Dulceata de afine este o delicatesa cu un gust dulce-acrisor, aromata si cu o culoare intensa de rosu-rubiniu, gustoasa si benefica pentru organism prin continutul marit de vitamine, minerale si antioxidanti, putand fi savurata ca atare sau in combinatie cu clatite, inghetata, papanasi, chessecake, prajituri si gogosi.
Mod de preparare:
Afinele se curata si se spala apoi se pun intr-un bol incapator.
Adaugam zaharul peste fructe.
Stoarcem zeama de la lamai si o turnam peste zahar.
Apoi le amestecam bine si cu grija ca sa nu distrugem bobitele de afine si se lasa cateva ore, eventual peste noapte, ca fructele sa-si lase zeama.
Afinele se pun la fiert, intr-o oala cu fundul gros, impreuna cu siropul lasat de ele, la foc iute pentru 15 minute, timp in care se spumeaza.
Dupa 15 minute se micsoreaza focul si se mai fierbe dulceata cam 60 minute sau pana se ajunge la consistenta dorita. Afinele contin pectina si va lega bine siropul.
Cand observam ca siropul a mai scazut si fructele sunt translucide, facem testul cu picatura. Punem cativa stropi de sirop pe o farfurioara si daca picaturile isi pastreaza forma dulceata este gata. Sau daca aveti un termometru de cofetarie, testati temperatura dulcetei care trebuie sa ajunga la 105 grade C atunci cand este gata.
Stingem focul de sub cratita si o acoperim imediat cu o carpa de bucatarie udata cu apa rece si stoarsa. Asa se procedeaza la toate dulceturile.
Lasam dulceata la racorit la temperatura camerei. Daca gemurile se toarna fierbinti in borcane, dulceturile se imbuteliaza reci. Cand s-a racit dulceata de afine se pune in borcanele sterilizate si se inchid eremetic.
Dulceata de afine este un desert delicios, care poate fi savurat ca atare, sau in combinatie cu clatite, inghetata, papanasi, chessecake, prajituri si gogosi.
Afinele contin un cocktail de vitamine (A, C, E și K) si alte substante (fier, calciu, zinc si fosfor), necesare unui organism sanatos. Afinele contin si cantitati considerabile de fibre, ceea ce le face sa fie un aliat pentru tranzitul intestinal sanatos. Afinele mai contin foarte multi antioxidanti care ne mentin sanatosi si incetinesc imbatranirea prematura. Chiar culoarea mov a acestor fructe e si motivul pentru care afinele sunt atat de benefice. Aceasta culoare este data de un pigment solubil in apa numit antocianina, flavonoid care este antioxidant si protejeaza de razele ultraviolete.
Tipul de antioxidanti pe care il gasim in afine scad vertiginos riscul de tulburari neurologice si imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Afinele se curata si se spala apoi se pun intr-un bol incapator.
Adaugam zaharul peste fructe.
Stoarcem zeama de la lamai si o turnam peste zahar.
Apoi le amestecam bine si cu grija ca sa nu distrugem bobitele de afine si se lasa cateva ore, eventual peste noapte, ca fructele sa-si lase zeama.
Afinele se pun la fiert, intr-o oala cu fundul gros, impreuna cu siropul lasat de ele, la foc iute pentru 15 minute, timp in care se spumeaza.
Dupa 15 minute se micsoreaza focul si se mai fierbe dulceata cam 60 minute sau pana se ajunge la consistenta dorita. Afinele contin pectina si va lega bine siropul.
Cand observam ca siropul a mai scazut si fructele sunt translucide, facem testul cu picatura. Punem cativa stropi de sirop pe o farfurioara si daca picaturile isi pastreaza forma dulceata este gata. Sau daca aveti un termometru de cofetarie, testati temperatura dulcetei care trebuie sa ajunga la 105 grade C atunci cand este gata.
Stingem focul de sub cratita si o acoperim imediat cu o carpa de bucatarie udata cu apa rece si stoarsa. Asa se procedeaza la toate dulceturile.
Lasam dulceata la racorit la temperatura camerei. Daca gemurile se toarna fierbinti in borcane, dulceturile se imbuteliaza reci. Cand s-a racit dulceata de afine se pune in borcanele sterilizate si se inchid eremetic.
Dulceata de afine este un desert delicios, care poate fi savurat ca atare, sau in combinatie cu clatite, inghetata, papanasi, chessecake, prajituri si gogosi.
Afinele contin un cocktail de vitamine (A, C, E și K) si alte substante (fier, calciu, zinc si fosfor), necesare unui organism sanatos. Afinele contin si cantitati considerabile de fibre, ceea ce le face sa fie un aliat pentru tranzitul intestinal sanatos. Afinele mai contin foarte multi antioxidanti care ne mentin sanatosi si incetinesc imbatranirea prematura. Chiar culoarea mov a acestor fructe e si motivul pentru care afinele sunt atat de benefice. Aceasta culoare este data de un pigment solubil in apa numit antocianina, flavonoid care este antioxidant si protejeaza de razele ultraviolete.
Tipul de antioxidanti pe care il gasim in afine scad vertiginos riscul de tulburari neurologice si imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare.
Pofta mare!