compozitia obtinuta uleiul de cocos dezodorizat, care trebuie sa fie lichid, la temperatura camerei.

8

Omogenizam cu blenderul vertical sau robotul de bucatarie, la viteza maxima, pana obtinem un unt vegan cremos si aerat, vom mixa cam 1-2 minute.

9

Turna compozitia de unt vegan intr-o caserola dreptunghiulara, acoperim cu un capac si dam untul la frigider timp de cateva ore, pana se intareste.

10

Alternativ, se poate turna compozitia intr-o tava de cuburi de gheata din silicon (acoperita sau bagata intr-o punga), iar cand untul vegan s-a congelat, se scoate din tava de silicon si se transfera intr-o punga de plastic sigiliata, care poate fi pastrata la congelator, scotand cate 1 cub din ea de fiecare data cand avem nevoie de unt pentru ceva, de stiut ca trebuie sa fie scos cu o ora inainte de folosire, pentru a avea timp sa se incalzeasca.

11

Desi unele dintre ingrediente au un termen de valabilitate ceva mai extins cum este uleiul rafinat de nuca de cocos folosit drept baza pentru unt vegan, laptele vegetal nu are un termen prea mare, astfel ca untul vegan de casa poate fi pastrat la frigider pentru o perioada de maximum doua saptamani.

12

Untul vegan de casa cu migdale poate sa fie servit sau incorporat intr-o gramada de variante delicioase, cum ar fi: pe paine prajita, sandvisuri, cartofi la cuptor, pateuri vegetale sau alte preparate ce necesita unt vegan.
Pofta buna!

Unt vegan
(Visited 513 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *