AutorNicola ElenaCategorieDificultateÎncepător

Arpacasul - cereala minune, gustoasa si satioasa, cu efecte benefice pentru sanatatea organismului nostru si extrem de buna in prepararea diferitelor retete culinare. Cei mai multi stiu ca arpacasul este folosit pentru preparat coliva ori nu-i chiar asa pentru ca din el se pot gati numeroase preparate gustoase chiar si ceaiuri, avand efect terapeutic.

Randamente1 porție

1

Arpacasul este un produs alimentar obtinut prin decorticarea boabelor de grau, orz sau mei, fiind folosit in prepararea colivei si a altor preparate precum supe, salate sau garnituri pentru fripturi. Din arpacas se prepara si o mancare, asemanatoare cu pilaful, cu multa grasime, denumita cașă (din rusa kașa). Pentru ca asta se cere, in magazine predomina arpacasul de grau, cel care aduce organismului necesarul de fibre, magneziu si fosfor pentru o digestie sanatoasa. Cei mai multi stiu ca arpacasul este folosit pentru preparat coliva ori nu-i chiar asa pentru ca din el se pot gati numeroase preparate gustoase chiar si ceaiuri, avand efect terapeutic. De-a lungul timpului s-a constatat ca arpacasul combate constipatia, avitaminoza, este cicatrizant si curata pielea si are proprietati tonice.
Arpacasul este una din cele mai vechi cereale de pe pamant, cultivat prima data de egipteni, acum peste 10.000 de ani si adus de Cristofor Columb in secolul 14. In ciuda istoriei sale lungi, arpacasul nu are aceeasi popularitate ca graul sau ovazul, desi este bogat in fitochimicale, fibre, proteine, magneziu, fosfor, mangan, fier si seleniu, acesta ofera o serie de beneficii sanatatii noastre nu de multi dintre noi cunoscute.

2

Ceaiul de arpacas:
Ceaiul de arpacas este un bun remediu impotriva acneei, pistruilor, negilor, eruptiilor si afectiunilor cutanate. Putini stiu ca bobul de arpacas poate fi preparat sub forma de ceai care trateaza unele afectiuni ale pielii, precum petele generate de varsta, eczemele dobandite in diverse imprejurari, dar si negii sau alunitele. Trebuie stiut insa ca o cura de ceai de arpacas pentru curatirea pielii dureaza intre o luna si trei luni, in functie de marimea si profunzimea afectiunii, de aceea cine isi propune sa apeleze la acest remediu naturist trebuie sa aiba foarte multa rabdare deoarece cateva cani de ceai nu fac minuni. Pentru curatarea pielii, se recomanda consumul a doua cani de ceai neindulcit, in fiecare zi, timp de o luna, doua sau trei luni, in functie de gravitatea afectiunii. In continuare va prezint doua retete de ceai din arpacas:
1. Ca sa prepari ceaiul, mai intai de toate, spala doua linguri de arpacas in mai multe ape, pana cand apa ramane limpede. Se lasa la scurs, apoi se pune intr-o tigaie la foc mic, se rumeneste timp de zece minute, fara ulei, unt sau grasime. Arpacasul astfel prajit se pune la fiert pentru alte zece minute cu o cana de apa clocotita. Cand e gata se strecoara si bea zilnic, cate doua cani de ceai cald, neindulcit. In acest caz este interzisa chiar si mierea de albine. Boabele de arpacas care raman pot fi mancate ca orice fruct, coacaza, mura, afina, din ceaiurile traditionale. Ceaiul din boabe de arpacas are propietati diuretice.
2. O alta reteta oarecum similara:
Se iau 300 g de arpacas si se spala bine. Boabele se pun la fiert intr-un litru de apa. Cand bobul a inflorit, adica a fiert foarte bine, scurgem restul de apa. Adaugam 750 g apa plata si amestecam cu o ligura de lemn. Cura consta in consumarea zilnica – dimineata si la pranz – a doua cesti cu ceai rece, fara sa se indulceasca.
Acest ceai se poate folosi ca tonifiant pentru fata, in acest scop, se sterge faţa cu dischete inmuiate in ceai.

3

Bun in curele de slabire:
Dieta cu arpacas este o dieta simpla. Este foarte ieftina dar si foarte eficienta. Dieta cu arpacas este usor de urmat intrucat nu va veti bate capul cu retete dietetice complicate. Tot ceea ce aveti nevoie este arpacas si apa.
Arpacasul se fierbe in apa fara sare sau unt. Acesta trebuie fiert aproximativ 60 de minute. Este bine de remarcat ca arpacasul creste in volum de 5 ori in timpul fierberii. Se recomanda ca acesta sa fie inmuiat in apa cu o seara inainte sa fie fiert.
Dieta cu arpacas dureaza 5 zile pe parcursul carora se recomanda un consum ridicat de apa minerala usor carbogazificata. Chiar daca aceasta dieta este una rigida rezultatele sunt pe masura.
Urmand aceasta dieta veti reusi sa slabiti cate 1 kilogram pe zi ! In primele zile de dieta se va curata tractul gastrointenstinal iar in urmatoarele zile organismul va incepe sa consume propria grasime. Ca in orice dieta scopul este de a scapa de celulele de grasime.
In cele 5 zile de dieta veti slabi 5 kilograme, va veti normaliza tractul gastro-intestinal si veti scapa de problemele de constipatie.
Dieta cu arpacas poate fi considerata una foarte importanta si utila ce va scapa de obezitate si anumite boli.

4

Beneficiile arpacasului asupra sanatatii:
Arpacasul, obţinut prin decojirea boabelor de grau, este bogat in vitamine, substante nutritive, fibre, proteine, magneziu, fier, este sarac in calorii si are proprietati terapeutice. Consumul de arpacas reduce riscul aparitiei unor afectiuni, precum diabetul, bolile coronariene, hipertensiunea arteriala, obezitatea, afecţiunile cardiovasculare, dar si cancerul. Arpacasul este cicatrizant, are proprietati tonice, curata pielea si stabilizeaza glicemia.

5

Arpacasul si diabetul:
Din arsenalul componentelor vindecatoare ale arpacasului face parte un anumit tip de fibre solubile numite beta-glucan, similare in consistenta cu pectina.
Beta-glucanul este o fibra vascoasa pe care corpul nostru nu o poate digera. Prin contactul cu apa, aceste fibre incetinesc miscarile alimentelor in sistemul digestiv, regland astfel raspunsul organismului la glucoza si insulina dupa o masa.
Exista dovezi care arata a arpacasul poate fi chiar mai bun decat ovazul in ceea ce priveste modularea nivelului de zahar din sange, si promite beneficii pentru persoanele cu risc de sindrom metabolic.

6

Cat arpacas putem manca pe zi:
In bucatarie, arpacasul poate fi folosit la prepararea diferitelor mancaruri sau in loc de orez ori impreuna cu orezul. Arpacasul poate fi folosit la diferite preparate cu orez, legume si salate.
Deși medicii nutritionistii recomandă consumul a 3 portii de cereale integrale pe zi, noi consumam abia o portie si uneori nici aceea intreaga sau deloc.
Bolile prevenite de arpacas:
Conform Departamentului Agriculturii din Statele Unite, consumul de cereale integrale bogate in fibre integrale reduce riscul de numeroase boli cronice:
– Boli coronariene
– Afecțiuni cardiovasculare
– Hipertensiune arterială
– Colesterol mare
– Constipatie
– Ingrasare si obezitate
– Diabet
– Cancer

7

Arpacasul previne cancerul:
Arpacasul contine lignani, un tip de fitonutrienti care pot preveni aparitia cancerului.
Un studiu german a constatat ca femeile cu niveluri plasmatice de enterolactona mai mari au avut un risc mai mic de cancer la san in perioada de premenopauza cu 62%. Barbatii pot beneficia de o reducere a riscului de cancer la prostata prin cresterea aportului de lignani din arpacas, cu 82%.
Consumul de cereale integrale poate contracara inclusiv tipurile de cancer hormono-dependente.

8

Arpacasul pentru sanatatea gastro-intestinala si a colonului:
Arpacasul este o sursa bogata de fibre solubile si insolubile, care regleaza tranzitul intestinal.
Unele fibre solubile sunt digerate de bacteriile din colon care produc acizi cu lant scurt, benefice pentru sanatatea colonului. Cercetatorii investigheaza acum capacitatea acestor fibre de a calma mucoasa inflamata a colonului si de a trata boala intestinala cunoscuta sub numele de colita ulcerativa.

9

Retete pe care le poti face cu arpacas, amintim cele mai intalnite:
- ardei umpluti cu arpacas
- coliva sau alte deserturi cu arpacas
- supa cu arpacas
- mancarica de curcan cu rosii si arpacas
- legume la cuptor cu arpacas
- risotto cu arpacas
- salate cu arpacas
- ceaiuri
- tocanite de legume cu arpacas

10

Sper ca acest articol sa va ajute sa cunoasteti mai bine aceasta cereala aliment benefica pentru organism si sa o introduceti cat mai des in hrana de zi cu zi.
Sa va fie de folos!
Sursa acestor informatii au fost culese de pe internet.
Multa sanatate!!

Ingrediente

Indicații

1

Arpacasul este un produs alimentar obtinut prin decorticarea boabelor de grau, orz sau mei, fiind folosit in prepararea colivei si a altor preparate precum supe, salate sau garnituri pentru fripturi. Din arpacas se prepara si o mancare, asemanatoare cu pilaful, cu multa grasime, denumita cașă (din rusa kașa). Pentru ca asta se cere, in magazine predomina arpacasul de grau, cel care aduce organismului necesarul de fibre, magneziu si fosfor pentru o digestie sanatoasa. Cei mai multi stiu ca arpacasul este folosit pentru preparat coliva ori nu-i chiar asa pentru ca din el se pot gati numeroase preparate gustoase chiar si ceaiuri, avand efect terapeutic. De-a lungul timpului s-a constatat ca arpacasul combate constipatia, avitaminoza, este cicatrizant si curata pielea si are proprietati tonice.
Arpacasul este una din cele mai vechi cereale de pe pamant, cultivat prima data de egipteni, acum peste 10.000 de ani si adus de Cristofor Columb in secolul 14. In ciuda istoriei sale lungi, arpacasul nu are aceeasi popularitate ca graul sau ovazul, desi este bogat in fitochimicale, fibre, proteine, magneziu, fosfor, mangan, fier si seleniu, acesta ofera o serie de beneficii sanatatii noastre nu de multi dintre noi cunoscute.

2

Ceaiul de arpacas:
Ceaiul de arpacas este un bun remediu impotriva acneei, pistruilor, negilor, eruptiilor si afectiunilor cutanate. Putini stiu ca bobul de arpacas poate fi preparat sub forma de ceai care trateaza unele afectiuni ale pielii, precum petele generate de varsta, eczemele dobandite in diverse imprejurari, dar si negii sau alunitele. Trebuie stiut insa ca o cura de ceai de arpacas pentru curatirea pielii dureaza intre o luna si trei luni, in functie de marimea si profunzimea afectiunii, de aceea cine isi propune sa apeleze la acest remediu naturist trebuie sa aiba foarte multa rabdare deoarece cateva cani de ceai nu fac minuni. Pentru curatarea pielii, se recomanda consumul a doua cani de ceai neindulcit, in fiecare zi, timp de o luna, doua sau trei luni, in functie de gravitatea afectiunii. In continuare va prezint doua retete de ceai din arpacas:
1. Ca sa prepari ceaiul, mai intai de toate, spala doua linguri de arpacas in mai multe ape, pana cand apa ramane limpede. Se lasa la scurs, apoi se pune intr-o tigaie la foc mic, se rumeneste timp de zece minute, fara ulei, unt sau grasime. Arpacasul astfel prajit se pune la fiert pentru alte zece minute cu o cana de apa clocotita. Cand e gata se strecoara si bea zilnic, cate doua cani de ceai cald, neindulcit. In acest caz este interzisa chiar si mierea de albine. Boabele de arpacas care raman pot fi mancate ca orice fruct, coacaza, mura, afina, din ceaiurile traditionale. Ceaiul din boabe de arpacas are propietati diuretice.
2. O alta reteta oarecum similara:
Se iau 300 g de arpacas si se spala bine. Boabele se pun la fiert intr-un litru de apa. Cand bobul a inflorit, adica a fiert foarte bine, scurgem restul de apa. Adaugam 750 g apa plata si amestecam cu o ligura de lemn. Cura consta in consumarea zilnica – dimineata si la pranz – a doua cesti cu ceai rece, fara sa se indulceasca.
Acest ceai se poate folosi ca tonifiant pentru fata, in acest scop, se sterge faţa cu dischete inmuiate in ceai.

3

Bun in curele de slabire:
Dieta cu arpacas este o dieta simpla. Este foarte ieftina dar si foarte eficienta. Dieta cu arpacas este usor de urmat intrucat nu va veti bate capul cu retete dietetice complicate. Tot ceea ce aveti nevoie este arpacas si apa.
Arpacasul se fierbe in apa fara sare sau unt. Acesta trebuie fiert aproximativ 60 de minute. Este bine de remarcat ca arpacasul creste in volum de 5 ori in timpul fierberii. Se recomanda ca acesta sa fie inmuiat in apa cu o seara inainte sa fie fiert.
Dieta cu arpacas dureaza 5 zile pe parcursul carora se recomanda un consum ridicat de apa minerala usor carbogazificata. Chiar daca aceasta dieta este una rigida rezultatele sunt pe masura.
Urmand aceasta dieta veti reusi sa slabiti cate 1 kilogram pe zi ! In primele zile de dieta se va curata tractul gastrointenstinal iar in urmatoarele zile organismul va incepe sa consume propria grasime. Ca in orice dieta scopul este de a scapa de celulele de grasime.
In cele 5 zile de dieta veti slabi 5 kilograme, va veti normaliza tractul gastro-intestinal si veti scapa de problemele de constipatie.
Dieta cu arpacas poate fi considerata una foarte importanta si utila ce va scapa de obezitate si anumite boli.

4

Beneficiile arpacasului asupra sanatatii:
Arpacasul, obţinut prin decojirea boabelor de grau, este bogat in vitamine, substante nutritive, fibre, proteine, magneziu, fier, este sarac in calorii si are proprietati terapeutice. Consumul de arpacas reduce riscul aparitiei unor afectiuni, precum diabetul, bolile coronariene, hipertensiunea arteriala, obezitatea, afecţiunile cardiovasculare, dar si cancerul. Arpacasul este cicatrizant, are proprietati tonice, curata pielea si stabilizeaza glicemia.

5

Arpacasul si diabetul:
Din arsenalul componentelor vindecatoare ale arpacasului face parte un anumit tip de fibre solubile numite beta-glucan, similare in consistenta cu pectina.
Beta-glucanul este o fibra vascoasa pe care corpul nostru nu o poate digera. Prin contactul cu apa, aceste fibre incetinesc miscarile alimentelor in sistemul digestiv, regland astfel raspunsul organismului la glucoza si insulina dupa o masa.
Exista dovezi care arata a arpacasul poate fi chiar mai bun decat ovazul in ceea ce priveste modularea nivelului de zahar din sange, si promite beneficii pentru persoanele cu risc de sindrom metabolic.

6

Cat arpacas putem manca pe zi:
In bucatarie, arpacasul poate fi folosit la prepararea diferitelor mancaruri sau in loc de orez ori impreuna cu orezul. Arpacasul poate fi folosit la diferite preparate cu orez, legume si salate.
Deși medicii nutritionistii recomandă consumul a 3 portii de cereale integrale pe zi, noi consumam abia o portie si uneori nici aceea intreaga sau deloc.
Bolile prevenite de arpacas:
Conform Departamentului Agriculturii din Statele Unite, consumul de cereale integrale bogate in fibre integrale reduce riscul de numeroase boli cronice:
– Boli coronariene
– Afecțiuni cardiovasculare
– Hipertensiune arterială
– Colesterol mare
– Constipatie
– Ingrasare si obezitate
– Diabet
– Cancer

7

Arpacasul previne cancerul:
Arpacasul contine lignani, un tip de fitonutrienti care pot preveni aparitia cancerului.
Un studiu german a constatat ca femeile cu niveluri plasmatice de enterolactona mai mari au avut un risc mai mic de cancer la san in perioada de premenopauza cu 62%. Barbatii pot beneficia de o reducere a riscului de cancer la prostata prin cresterea aportului de lignani din arpacas, cu 82%.
Consumul de cereale integrale poate contracara inclusiv tipurile de cancer hormono-dependente.

8

Arpacasul pentru sanatatea gastro-intestinala si a colonului:
Arpacasul este o sursa bogata de fibre solubile si insolubile, care regleaza tranzitul intestinal.
Unele fibre solubile sunt digerate de bacteriile din colon care produc acizi cu lant scurt, benefice pentru sanatatea colonului. Cercetatorii investigheaza acum capacitatea acestor fibre de a calma mucoasa inflamata a colonului si de a trata boala intestinala cunoscuta sub numele de colita ulcerativa.

9

Retete pe care le poti face cu arpacas, amintim cele mai intalnite:
- ardei umpluti cu arpacas
- coliva sau alte deserturi cu arpacas
- supa cu arpacas
- mancarica de curcan cu rosii si arpacas
- legume la cuptor cu arpacas
- risotto cu arpacas
- salate cu arpacas
- ceaiuri
- tocanite de legume cu arpacas

10

Sper ca acest articol sa va ajute sa cunoasteti mai bine aceasta cereala aliment benefica pentru organism si sa o introduceti cat mai des in hrana de zi cu zi.
Sa va fie de folos!
Sursa acestor informatii au fost culese de pe internet.
Multa sanatate!!

Arpacasul in mancare si remedii naturiste
(Visited 3.249 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *