Sarmale de post in foi de varza murata

AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateIntermediar

Sarmalele de post se fac tot timpul anului, mai ales in perioadele de post de peste an. Secretul celor mai gustoase sarmale de post consta insa in folosirea din abundenta a doua ingrediente principale si anume ceapa si morcovul, urmat apoi de orez si hrisca. Dupa ce veti gusta aceaste sarmale de post pregatite dupa reteta aceasta, va asigur ca o sa vreti sa o gatiti mai des, si nici nu veti mai avea nevoie de ciuperci, pesmet, fasole, cartofi sau alte legume care sa dea consitenta umpluturii.

Randamente25 de porții
Timp de pregătire30 minuteTimp de preparare2 oreTimp total2 ore 30 minute
 4 cepe albe mari
 4 morcovi
 40 ml ulei (4-5 linguri)
 sare si piper
 100 gr orez bob mare ( pentru sarmale)
 50-100 gr hrisca
 1 kg foi de varza murata
 1 legatura de marar
 1 legatura de patrunjel
 5 linguri de bulion
 1 lingurita cu varf de boia dulce ( afumata)
 4-5 boabe de piper
 3 foi de dafin
1

Mod de preparare:
Desprindem foile de varza si taiem cu grija nervurile groase. Folosim foi potrivite ca dimensiune, iar frunzele de la suprafata, care sunt mai mari, le putem taia ca sa obtinem in jur de doua sau trei sarmale. Frunzele de varza murata le vom scufunda in multa apa rece pentru a elimina excesul se sare si acreala excesiva.

2

Morcovul se curata, se spala. Secretul si consistenta celor mai bune sarmale de post consta in acest prim ingredient care va deveni o pasta omogena in sarmale si va lega frumos celelalte ingrediente. Nu e deloc gresit sa adaugati mult morcov, nu veti simti gustul profund din el, in plus acesta va da si culoare frumoasa sarmalelor.

3

Morcovul il dam pe razatoarea mica pentru ca sa se transforme mai usor in pasta prin calire si usoara fierbere.

4

Ceapa se tine 10 minute la congelator pentru a nu da usturime ochilor la tocare, apoi se scoate se curata de coaja si se spala in apa rece.

5

Tocam ceapa solzisori. Ceapa este cel de-al doilea ingredient de baza a sarmalutelor de post aromate si gustoase.

6

Punem uleiul la incins intr-o cratita sau wok, adaugam apoi ceapa, presaram peste ea un praf de sare ca aceasta sa se inmoaie si sa nu se arda. Lasam sa se caleasca la foc mic timp de 2-3 minute.

7

Cand ceapa s-a inmuiat devenind sticloasa adaugam morcovul ras amestecam si vom lasa asa cam 1-2 minute sa prinda gust usor de calit si morcovul.

8

Adaugam apoi cam 20 ml de apa si lasam sa se evapore apa prin fierbere la foc mic, amestecand din cand in cand in cand in compozitie. Cand s-a evaporat adaugam din nou apa si continuam cu inca o tura de apa lasand sa se evapore apa de fiecare data, o sa observati ca morcovul devine usor piure.

9

Dupa ce morcovul si ceapa au devenit o pasta omogena putem sa adaugam orezul, impreuna cu o cana cu apa fierbinte.

10

Lasam sa fiarba pana cand orezul absoarbe apa iar la gust orezul sa se simta pe jumatate fiert.

11

Daca nu se simte fiert pe jumatate, mai adaugam un pic de apa fierbinte si lasam sa fiarba in continuare ca sa fie absorbita de orez si sa se auda sfaraind ca la prajit, amestecand continuu. Cand compozitia ramane fara lichid ca o pasta inchidem focul.

12

Clatim hrisca in doua trei ape, culegem eventualele bobite negre.

13

Adaugam hrisca in compozitia de morcov si ceapa. Puteti pune la inceput 50gr de hrisca, daca nu se observa in compozitie dupa amestec, mai adaugati si restul. Hrisca da un gust bun si culoare sarmalelor asemanator cu cea de carne, dat fiind poate si pentru ca e bogata in proteine asemeni carnii. Hrisca are un miros si gust specific, insa in sarmale nu veti simti mirosul ei, ea va da insa consistenta asemeni carnii si nu veti simti foame dupa ce mancati aceste sarmalute de post. Fiind insa proteina vegetala va fi repede digerata de organism si transformata usor si repede in energie necesara pe perioada posturilor sau dietelor lungi.

14

Patrunjelul si mararul se curata, se spala se toaca marunt.

