Pepperonata este o reteta italiana, o garnitura simpla consumata ca atare sau alaturi de o friptura, fie ca o servim rece sau calda. Pentru vegetarieni sau pentru perioadele de post alaturi de paste sau orez, sau chiar si cu o felie de paine prajita poate fi un pranz sau cina cu adevarat savuroase.
Randamente4 porțiiTimp de pregătire10 minuteTimp de preparare25 minuteTimp total35 minute
5- 6 ardei Kapia colorati si lungi
1cepa alba mare
400mlsos de rosii passate
sare si piper
60mlulei de masline extravirgin
1lingurita amestec de busuioc si oregano
1lingurita praf de usturoi, sau 1 catel de usturoi pisat
4carnati semiafumati
1
Mod de preparare:
Spalam ardeii Kapia, ii curatam de codite si seminte, ceapa o curatam, si o spalam.
2
Taiem ardeii kapia in fasii lungi, ca in imagine, va da un aspect frumos mancarii.
3
Ceapa se taie in jumatate, apoi in semiluna, sa fie fasii lungi, o sa vedeti ca va deveni sticloasa si va da un aspect minunat pepperonatei.
4
Luam un wok si il punem la flacara medie pentru inceput, adaugam ceapa si o calim cateva minute.
5
Adaugam apoi ardeii taiati fasii. Sunt retete in care ardeii se coc mai intai, apoi se taie in fasii si se gatesc. Din lipsa de timp eu am ales sa-i gatesc cruzi.
6
Amestecam ardeii cu ceapa si ii vom lasa sa se caleasca pana ce vom vedea ca ardeii au devenit usor aurii ca si cand ar fi copti pe plita.
7
Adaugam atunci sosul de rosii passate, se reduce focul la mic, se adaugă 50-60 de ml de apa fierbinte si se acopera tigaia cu capacul. Se gateste mancarea sub sub capac, inabusit, timp de 20 de minute, amestecand din cand in cand si adaugand de fiecare data cate putina apa fierbinte.
8
Intre timp gatim si carnatii, fie ca pe grill sau prajiti in ulei, acestia trebuie gatiti bine, apoi cand sunt gata ii taiem in bucati mai mici.
9
Pepperonata se asezoneaza cu sare, piper, busuioc si oregano, dupa gust, si mai lasam sa dea un clocot doua.
10
Apoi se adauga carnatii fripti sau prajiti in ulei taiati bucati cam de 2-3 cm fiecare, un pic de apa fierbinte, si mai lasam 5-7 minute sa se inmoaie si acestia in sosul pepperonatei.
11
Pepperonata se poate consuma calda, dar si rece, alaturi de oua branzeturi sau fripturi.
12
Peperonata este destul de raspandita in Italia mai ales in zona sudului, este un fel de ratatouille dar italienesc, facand parte din binecunoscuta gastronomie mediteraneana. Se poate servi la pranz sau la cina, sunt usor de pregatit, cu ingrediente la indemana oricui.
Pofta buna!
Ingrediente
5- 6 ardei Kapia colorati si lungi
1cepa alba mare
400mlsos de rosii passate
sare si piper
60mlulei de masline extravirgin
1lingurita amestec de busuioc si oregano
1lingurita praf de usturoi, sau 1 catel de usturoi pisat
4carnati semiafumati
Indicații
1
Mod de preparare:
Spalam ardeii Kapia, ii curatam de codite si seminte, ceapa o curatam, si o spalam.
2
Taiem ardeii kapia in fasii lungi, ca in imagine, va da un aspect frumos mancarii.
3
Ceapa se taie in jumatate, apoi in semiluna, sa fie fasii lungi, o sa vedeti ca va deveni sticloasa si va da un aspect minunat pepperonatei.
4
Luam un wok si il punem la flacara medie pentru inceput, adaugam ceapa si o calim cateva minute.
5
Adaugam apoi ardeii taiati fasii. Sunt retete in care ardeii se coc mai intai, apoi se taie in fasii si se gatesc. Din lipsa de timp eu am ales sa-i gatesc cruzi.
6
Amestecam ardeii cu ceapa si ii vom lasa sa se caleasca pana ce vom vedea ca ardeii au devenit usor aurii ca si cand ar fi copti pe plita.
7
Adaugam atunci sosul de rosii passate, se reduce focul la mic, se adaugă 50-60 de ml de apa fierbinte si se acopera tigaia cu capacul. Se gateste mancarea sub sub capac, inabusit, timp de 20 de minute, amestecand din cand in cand si adaugand de fiecare data cate putina apa fierbinte.
8
Intre timp gatim si carnatii, fie ca pe grill sau prajiti in ulei, acestia trebuie gatiti bine, apoi cand sunt gata ii taiem in bucati mai mici.
9
Pepperonata se asezoneaza cu sare, piper, busuioc si oregano, dupa gust, si mai lasam sa dea un clocot doua.
10
Apoi se adauga carnatii fripti sau prajiti in ulei taiati bucati cam de 2-3 cm fiecare, un pic de apa fierbinte, si mai lasam 5-7 minute sa se inmoaie si acestia in sosul pepperonatei.
11
Pepperonata se poate consuma calda, dar si rece, alaturi de oua branzeturi sau fripturi.
12
Peperonata este destul de raspandita in Italia mai ales in zona sudului, este un fel de ratatouille dar italienesc, facand parte din binecunoscuta gastronomie mediteraneana. Se poate servi la pranz sau la cina, sunt usor de pregatit, cu ingrediente la indemana oricui.
Pofta buna!