Marinada pentru pastrama rapida

AutorNicola ElenaCategorie, , , , DificultateÎncepător

Aceasta marinada pentru pastrama, se prepara foarte simplu, iar rezultatul este cu adevarat uimitor. Carnea se obține moale, frageda, suculenta si foarte aromata datorita condimentelor. Cand sunteti in graba si vreti sa preparati un pranz sau o cina gustoasa pe gratar pentru intraga familie, sau de ce nu, daca asteptati invitati ii puteti surprinde pe toti cu o pastrama rapida obtinuta prin aceasta marinada simpla.

Randamente4 porții
Timp de pregătire10 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total40 minute
 50 ml otet de mere ( sau 30 ml otet de vin)
 100 ml apa
 1 lingurita de zahar brun
 sare, piper
 4-5 catei de usturoi
 1-2 lingurite de cimbru
 1 lingurita de boia dulce ( sau boia dulce afumata)
 500 gr carne ( porc, pui, miel)
1

Mod de preparare:
Intr-un bol turnam otetul de mere, apoi il diluam cu apa. De retinut ca daca folositi otet de vin trebuie sa adaugati mai multa apa.
La aceasta reteta de marinada am folosit otet de vin, ca sa ma asigur ca se poate utiliza fara probleme obtinand aceeasi pastrama rapida, mai ales ca otetul de vin e nelipsit in camara noastra.

2

In otetul diluat adaugam o lingurita de boia de ardei dulce sau afumata, usturoiul curatat si pisat prin presa, o lingurita de cimbru uscat si sare dupa gust.
Rolul otetului este de a desface moleculele de grasime si de a lasa aromele condimentelor sa patrunda mai usor in carne, otetul nu se va simti deloc in gustul fripturii.

3

Vom pune si o ligurita de zahar brun apoi vom amesteca pana cand zaharul si sarea se vor topi, gustam si daca mai e necesar vom mai adauga sare, piper, cimbru si usturoi.

4

Nu trebuie sa uitam ca notele dominante la o pastrama sunt: sarea, usturoiul si cimbrul, deci pe acestea trebuie sa le simtim la gust foarte bine in aceasta marinada.

5

Cand marinada este gata putem scufunda carnea acoperind-o cat mai bine in lichid.

6

Cat timp carnea sta la marinat, putem pregati gratarul. Carnea poate fi tinuta in marinada si peste noapte, la rece in frigider, in felul acesta sarea va patrunde si mai bine in carne. De asemenea, puteti gati carnea si la grill in cazul in care timpul nu va permite sa pregatiti gratarul.

7

Cand jarul este pregatit, puneti pastrama pe gratar cu tot cu sosul care se ia pe fiecare bucata de carne. Nu va fie teama ca jarul se poate trece/stinge de la sosul ce se scurge, nu se va intampla asta. Intoarceti pastrama pe fiecare parte, o puteti tine mai mult sau mai putin pe gratar, depinde cum va place: mai suculenta sau mai bine facuta.

8

Cand e gata, luati pastrama de pe gratar si serviti-o imediat, fierbinte, alaturi de o carafa de vin rosu.
Gustul este super bun, aromat, suculent si gustos, ai zice ca fragezirea carnii in marinada a durat foarte mult timp, pentru ca, aroma si gustul sunt identice cu ale carnurilor care au stat zilei intregi in marinade. Usor de facut si cu un rezultat exceptional.
Pofta mare!

Ingrediente

 50 ml otet de mere ( sau 30 ml otet de vin)
 100 ml apa
 1 lingurita de zahar brun
 sare, piper
 4-5 catei de usturoi
 1-2 lingurite de cimbru
 1 lingurita de boia dulce ( sau boia dulce afumata)
 500 gr carne ( porc, pui, miel)

Indicații

1

Mod de preparare:
Intr-un bol turnam otetul de mere, apoi il diluam cu apa. De retinut ca daca folositi otet de vin trebuie sa adaugati mai multa apa.
La aceasta reteta de marinada am folosit otet de vin, ca sa ma asigur ca se poate utiliza fara probleme obtinand aceeasi pastrama rapida, mai ales ca otetul de vin e nelipsit in camara noastra.

2

In otetul diluat adaugam o lingurita de boia de ardei dulce sau afumata, usturoiul curatat si pisat prin presa, o lingurita de cimbru uscat si sare dupa gust.
Rolul otetului este de a desface moleculele de grasime si de a lasa aromele condimentelor sa patrunda mai usor in carne, otetul nu se va simti deloc in gustul fripturii.

3

Vom pune si o ligurita de zahar brun apoi vom amesteca pana cand zaharul si sarea se vor topi, gustam si daca mai e necesar vom mai adauga sare, piper, cimbru si usturoi.

4

Nu trebuie sa uitam ca notele dominante la o pastrama sunt: sarea, usturoiul si cimbrul, deci pe acestea trebuie sa le simtim la gust foarte bine in aceasta marinada.

5

Cand marinada este gata putem scufunda carnea acoperind-o cat mai bine in lichid.

6

Cat timp carnea sta la marinat, putem pregati gratarul. Carnea poate fi tinuta in marinada si peste noapte, la rece in frigider, in felul acesta sarea va patrunde si mai bine in carne. De asemenea, puteti gati carnea si la grill in cazul in care timpul nu va permite sa pregatiti gratarul.

7

Cand jarul este pregatit, puneti pastrama pe gratar cu tot cu sosul care se ia pe fiecare bucata de carne. Nu va fie teama ca jarul se poate trece/stinge de la sosul ce se scurge, nu se va intampla asta. Intoarceti pastrama pe fiecare parte, o puteti tine mai mult sau mai putin pe gratar, depinde cum va place: mai suculenta sau mai bine facuta.

8

Cand e gata, luati pastrama de pe gratar si serviti-o imediat, fierbinte, alaturi de o carafa de vin rosu.
Gustul este super bun, aromat, suculent si gustos, ai zice ca fragezirea carnii in marinada a durat foarte mult timp, pentru ca, aroma si gustul sunt identice cu ale carnurilor care au stat zilei intregi in marinade. Usor de facut si cu un rezultat exceptional.
Pofta mare!

Note

Marinada pentru pastrama rapida
(Visited 55 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *