Gutuile sunt delicioase si sanatoase atat in stare cruda cat si in dulceturi, jeluri, marmelade, gemuri etc., ori gatite alaturi de preparate din carne. Gutuile sunt bogate in vitamina C si deci au proprietati antiinflamatoare, dar au si un continut ridicat de potasiu ce ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
Dulceata de gutui cubulete de culoare aramie, delicioasa si aromata cu fructe tari confiate va incanta si va da savoare in zilele racorase se iarna, fiind perfecta atat la micul dejun alaturi de o cana de ceai sau lapte, cu unt sau clatite, ori alaturi de inghetate, branzeturi, salate de fructe etc.
Mod de preparare:
Gutuile le spalam bine de puf si praf, apoi le punem la scurs sau le stergem cu un servet.
Taiem gutuile in patru apoi le scoatem cotorul dar vom pastra coaja pe ele deoarece aceasta contine pectina, agentul ce va ingroasa natural dulceata de gutui. Le cantarim, ca sa stim de cat zahar avem nevoie, apoi le scufundam in apa in care stoarcem zeama de lamaie, pentru ca pulpa gutuilor sa nu se oxideze cat timp pregatim siropul.
Ne ocupam apoi de prepararea siropului din zahar, apa si zeama de lamaie.
In mod normal la dulceturi se pun cantitati egale de fructe si zahar.
Luam fiecare sfert de gutui si le taiem in cubulete cu latura de maxim 2 cm, apoi le adaugam in sirop imediat, pentru ca sa evitam innegrirea gutuilor.
Dupa aceasta operatiune stingem focul si dam oala deoparte apoi o acoperm cu un servet curat si la urma cu un capac.
Dupa racirea completa scoatem bucatile de gutui cu o paleta si scurgem bine de zeama, (bucatile de gutui au lasat si ele zeama in siropul de zahar).
Punem siropul la fiert pana cand scade si se ingroasa usor, trebuie sa aiba o consistenta ca de miere fara insa sa-l caramelizam prin fierbere excesiva.
O sa observati cu dupa a doua fierbere, culoarea gutuilor devine aramie si extrem de frumoasa.
Nota: Dupa preferinte si gust la prepararea acestei dulceti se mai pot adauga o lingurita de coaja rasa de lamaie, anason, ghimbir, scortisoara, nuca taiata grosier, toate acestea dandu-io savoare in plus.
Dulceata de gutui cubulete se serveste cu unt la micul dejun, ca aperitiv, poate fi folosita si la umplerea cornuletelor (acestea vor iesi minunat), la clatite, alaturi de inghetata, salate de fructe, branzeturi etc.
Spor si pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Gutuile le spalam bine de puf si praf, apoi le punem la scurs sau le stergem cu un servet.
Taiem gutuile in patru apoi le scoatem cotorul dar vom pastra coaja pe ele deoarece aceasta contine pectina, agentul ce va ingroasa natural dulceata de gutui. Le cantarim, ca sa stim de cat zahar avem nevoie, apoi le scufundam in apa in care stoarcem zeama de lamaie, pentru ca pulpa gutuilor sa nu se oxideze cat timp pregatim siropul.
Ne ocupam apoi de prepararea siropului din zahar, apa si zeama de lamaie.
In mod normal la dulceturi se pun cantitati egale de fructe si zahar.
Luam fiecare sfert de gutui si le taiem in cubulete cu latura de maxim 2 cm, apoi le adaugam in sirop imediat, pentru ca sa evitam innegrirea gutuilor.
Dupa aceasta operatiune stingem focul si dam oala deoparte apoi o acoperm cu un servet curat si la urma cu un capac.
Dupa racirea completa scoatem bucatile de gutui cu o paleta si scurgem bine de zeama, (bucatile de gutui au lasat si ele zeama in siropul de zahar).
Punem siropul la fiert pana cand scade si se ingroasa usor, trebuie sa aiba o consistenta ca de miere fara insa sa-l caramelizam prin fierbere excesiva.
O sa observati cu dupa a doua fierbere, culoarea gutuilor devine aramie si extrem de frumoasa.
Nota: Dupa preferinte si gust la prepararea acestei dulceti se mai pot adauga o lingurita de coaja rasa de lamaie, anason, ghimbir, scortisoara, nuca taiata grosier, toate acestea dandu-io savoare in plus.
Dulceata de gutui cubulete se serveste cu unt la micul dejun, ca aperitiv, poate fi folosita si la umplerea cornuletelor (acestea vor iesi minunat), la clatite, alaturi de inghetata, salate de fructe, branzeturi etc.
Spor si pofta mare!