Compot de cirese – reteta clasica

AutorNicola ElenaCategorie, , DificultateÎncepător

Compotul de cirese se prepara usor si rapid, este delicios si are un sirop aromat, potrivit de dulce iar fructele frumos colorate si intacte. Indiferent cand a fost preparat, compotul se serveste rece. Iarna este bautura perfecta pentru a ne aminti de dulceata primaverii si a verii, iar vara este alegerea perfecta pentru o hidratare sanatoasa.

Randamente1 porție
Timp de pregătire1 orăTimp de preparare1 orăTimp total2 ore
1

Mod de preparare:
Spalam bine ciresele cu tot cu coditie in mai multe ape reci. Le punem apoi intr-un bol mare si turnam apa rece pana le acoperim. Le vom lasa in apa o ora, timp in care, daca ciresele au viermi acestia vor iesi la suprafata apei. Vom scapa de ei atunci cand vom scurge apa, dupa care vom trece ciresele inca o data prin apa rece. Le curatam de codite si le alegem pe cele mai tari si frumoase, nevatamate, fara urme de mucegai sau alte defecte. Daca doriti le puteti indeparta si samburii, va recomand insa sa le pastrati cu tot cu samburi intrucat au forma frumoasa iar samburii vor da si ei gust compotului.

2

Sterilizam borcanele si capacele la cuptor. Asezam borcanele si capacele spalate bine pe tava de la cuptor. Le introducem in cuptor si vom seta temperatura de 150 grade C ( nivel minim pentru cuptoarele pe gaz) si vom tine borcanele la cuptor timp de 20 de minute, inchidem apoi cuptorul si le lasam sa se raceasca in interior.
Eu folosesc la compoturi borcane inalte de 750 ml.

3

Pentru a stabili cantitatea de sirop umplem un borcan cu cirese apoi turnam apa peste ele, scurgem apa si in felul acesta stabilim cat lichid intra intr-un borcan plin cu fructe. Intr-un borcan de 750 ml, intra cam 350-400g de cirese, in functie de marimea lor si cat de inghesuite sunt in borcan, si cam 200 ml apa.

4

Preparam siropul cu apa si zahar. Daca doriti puteti adauga vanilie si scortisoara la fierbere, eu il prefer simplu fara nici o aroma adaugata.
Pentru 3 borcane de 750 ml, am fiert 650 ml de apa si am adaugat 180g zahar ( cam 3 linguri cu varf de zahar la borcan).
Fierbem siropul 3-4 minute, cat sa se topeasca zaharul, apoi inchidem focul si lasam siropul sa se raceasca 3-4 minute.

5

Scoatem tava cu borcane din cuptor si le vom umple cu fructe. Ciresele se indeasa moderat: nici sa le zdrobim dar nici sa punem 10 boabe la borcan care sa pluteasca intr-o mare de sirop. Asezam borcanele din nou pe tava cu o mica distanta intre ele si turnam siropul fierbinte in ele. Tava va prelua socul siropului fierbinte si in felul acesta evitam spargerea borcanelor. Scuturam usor borcanele ca sa iasa bulele de aer si completam cu sirop pana aproape de buza lor.

6

Dupa ce umplem borcanele cu sirop, le infiletam strans (sau le capsam) cu capacele sterilizate si introducem apoi borcanele la cuptorul preincalzit la 110 grade C, timp de 20 de minute, apoi stingem cuptorul si le lasam acolo pana se racoresc complet, cam 3-4 ore, cel mai bine peste noapte. Cand sunt reci complet scoatem borcanele si le verificam individual ca sa vadem daca nu cumva curg, daca sunt in regula, depozitam borcanele in camara.

7

Indiferent cand a fost preparat, compotul se serveste rece. Iarna este bautura perfecta pentru a ne aminti de dulceata primaverii si a verii, iar vara este alegerea perfecta pentru o hidratare sanatoasa.

8

Cateva sfaturi pentru un compot reusit:
- pentru un compot de cirese natural, fara conservanti trebuie sterilizate borcanele inainte de a le folosi.
- fructele se aleg destul de tari si intacte, nevatamate, fara urme de mucegai sau alte defecte.
- se pot pune arome: vanilie, scortisoara, menta, pentru un compot mai aromat.
- in loc de zahar se pot folosi indulcitori, precum zaharina sau stevia, sau daca fructele sunt foarte dulci se pot face si fara zahar.

9

Spor si pofta mare!

Ingrediente

Indicații

1

Mod de preparare:
Spalam bine ciresele cu tot cu coditie in mai multe ape reci. Le punem apoi intr-un bol mare si turnam apa rece pana le acoperim. Le vom lasa in apa o ora, timp in care, daca ciresele au viermi acestia vor iesi la suprafata apei. Vom scapa de ei atunci cand vom scurge apa, dupa care vom trece ciresele inca o data prin apa rece. Le curatam de codite si le alegem pe cele mai tari si frumoase, nevatamate, fara urme de mucegai sau alte defecte. Daca doriti le puteti indeparta si samburii, va recomand insa sa le pastrati cu tot cu samburi intrucat au forma frumoasa iar samburii vor da si ei gust compotului.

2

Sterilizam borcanele si capacele la cuptor. Asezam borcanele si capacele spalate bine pe tava de la cuptor. Le introducem in cuptor si vom seta temperatura de 150 grade C ( nivel minim pentru cuptoarele pe gaz) si vom tine borcanele la cuptor timp de 20 de minute, inchidem apoi cuptorul si le lasam sa se raceasca in interior.
Eu folosesc la compoturi borcane inalte de 750 ml.

3

Pentru a stabili cantitatea de sirop umplem un borcan cu cirese apoi turnam apa peste ele, scurgem apa si in felul acesta stabilim cat lichid intra intr-un borcan plin cu fructe. Intr-un borcan de 750 ml, intra cam 350-400g de cirese, in functie de marimea lor si cat de inghesuite sunt in borcan, si cam 200 ml apa.

4

Preparam siropul cu apa si zahar. Daca doriti puteti adauga vanilie si scortisoara la fierbere, eu il prefer simplu fara nici o aroma adaugata.
Pentru 3 borcane de 750 ml, am fiert 650 ml de apa si am adaugat 180g zahar ( cam 3 linguri cu varf de zahar la borcan).
Fierbem siropul 3-4 minute, cat sa se topeasca zaharul, apoi inchidem focul si lasam siropul sa se raceasca 3-4 minute.

5

Scoatem tava cu borcane din cuptor si le vom umple cu fructe. Ciresele se indeasa moderat: nici sa le zdrobim dar nici sa punem 10 boabe la borcan care sa pluteasca intr-o mare de sirop. Asezam borcanele din nou pe tava cu o mica distanta intre ele si turnam siropul fierbinte in ele. Tava va prelua socul siropului fierbinte si in felul acesta evitam spargerea borcanelor. Scuturam usor borcanele ca sa iasa bulele de aer si completam cu sirop pana aproape de buza lor.

6

Dupa ce umplem borcanele cu sirop, le infiletam strans (sau le capsam) cu capacele sterilizate si introducem apoi borcanele la cuptorul preincalzit la 110 grade C, timp de 20 de minute, apoi stingem cuptorul si le lasam acolo pana se racoresc complet, cam 3-4 ore, cel mai bine peste noapte. Cand sunt reci complet scoatem borcanele si le verificam individual ca sa vadem daca nu cumva curg, daca sunt in regula, depozitam borcanele in camara.

7

Indiferent cand a fost preparat, compotul se serveste rece. Iarna este bautura perfecta pentru a ne aminti de dulceata primaverii si a verii, iar vara este alegerea perfecta pentru o hidratare sanatoasa.

8

Cateva sfaturi pentru un compot reusit:
- pentru un compot de cirese natural, fara conservanti trebuie sterilizate borcanele inainte de a le folosi.
- fructele se aleg destul de tari si intacte, nevatamate, fara urme de mucegai sau alte defecte.
- se pot pune arome: vanilie, scortisoara, menta, pentru un compot mai aromat.
- in loc de zahar se pot folosi indulcitori, precum zaharina sau stevia, sau daca fructele sunt foarte dulci se pot face si fara zahar.

9

Spor si pofta mare!

Note

Compot de cirese – reteta clasica
(Visited 136 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *