9 Idei de folosit cozonacul ramas dupa Sarbatori

AutorNicola ElenaCategorie, , , , DificultateÎncepător

Cozonacul cel mai iubit desert al nostru e nelipsit de sarbatori. Ce ne facem atunci cand sarbatorile au luat sfarsit si am ramas cu resturi de cozonac pe care nimeni nu le mai doreste sa le manance si nici nu te induri sa le arunci cand stii cat de mult ai muncit sa pregatesti acesti deliciosi cozonaci. Pentru a veni in ajutorul gospodinelor, m-am gandit sa vin cu cateva idei despre cum sa folosim cozonacul ramas dupa aceste sarbatori si care aproape s-a uscat.

Randamente1 porție
Timp de pregătire20 minuteTimp de preparare1 orăTimp total1 oră 20 minute
 Cozonac uscat ( ramas de la Paste, Pastele blajinilor, Inaltare, Craciun)
1

1. Trufe

Ingrediente:
* 200 g ciocolata alba
* 200 g ciocolata neagra
* 120 g cozonac
* 3 linguri rom ( alcool nu esenta)
Pentru decor:
* fulgi de migdale
* coaja de portocala confiata( daca aveti)
* ciocolata menaj
* cacao,
* bombonele pt decor diversificate.

Mod de preparare
Taiem marunt ciocolata alba ( eu am avut amestec si am zis sa o folosesc), o punem intr-o craticioara si o topim la bain-marie. Intre timp, sfaramam cozonacul si il stropim cu rom (alcool). Amestecam bine cu mainile. Cand ciocolata s-a topit, o turnam pe cozonac si o incorporam cu o lingura sau spatula.
Amestecam bine si lasam compozitia sa se raceasca, apoi formam trufele, le trecem prin ciocolata neagra topita la bain-marie si le decoram dupa gust si fantezie, cu fulgi de migdale prajite, coaja de portocale confiata si cacao, sau bombonele pt decor.
Pofta mare!

2

2. Cake pops

Ingrediente
* 120g cozonac
* 3-4 linguri cu varf de dulceata de capsuni, eu am folosit de caise
* cacao pentru decor
* bombonele diverse pt decor
* ciocolata menaj

Mod de preparare:
Din resturile de cozonac putem face cele mai delicioase cake pops-uri. Nu trebuie decat sa faramitam cozonacul, sa il amestecam cu putin gem sau dulceata si sa formam bilute de marimea unei nuci. Le montam apoi betisoare, apoi ca sa nu cada de pe ele, le vom tine la congelator pentru o ora sau doua. Dupa preferinta, le putem glazura cu ciocolata topita sau le acoperim cu cacao, nuca de cocos, ori bombonele pt decor dupa fantezia fiecaruia.
Usor si simplu de facut si rezultatul exceptional, cel putin cei mici vor adora prajiturelele acestea absolut delicioase.
Pofta mare!

3

3. Trifle

Ingrediente:
* 300 g cozonac
* 200 ml sirop cu esenta de rom
* 1 pliculet de budinca de capsuni
* 350g capsuni proaspete
* 100 g ciocolata menaj
* 200 ml frisca lichida

Mod de preparare:

Pentru aceasta prajitura, nu am respectat chiar reteta clasica insa asa cum am creat-o a iesit absolut delicioasa.
Asadar, din cozonacul vechi putem pregati si prajitura trifle, un desert englezesc in straturi, ce contine blat din cozonac primul strat, pe care eu l-am insiropat cu jumatate din siropul de rom, apoi am decorat cu felii de capsuni pe marginea vasului, am adaugat jumatate din crema de budinca, a urmat un nou strat de cozonac pe care l-am insiropat cu restul de sirop, am turnat ciocolata topita, apoi restul de budinca, am continuat cu un nou strat de capsuni pe marginea vasului si la final am pus frisca batuta. Am decorat cu capsuni si zmeura.
Dupa cum vedeti, aveti ocazia de a transforma cozonacul pe care nimeni nu mai doreste sa il manance intr-un desert cochet si delicios.
Pofta mare!

4

4. Budinca din cozonac

Ingrediente:
* 250 g branza proaspata
* 300g cozonac
* 3 oua
* 2 linguri zahar
* 200 g fructe uscate sau confiate
* 1 lingura vanilie sau rom
* 50 g unt
* 200 g iaurt
Mod de preparare:
Budinca din cozonac este un desert pe cat de simplu, pe atat de delicios. Taiem cozonacul in felii cat de cat egale si le aseazam intr-o tava unsa cu unt. Se face un sos din oua, iaurt, branza proaspata (sau urda-ricotta), zahar si arome, se amesteca bine si se toarna peste cozonac. Se amesteca totul cu o ligura, pentru ca sosul sa patrunda bine peste tot. Punem deasupra restul de unt si se dam la cuptor la 180 de grade (foc mediu) pentru 25 de minute, aproximativ. Verificam dupa 20 de minute si vedem daca este gata.
Se scoate din cuptor, se lasa la racit si se pudreaza eventual cu zahar pudra sau fulgi de nuca de cocos. Pofta mare!

5

5. Tort simplu in sos de ciocolata-blat de cozonac

Pentru blat
800 gr cozonac
Pentru crema
2 plicuri de budinca de ciocolata
900 ml lapte
6 linguri de zahar
Pentru sirop
250 ml apa
60 gr zahar
3 lingurite esenta de rom
Pentru glazura
3 plicuri glazura de ciocolata

Mod de preparare:
Se prepara budinca de ciocolata conform instructiunilor de pe pachet, apoi se lasa sa se raceasca ( sa nu mai fie fierbinte).
Se prepara siropul, punand la fiert apa si zaharul, la foc mare, pentru circa 3 minute. Se da focul mai mic si se mai lasa inca 3-4 minute sa clocoteasca usor. Cand e gata, se ia de pe foc, se adauga esenta de rom si se amesteca foarte bine. Siropul se lasa sa se racoreasca bine, circa 10 minute.
Se taie apoi cozonacul in felii potrivite si se vor aseza in forma pentru a putea fi insiropat si umplut, eu l-am asezat intr-o forma rotunda de plastic ca sa iasa rotund ca un tort, se poate aseza in orice fel de forma doriti.
Se aseaza primul strat si se insiropeaza pe ambele parti cu siropul de rom.
Se adauga apoi crema de budinca, calduta.
Apoi se pune iar un strat de cozonac se insiropeaza, se adauga din nou si restul de crema de budinca si ultimul strat de cozonac.
Se insiropeaza si ultimul strat de cozonac si se da la rece pentru doua ore.
Cand s-a racit se decoreaza dupa plac, eu am ales sa-l decorez cu glazura de ciocolata mai lichida, ca un sos.
A iesit delicios si s-a preparat foarte usor.
Pofta buna!

6

6. Decoratul prajiturilor
 
Folosirea firimiturilor de cozonac pentru a decora o prajitura este o modalitate inedita de a avea un desert aspectuos cu minimum de efort. Orice prajitura poate fi acoperita cu frimituri, nu trebuie decat sa o acoperim inainte cu crema de unt sau ganache de ciocolata,
pentru ca firimiturile sa se lipeasca bine de blat.
Spor la treaba!

7

7. Retusatul prajiturilor
 
Resturile de cozonac pot fi folosite pentru a "repara" anumite torturi sau prajituri. Cu un amestec similar celui pentru cake pops putem umple gaurile sau fisurile inestetice ale torturilor si prajiturilor, pentru a le face mai uniforme. Acest amestec poate fi pastrat la frigider (2-3 saptamani) sau congelator (3-6 luni) si poate fi folosit oricand aveti nevoie.
Spor!

8

8. Prajitura Crumble 
 
Nimeni nu poate rezista unei prajituri cu invelis crocant, nu-i asa? Tot ce avem de facut este sa adaugam resturile de cozonac deasupra prajiturii noastre preferate si vom obtine o prajitura super delicioasa.
Pofta mare!

9

9. Baza pentru cheesecake
 
Cozonacul poate fi folosit si ca baza pentru cheesecake de obicei se folosesc biscuitii digestivi faramitati. La fel de bine insa poate fi folosit si cozonacul faramitat. Trebuie sa avem in vedere ca trebuie sa folosim o cantitate mai mica de unt pentru a obtine o baza perfecta, deci inca un avantaj folosim mai putin unt.
Pofta mare!

Ingrediente

 Cozonac uscat ( ramas de la Paste, Pastele blajinilor, Inaltare, Craciun)

Indicații

1

1. Trufe

Ingrediente:
* 200 g ciocolata alba
* 200 g ciocolata neagra
* 120 g cozonac
* 3 linguri rom ( alcool nu esenta)
Pentru decor:
* fulgi de migdale
* coaja de portocala confiata( daca aveti)
* ciocolata menaj
* cacao,
* bombonele pt decor diversificate.

Mod de preparare
Taiem marunt ciocolata alba ( eu am avut amestec si am zis sa o folosesc), o punem intr-o craticioara si o topim la bain-marie. Intre timp, sfaramam cozonacul si il stropim cu rom (alcool). Amestecam bine cu mainile. Cand ciocolata s-a topit, o turnam pe cozonac si o incorporam cu o lingura sau spatula.
Amestecam bine si lasam compozitia sa se raceasca, apoi formam trufele, le trecem prin ciocolata neagra topita la bain-marie si le decoram dupa gust si fantezie, cu fulgi de migdale prajite, coaja de portocale confiata si cacao, sau bombonele pt decor.
Pofta mare!

2

2. Cake pops

Ingrediente
* 120g cozonac
* 3-4 linguri cu varf de dulceata de capsuni, eu am folosit de caise
* cacao pentru decor
* bombonele diverse pt decor
* ciocolata menaj

Mod de preparare:
Din resturile de cozonac putem face cele mai delicioase cake pops-uri. Nu trebuie decat sa faramitam cozonacul, sa il amestecam cu putin gem sau dulceata si sa formam bilute de marimea unei nuci. Le montam apoi betisoare, apoi ca sa nu cada de pe ele, le vom tine la congelator pentru o ora sau doua. Dupa preferinta, le putem glazura cu ciocolata topita sau le acoperim cu cacao, nuca de cocos, ori bombonele pt decor dupa fantezia fiecaruia.
Usor si simplu de facut si rezultatul exceptional, cel putin cei mici vor adora prajiturelele acestea absolut delicioase.
Pofta mare!

3

3. Trifle

Ingrediente:
* 300 g cozonac
* 200 ml sirop cu esenta de rom
* 1 pliculet de budinca de capsuni
* 350g capsuni proaspete
* 100 g ciocolata menaj
* 200 ml frisca lichida

Mod de preparare:

Pentru aceasta prajitura, nu am respectat chiar reteta clasica insa asa cum am creat-o a iesit absolut delicioasa.
Asadar, din cozonacul vechi putem pregati si prajitura trifle, un desert englezesc in straturi, ce contine blat din cozonac primul strat, pe care eu l-am insiropat cu jumatate din siropul de rom, apoi am decorat cu felii de capsuni pe marginea vasului, am adaugat jumatate din crema de budinca, a urmat un nou strat de cozonac pe care l-am insiropat cu restul de sirop, am turnat ciocolata topita, apoi restul de budinca, am continuat cu un nou strat de capsuni pe marginea vasului si la final am pus frisca batuta. Am decorat cu capsuni si zmeura.
Dupa cum vedeti, aveti ocazia de a transforma cozonacul pe care nimeni nu mai doreste sa il manance intr-un desert cochet si delicios.
Pofta mare!

4

4. Budinca din cozonac

Ingrediente:
* 250 g branza proaspata
* 300g cozonac
* 3 oua
* 2 linguri zahar
* 200 g fructe uscate sau confiate
* 1 lingura vanilie sau rom
* 50 g unt
* 200 g iaurt
Mod de preparare:
Budinca din cozonac este un desert pe cat de simplu, pe atat de delicios. Taiem cozonacul in felii cat de cat egale si le aseazam intr-o tava unsa cu unt. Se face un sos din oua, iaurt, branza proaspata (sau urda-ricotta), zahar si arome, se amesteca bine si se toarna peste cozonac. Se amesteca totul cu o ligura, pentru ca sosul sa patrunda bine peste tot. Punem deasupra restul de unt si se dam la cuptor la 180 de grade (foc mediu) pentru 25 de minute, aproximativ. Verificam dupa 20 de minute si vedem daca este gata.
Se scoate din cuptor, se lasa la racit si se pudreaza eventual cu zahar pudra sau fulgi de nuca de cocos. Pofta mare!

5

5. Tort simplu in sos de ciocolata-blat de cozonac

Pentru blat
800 gr cozonac
Pentru crema
2 plicuri de budinca de ciocolata
900 ml lapte
6 linguri de zahar
Pentru sirop
250 ml apa
60 gr zahar
3 lingurite esenta de rom
Pentru glazura
3 plicuri glazura de ciocolata

Mod de preparare:
Se prepara budinca de ciocolata conform instructiunilor de pe pachet, apoi se lasa sa se raceasca ( sa nu mai fie fierbinte).
Se prepara siropul, punand la fiert apa si zaharul, la foc mare, pentru circa 3 minute. Se da focul mai mic si se mai lasa inca 3-4 minute sa clocoteasca usor. Cand e gata, se ia de pe foc, se adauga esenta de rom si se amesteca foarte bine. Siropul se lasa sa se racoreasca bine, circa 10 minute.
Se taie apoi cozonacul in felii potrivite si se vor aseza in forma pentru a putea fi insiropat si umplut, eu l-am asezat intr-o forma rotunda de plastic ca sa iasa rotund ca un tort, se poate aseza in orice fel de forma doriti.
Se aseaza primul strat si se insiropeaza pe ambele parti cu siropul de rom.
Se adauga apoi crema de budinca, calduta.
Apoi se pune iar un strat de cozonac se insiropeaza, se adauga din nou si restul de crema de budinca si ultimul strat de cozonac.
Se insiropeaza si ultimul strat de cozonac si se da la rece pentru doua ore.
Cand s-a racit se decoreaza dupa plac, eu am ales sa-l decorez cu glazura de ciocolata mai lichida, ca un sos.
A iesit delicios si s-a preparat foarte usor.
Pofta buna!

6

6. Decoratul prajiturilor
 
Folosirea firimiturilor de cozonac pentru a decora o prajitura este o modalitate inedita de a avea un desert aspectuos cu minimum de efort. Orice prajitura poate fi acoperita cu frimituri, nu trebuie decat sa o acoperim inainte cu crema de unt sau ganache de ciocolata,
pentru ca firimiturile sa se lipeasca bine de blat.
Spor la treaba!

7

7. Retusatul prajiturilor
 
Resturile de cozonac pot fi folosite pentru a "repara" anumite torturi sau prajituri. Cu un amestec similar celui pentru cake pops putem umple gaurile sau fisurile inestetice ale torturilor si prajiturilor, pentru a le face mai uniforme. Acest amestec poate fi pastrat la frigider (2-3 saptamani) sau congelator (3-6 luni) si poate fi folosit oricand aveti nevoie.
Spor!

8

8. Prajitura Crumble 
 
Nimeni nu poate rezista unei prajituri cu invelis crocant, nu-i asa? Tot ce avem de facut este sa adaugam resturile de cozonac deasupra prajiturii noastre preferate si vom obtine o prajitura super delicioasa.
Pofta mare!

9

9. Baza pentru cheesecake
 
Cozonacul poate fi folosit si ca baza pentru cheesecake de obicei se folosesc biscuitii digestivi faramitati. La fel de bine insa poate fi folosit si cozonacul faramitat. Trebuie sa avem in vedere ca trebuie sa folosim o cantitate mai mica de unt pentru a obtine o baza perfecta, deci inca un avantaj folosim mai putin unt.
Pofta mare!

Note

9 Idei de folosit cozonacul ramas dupa Sarbatori
(Visited 268 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. octaviankitchen 27 decembrie 2020 at 21:15

    Multumesc de minunatele idei!Nu mi-a trecutt prin minte aceste ideei.

    Reply

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *