Salata de ardei kapia copti cu usturoi, este una dintre cele mai delicioase salate, nelipsita de pe mesele noastre, atat vara cat si toamna, este potrivita pentru orice fel principal: fripturi, tocanite, mancare de fasole, sau garnituri.
Ardeii kapia sunt numiti ardeii dulci, si pe langa faptul ca sunt cei mai recomandati, copti, pentru ca se curata foarte ușor, au si o serie de beneficii asupra sanatatii organismului, desi saraci in calorii, ei sunt bogati in antioxidanti, vitamine, din care amintim vitamina B6 si vitamina K, simuleaza inclusiv digestia si regleaza tranzitul intestinal.
Mod de preparare:
Incepem prin a coace ardeii, de preferinta pe gratar, sau pe flacara, pentru a nu se deshidrata foarte mult. Daca nu aveti aceste posibilitati, ii puteti coace la cuptor la foc mare, sau pe ochiul de aragaz, pe o tabla sau cratita cu fundul subtire, in ultimul caz, trebuie sa porniti hota la maxim pentru ca veti face mult fum in bucatarie.
Ardeii ii coacem uniform pe toate partile.
Cand sunt gata copti ii punem intr-un vas unde presaram un praf de sare peste ei si ii acoperim cu un prosop sa se abureasca.
Intre timp pregatim dressingul sau vinegreta. Intr-un bol incapator punem o cana de apa rece, otetul, sarea si usturoiul trecut prin presa si le amestecam bine cu o lingurita, daca doriti adaugati si o lingurita de zahar pentru un sos mai dulce, insa ardeii kapia sunt mai dulci fata de ardeii grasi.
Dupa cateva minute in care ardeii au stat la aburit si racit, ii vom curata de pielita coapta si ii aseam intregi intr-o salatiera. Despicam varfurile ardeilor astfel incat dressingul sau vinegreta sa intre in ei si sa-i parfumeze si in interior. Dupa preferinte, ii puteti taia in fasii si sa le scoateti coatoarele si semintele.
Ardeii kapia, pe langa faptul ca sunt cei mai recomandati, copti pentru ca se curata foarte ușor, ei au si o serie de beneficii asupra sanatatii organismului:
- stimuleaza digestia, regleaza tranzitul intestinal, combat constipatia sau diareea, reduc riscul de diverticulita, de hemoroizi, de pietre la rinichi si amelioreaza simptomele sindromului de colon iritabil.
- contin 30 de antioxidanti diferiti care au efecte benefice asupra sanatatii. Antioxidantii combat efectul radicalilor liberi asupra organismului, precum si stresul oxidativ.
- contin o cantitate mare de vitamina B6, cu un rol esential in producerea hemoglobinei, care ajuta la oxigenarea organismului si pot preveni anemia.
- continutul ridicat de cupru din ardeii kapia are in puternic rol antiinflamator, natural si eficient. Consumul de ardei kapia poate reduce simptomele artritei, dar și a altor afecțiuni de natura inflamatorie.
- contin cantitati mari de vitamina K, cu rol in cresterea nivelului unei proteine esentiale pentru mentinerea sanatatii osoase, reducand riscul de osteoporoza. Vitamina K este in mod deosebit necesara femeilor care intra la menopauza si prezinta risc crescut de osteoporoza.
Salata de ardei kapia copti cu usturoi este una dintre cele mai delicioase salate, nelipsita de pe mesele noastre, atat vara cat si toamna, este potrivita pentru orice fel principal: fripturi, tocanite, mancare de fasole, sau garnituri.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Incepem prin a coace ardeii, de preferinta pe gratar, sau pe flacara, pentru a nu se deshidrata foarte mult. Daca nu aveti aceste posibilitati, ii puteti coace la cuptor la foc mare, sau pe ochiul de aragaz, pe o tabla sau cratita cu fundul subtire, in ultimul caz, trebuie sa porniti hota la maxim pentru ca veti face mult fum in bucatarie.
Ardeii ii coacem uniform pe toate partile.
Cand sunt gata copti ii punem intr-un vas unde presaram un praf de sare peste ei si ii acoperim cu un prosop sa se abureasca.
Intre timp pregatim dressingul sau vinegreta. Intr-un bol incapator punem o cana de apa rece, otetul, sarea si usturoiul trecut prin presa si le amestecam bine cu o lingurita, daca doriti adaugati si o lingurita de zahar pentru un sos mai dulce, insa ardeii kapia sunt mai dulci fata de ardeii grasi.
Dupa cateva minute in care ardeii au stat la aburit si racit, ii vom curata de pielita coapta si ii aseam intregi intr-o salatiera. Despicam varfurile ardeilor astfel incat dressingul sau vinegreta sa intre in ei si sa-i parfumeze si in interior. Dupa preferinte, ii puteti taia in fasii si sa le scoateti coatoarele si semintele.
Ardeii kapia, pe langa faptul ca sunt cei mai recomandati, copti pentru ca se curata foarte ușor, ei au si o serie de beneficii asupra sanatatii organismului:
- stimuleaza digestia, regleaza tranzitul intestinal, combat constipatia sau diareea, reduc riscul de diverticulita, de hemoroizi, de pietre la rinichi si amelioreaza simptomele sindromului de colon iritabil.
- contin 30 de antioxidanti diferiti care au efecte benefice asupra sanatatii. Antioxidantii combat efectul radicalilor liberi asupra organismului, precum si stresul oxidativ.
- contin o cantitate mare de vitamina B6, cu un rol esential in producerea hemoglobinei, care ajuta la oxigenarea organismului si pot preveni anemia.
- continutul ridicat de cupru din ardeii kapia are in puternic rol antiinflamator, natural si eficient. Consumul de ardei kapia poate reduce simptomele artritei, dar și a altor afecțiuni de natura inflamatorie.
- contin cantitati mari de vitamina K, cu rol in cresterea nivelului unei proteine esentiale pentru mentinerea sanatatii osoase, reducand riscul de osteoporoza. Vitamina K este in mod deosebit necesara femeilor care intra la menopauza si prezinta risc crescut de osteoporoza.
Salata de ardei kapia copti cu usturoi este una dintre cele mai delicioase salate, nelipsita de pe mesele noastre, atat vara cat si toamna, este potrivita pentru orice fel principal: fripturi, tocanite, mancare de fasole, sau garnituri.
Pofta mare!