15

Condimentam cu putina sare pentru ca varza murata va lasa destula sare in umplutura, orezul fiind principalul ingredient ce va absoarbi sarea din varza murata, punem apoi piper, cimbru, o lingurita de bulion pentru culoare si gust, boia dulce si optional boia de ardei afumata, mararul si patrunjelui tocat marunt.

16

Amestecam bine toate ingredientele apoi vom lasa umplutura cam 10 minute sa-si imprumute aromele.

17

Uitati cat de bine arata umplutura, eu abia m-am abtinut sa nu o mananc, e foarte gustoasa si in faza asta.

18

Cat timp umplutura sta la odihnit, tocam marunt nervurile de varza murata pe care le-am dat deoparte initial. E de preferat sa folosim o oala cu pereti mai grosi sau chiar o oala de lut (daca le doriti fierte la cuptor), iar cine are chiar oala slow cooker ( varza va iesi foarte bine fiarta in ea).

19

Asezam varza tocata marunt pe fundul oalei. Punem o lingura de bulion peste varza maruntita si il distribuim pe toata suprafata acesteia. Imprastiem cateva boabe de piper si frunze de dafin.

20

Acum putem trece la umplerea foilor de varza cu compozitia pregatita anterior. Asazam pe fiecare foaie cate o lingura cu varf din compozitie, rulam foaia de varza, apoi indeasam capetele inauntru.
Pe patul de varza tocata putem incepe sa aranjam sarmalele, vertical sau orizontal. Din ingredientele prezentate mi-au iesit 25 de sarmale medii ca marime.

21

Acoperim sarmalele cu restul de varza tocata sau daca va mai raman foi de varza le puteti intinde pe acelea, adaugam 2 linguri de bulion sau suc de rosii si eventual din nou frunze de dafin.

22

Toarnam apoi apa calda peste sarmale, cat sa treaca peste ele cu 1-2 degete, punem capacul si fierbem la foc mic. Dupa preferinte, le poti gati si intr-un cuptor electric, intr-o oala de lut, deoarece timpul de gatire este mai mic. De regula, sarmalele sunt gata in doua sau trei ore daca le gatim pe plita.
Verificam din cand in cand sarmalele si mai adaugam apa fiarta daca este nevoie.

23

Sarmalele sunt gata cand varza este moale si poate fi taiata cu usurinta cu furculita.

24

Sarmalele de post se servesc calde cu decor de patrunjel verde si felii de paine.

25

Dupa preferinte le puteti servi si cu mamaliguta fierbinte alaturi de ardei iuti verzi sau murati.
Sunt delicioase si consistente si isi pastraza forma, nimeni nu va sti ca sunt sarmalute de post, atat sunt de gustoase si aromate.
Pofta buna!

Ingrediente

 4 cepe albe mari
 4 morcovi
 40 ml ulei (4-5 linguri)
 sare si piper
 100 gr orez bob mare ( pentru sarmale)
 50-100 gr hrisca
 1 kg foi de varza murata
 1 legatura de marar
 1 legatura de patrunjel
 5 linguri de bulion
 1 lingurita cu varf de boia dulce ( afumata)
 4-5 boabe de piper
 3 foi de dafin

Indicații

1

Mod de preparare:
Desprindem foile de varza si taiem cu grija nervurile groase. Folosim foi potrivite ca dimensiune, iar frunzele de la suprafata, care sunt mai mari, le putem taia ca sa obtinem in jur de doua sau trei sarmale. Frunzele de varza murata le vom scufunda in multa apa rece pentru a elimina excesul se sare si acreala excesiva.

2

Morcovul se curata, se spala. Secretul si consistenta celor mai bune sarmale de post consta in acest prim ingredient care va deveni o pasta omogena in sarmale si va lega frumos celelalte ingrediente. Nu e deloc gresit sa adaugati mult morcov, nu veti simti gustul profund din el, in plus acesta va da si culoare frumoasa sarmalelor.

3

Morcovul il dam pe razatoarea mica pentru ca sa se transforme mai usor in pasta prin calire si usoara fierbere.

4

Ceapa se tine 10 minute la congelator pentru a nu da usturime ochilor la tocare, apoi se scoate se curata de coaja si se spala in apa rece.

5

Tocam ceapa solzisori. Ceapa este cel de-al doilea ingredient de baza a sarmalutelor de post aromate si gustoase.

6

Punem uleiul la incins intr-o cratita sau wok, adaugam apoi ceapa, presaram peste ea un praf de sare ca aceasta sa se inmoaie si sa nu se arda. Lasam sa se caleasca la foc mic timp de 2-3 minute.

7

Cand ceapa s-a inmuiat devenind sticloasa adaugam morcovul ras amestecam si vom lasa asa cam 1-2 minute sa prinda gust usor de calit si morcovul.

8

Adaugam apoi cam 20 ml de apa si lasam sa se evapore apa prin fierbere la foc mic, amestecand din cand in cand in cand in compozitie. Cand s-a evaporat adaugam din nou apa si continuam cu inca o tura de apa lasand sa se evapore apa de fiecare data, o sa observati ca morcovul devine usor piure.

9

Dupa ce morcovul si ceapa au devenit o pasta omogena putem sa adaugam orezul, impreuna cu o cana cu apa fierbinte.

10

Lasam sa fiarba pana cand orezul absoarbe apa iar la gust orezul sa se simta pe jumatate fiert.

11

Daca nu se simte fiert pe jumatate, mai adaugam un pic de apa fierbinte si lasam sa fiarba in continuare ca sa fie absorbita de orez si sa se auda sfaraind ca la prajit, amestecand continuu. Cand compozitia ramane fara lichid ca o pasta inchidem focul.

12

Clatim hrisca in doua trei ape, culegem eventualele bobite negre.

13

Adaugam hrisca in compozitia de morcov si ceapa. Puteti pune la inceput 50gr de hrisca, daca nu se observa in compozitie dupa amestec, mai adaugati si restul. Hrisca da un gust bun si culoare sarmalelor asemanator cu cea de carne, dat fiind poate si pentru ca e bogata in proteine asemeni carnii. Hrisca are un miros si gust specific, insa in sarmale nu veti simti mirosul ei, ea va da insa consistenta asemeni carnii si nu veti simti foame dupa ce mancati aceste sarmalute de post. Fiind insa proteina vegetala va fi repede digerata de organism si transformata usor si repede in energie necesara pe perioada posturilor sau dietelor lungi.

14

Patrunjelul si mararul se curata, se spala se toaca marunt.

15

Condimentam cu putina sare pentru ca varza murata va lasa destula sare in umplutura, orezul fiind principalul ingredient ce va absoarbi sarea din varza murata, punem apoi piper, cimbru, o lingurita de bulion pentru culoare si gust, boia dulce si optional boia de ardei afumata, mararul si patrunjelui tocat marunt.

16

Amestecam bine toate ingredientele apoi vom lasa umplutura cam 10 minute sa-si imprumute aromele.

17

Uitati cat de bine arata umplutura, eu abia m-am abtinut sa nu o mananc, e foarte gustoasa si in faza asta.

18

Cat timp umplutura sta la odihnit, tocam marunt nervurile de varza murata pe care le-am dat deoparte initial. E de preferat sa folosim o oala cu pereti mai grosi sau chiar o oala de lut (daca le doriti fierte la cuptor), iar cine are chiar oala slow cooker ( varza va iesi foarte bine fiarta in ea).

19

Asezam varza tocata marunt pe fundul oalei. Punem o lingura de bulion peste varza maruntita si il distribuim pe toata suprafata acesteia. Imprastiem cateva boabe de piper si frunze de dafin.

20

Acum putem trece la umplerea foilor de varza cu compozitia pregatita anterior. Asazam pe fiecare foaie cate o lingura cu varf din compozitie, rulam foaia de varza, apoi indeasam capetele inauntru.
Pe patul de varza tocata putem incepe sa aranjam sarmalele, vertical sau orizontal. Din ingredientele prezentate mi-au iesit 25 de sarmale medii ca marime.

21

Acoperim sarmalele cu restul de varza tocata sau daca va mai raman foi de varza le puteti intinde pe acelea, adaugam 2 linguri de bulion sau suc de rosii si eventual din nou frunze de dafin.

22

Toarnam apoi apa calda peste sarmale, cat sa treaca peste ele cu 1-2 degete, punem capacul si fierbem la foc mic. Dupa preferinte, le poti gati si intr-un cuptor electric, intr-o oala de lut, deoarece timpul de gatire este mai mic. De regula, sarmalele sunt gata in doua sau trei ore daca le gatim pe plita.
Verificam din cand in cand sarmalele si mai adaugam apa fiarta daca este nevoie.

23

Sarmalele sunt gata cand varza este moale si poate fi taiata cu usurinta cu furculita.

24

Sarmalele de post se servesc calde cu decor de patrunjel verde si felii de paine.

25

Dupa preferinte le puteti servi si cu mamaliguta fierbinte alaturi de ardei iuti verzi sau murati.
Sunt delicioase si consistente si isi pastraza forma, nimeni nu va sti ca sunt sarmalute de post, atat sunt de gustoase si aromate.
Pofta buna!

Note

Sarmale de post in foi de varza murata
(Visited 2.076 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *