Supa de dovlecei cu afumatura – ardeleneasca

AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateÎncepător

Supa de dovlecei cu afumatura, o mancare delicioasa pe care o puteti servi mult timp vara cand dovleceii se gasesc usor in gradini si piete proaspeti si buni. Aceasta supa se realizeaza destul de repede si usor, mai ales cand esti in pana de timp si idei, astfel ca, intr-un timp foarte scurt veti incanta intreaga familie cu gustul sublim al acestei supe extrem de aromata si satioasa.

Randamente6 porții
Timp de pregătire10 minuteTimp de preparare25 minuteTimp total35 minute
 1 dovlecel
 1 zucchinii
 1 ceapa uscata
 2 fire ceapa verde
 1 morcov
 2 cartofi medii
 150 gr afumatura (kaiser, bacon, ciolan etc)
 2 catei de usturoi
 400 ml iaurt sau sana, smantana pentru gatit, lapte batut
 sare
 3 linguri de ulei
 verdeata ( marar si patrunjel verde)
1

Mod de preparare:
Pregatim toate ingredientele pentru supa. Cartofii se curata de coaja, se spala. Ceapa se curata, se spala. Morcovul se curata de coaja, se spala. Usturoiul se curata. Dovleceii se spala, se curata de codite si varfuri. Ceapa verde se curata, se spala. Verdeat se curata, se spala, se toaca marunt.

2

Tocam morcovul rondele subtiri, ceapa verde o a tocam marunt iar ceapa uscata solzisori.

3

Dovleceii ii tocam in bucati mici potrivite.

4

Cartofii ii facem cubulete, kaiserul il feliem in bucati mici.

5

Intr-o oala de vreo 4l punem un pic de ulei si calim ceapa, usturoiul, afumatura cu un praf de sare si putin piper cam 3-4 minute, la foc mic cat sa se inmoaie legumele.

6

Adaugam apoi si morcovul amestecam si mai calim circa 2 minute cu capacul pus.

7

Punem cartofii in oala si ii sotam cam 2 -3 minute, fara capac, amestecam din cand in legumele, ca sa evitam lipirea de fundul oalei.

8

Stingem totul cu 1l - 1,5l de apa calda ( in functie de cat de lichida doriti sa fie supa) apoi asezonam cu sare. Vom lasa sa fiarba cam 15 minute, apoi vom verifica daca s-au fiert cartofii si morcovul.

9

Cand cartofii si morcovul sunt aproape fierti, vom adauga si dovleceii, pe care ii fierbem cam 10 minute sau mai putin, de obicei ei se fierb foarte repede, cel mai bine e sa-i verificati dupa 5 minute, daca sunt fierti oprim focul.

10

Intr-un bol punem sana (sau iaurt, smantana ori laptele batut), zdrobim cei 2 catei de usturoi si ii adaugam in sana cu un praf de sare apoi amestecam bine compozitia.

11

Aducem laptele sana la aceeasi temperatura cu supa turnand in bol 3-4 polonice din supa fierbinte.

12

Turnam apoi laptele incalzit in supa si amestecam bine. Aprindem focul si il lasam cam 1-2 minute sa fiarba, apoi stingem focul.

13

Adaugam verdeata tocata marunt, patrunjelul si mararul, si supa e gata de servire.

14

Se serveste fierbinte cu ardei iute verde daca il preferati. Daca doriti sa fie un pic mai acrisoara, puteti adauga un pic de otet, de asemenea poate fi asezonata si cu sos de hrean.

15

Aceasta supa de dovlecei se poate consuma in orice anotimp, dar cel mai des o puteti servi vara cand dovleceii se gasesc din abundenta in gradini si piete.

16

Supa prezinta aroma si gust inedit iar sana ori iaurtul ii dau o nota dulce-acrisoara foarte placuta, in timp ce afumatura completeaza minunat aceasta aroma de vara.
Pofta mare!

Ingrediente

 1 dovlecel
 1 zucchinii
 1 ceapa uscata
 2 fire ceapa verde
 1 morcov
 2 cartofi medii
 150 gr afumatura (kaiser, bacon, ciolan etc)
 2 catei de usturoi
 400 ml iaurt sau sana, smantana pentru gatit, lapte batut
 sare
 3 linguri de ulei
 verdeata ( marar si patrunjel verde)

Indicații

1

Mod de preparare:
Pregatim toate ingredientele pentru supa. Cartofii se curata de coaja, se spala. Ceapa se curata, se spala. Morcovul se curata de coaja, se spala. Usturoiul se curata. Dovleceii se spala, se curata de codite si varfuri. Ceapa verde se curata, se spala. Verdeat se curata, se spala, se toaca marunt.

2

Tocam morcovul rondele subtiri, ceapa verde o a tocam marunt iar ceapa uscata solzisori.

3

Dovleceii ii tocam in bucati mici potrivite.

4

Cartofii ii facem cubulete, kaiserul il feliem in bucati mici.

5

Intr-o oala de vreo 4l punem un pic de ulei si calim ceapa, usturoiul, afumatura cu un praf de sare si putin piper cam 3-4 minute, la foc mic cat sa se inmoaie legumele.

6

Adaugam apoi si morcovul amestecam si mai calim circa 2 minute cu capacul pus.

7

Punem cartofii in oala si ii sotam cam 2 -3 minute, fara capac, amestecam din cand in legumele, ca sa evitam lipirea de fundul oalei.

8

Stingem totul cu 1l - 1,5l de apa calda ( in functie de cat de lichida doriti sa fie supa) apoi asezonam cu sare. Vom lasa sa fiarba cam 15 minute, apoi vom verifica daca s-au fiert cartofii si morcovul.

9

Cand cartofii si morcovul sunt aproape fierti, vom adauga si dovleceii, pe care ii fierbem cam 10 minute sau mai putin, de obicei ei se fierb foarte repede, cel mai bine e sa-i verificati dupa 5 minute, daca sunt fierti oprim focul.

10

Intr-un bol punem sana (sau iaurt, smantana ori laptele batut), zdrobim cei 2 catei de usturoi si ii adaugam in sana cu un praf de sare apoi amestecam bine compozitia.

11

Aducem laptele sana la aceeasi temperatura cu supa turnand in bol 3-4 polonice din supa fierbinte.

12

Turnam apoi laptele incalzit in supa si amestecam bine. Aprindem focul si il lasam cam 1-2 minute sa fiarba, apoi stingem focul.

13

Adaugam verdeata tocata marunt, patrunjelul si mararul, si supa e gata de servire.

14

Se serveste fierbinte cu ardei iute verde daca il preferati. Daca doriti sa fie un pic mai acrisoara, puteti adauga un pic de otet, de asemenea poate fi asezonata si cu sos de hrean.

15

Aceasta supa de dovlecei se poate consuma in orice anotimp, dar cel mai des o puteti servi vara cand dovleceii se gasesc din abundenta in gradini si piete.

16

Supa prezinta aroma si gust inedit iar sana ori iaurtul ii dau o nota dulce-acrisoara foarte placuta, in timp ce afumatura completeaza minunat aceasta aroma de vara.
Pofta mare!

Note

Supa de dovlecei cu afumatura – ardeleneasca
(Visited 208 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *