AutorNicola ElenaCategorieDificultateÎncepător

Exista mai multe metode care economisesc timp cand gatiti.
Cu cat prepararea e mai cursiva si mai ordonata, cu atat rezultatul final este mai bun. Urmati aceste tehnici verificate, pentru a obtine rezultate rapide fara a va lovi de vreun impediment neasteptat.

Randamente1 porție

1

Pentru un inceput rapid
Cand trebuie sa curatati, feliati sau tocati ingrediente, cel mai bine e sa formati o linie de asamblare. Puneti o sita la indemana, pentru a spala ingredientele si pregatiti prosoape de hartie pentru a prelua orice doriti sa indepartati sau sa aruncati.
Daca exista ingrediente tocate ce vor fi adaugate in timpul prepararii, puneti-le in castroane sau sosiere si alienati-le in ordinea folosirii, sau, in cazul unor cantitati mici, asezati-le pe un platou mare. Tineti-le in apropierea aragazului ca sa ajungeti usor la ele.
Sarea si piperul trebuie sa fie la indemana. Daca trebuie adaugate mai multe ingrediente la asezonare, adunati-le impreuna pe o farfurie, astfel ca oricare dintre ele sa poata fi folosit imediat.

2

Taiatul
Adesea e mai rapid sa taiati ingredientele cu o foarfeca decat cu un cutit, de exemplu cand se indeparteaza grasimea de pe bacon sau sunca, pentru a toca verdeturi sau pentru a taia fileurile de ansoa, rosiile uscate la soare, maslinele deja curatate de samburi sau ceapa verde. Adesea puteti taia ingredientele chiar in vasul in care se gateste.

3

Salata se rupe mai usor cu mana decat se taie cu cutitul. Ruperea distruge mai putin foile de salata, ajutand la retinerea unei cantitati mai mari de vitamine si minerale. Mainile curate sunt cea mai rapida unealta si pentru a face fulgi pestele gatit, pentru a sfarama branza sau pentru a desface de pe os carnea de pui gatita.

4

Fainarea
Pentru a acoperi rapid bucati de carne sau peste, puneti-le intr-o punga de plastic cu faina si condimente si scuturati-le bine, sau amestecati-le cu faina intr-un castron. Pentru a face la fel cu felii de carne, presarati-le cu faina cernuta printr-o sita fina sau printr-o strecuratoare de ceai.

5

Descojirea
Legumele au gust mai bun si contin mai multe vitamine daca isi pastreza coaja. Insa coaja groasa a legumelor mature trebuie inlaturata, iar la cele tinere cu coaja subtire, ca: vinetele, dovleceii, cartofii noi sau pastarnacii, nu au nevoie mai mult decat sa fie putin razuite. Vinetele coapte, cartofii fierti, ardeii si rosiile coapte pot fi curatate rapid. Morcovii sunt o exceptie, se curata de coaja chiar si cei mai tineri, din cauza pericolului de reziduri chimice. Pentru morcovii organici e suficient un razuit rapid.
Daca folositi miezul unui avocado pentru a-l pastra, taiati-l doar in jumatate, indepartati samburele si scobiti miezul cu o lingura.

6

Pentru a descoji usturoiul, apasati catelul de usturoi cu lama lata unui cutit mare, coaja se va despica si va aluneca usor. E mai rapid un cleste pentru zdrobit usturoiul, decat tocarea marunta si zdrobirea cu un cutit.
Pentru mancarurile prajite la foc iute, usturoiul se feliaza subtire rapid folosind un cutit de descojit legume.
Cepele se descojesc mai repede daca sunt taiate in doua si li se reteaza extremitatile.

7

Curatarea pielitelor
Pentru a indeparta usor pielita de pe piersici si rosii, se toarna apa clocotita, indeajuns de multa ca sa le acopere, si se lasa la oparit un minut sau doua. Pielita se va curata apoi foarte usor.
Ardeii se infing intr-o furculita lunga si se tin in flacara de la aragaz, rotindu-i incet, pana se innegresc. Pielita se va desprinde usor. Daca se foloseste un aragaz electric, ardeii se taie in jumatate si se frig la grill-ul cuptorului.
Pentru a indeparta pielea unui fileu de peste, se aseaza cu partea cu piele, pe un tocator. Se insereaza un cutit inspre coada fileului, intre piele si carne, sprijinindu-se pe fundul tocat. Se trage pielea cu o mana, in timp ce cu cealalta se impinge usor cutitul inainte.

8

Gatitul rapid:
Fierberea
Radacinoasele se fierb mai repede intr-o oala mare, in strat subtire, decat intr-un vas ingust in strat gros. Se adauga apa cat sa le acopere si se foloseste o oala ermetica, pentru a pastra aburul in interior. Daca reteta cere supa concentrata si folositi supa gata preparata, incalziti-o din timp.

9

Prajirea si frigerea
Daca feliati carnea sau pestele, faceti felii egale, pentru a se gati cu aceeasi viteza, sau taiati fasiute care se vor gati rapid.
Modelati chiftelute sau burgeri cu mainile, pana ce sunt mai subtiri si mai plate decat in mod obisnuit, ca sa fie patrunse mai usor de caldura si sa se faca mai repede.
Pentru a praji la foc iute, amestecand continuu, trucul e sa incingeti tigaia la foc mare, sa adaugati apoi grasimea sau uleiul, iar ingredientele se pun doar dupa ce grasimea a inceput sa sfaraie, ca sa se gateasca foarte repede. Miscati mereu ingredientele ca sa nu ai a timp sa se lipeasca de tigaie.

10

Fierberea la aburi
Gatitul in vapori e de preferat celui in apa sau grasime; daca aveti doua sau trei cosuri de steamer, le puteti suprapune, ca sa gatiti in acelasi timp mai multe feluri de legume.
Metodele si tehnicile se imbunatatesc mereu prin invatare si experienta, e bine totusi sa avem cateva notiuni de baza si sa cautam mereu sa reducem timpul de a sta in bucatarie.
Sper ca v-a placut acest articol si ca il gasiti de folos!
Mult spor la bucatarit!

Ingrediente

Indicații

1

Pentru un inceput rapid
Cand trebuie sa curatati, feliati sau tocati ingrediente, cel mai bine e sa formati o linie de asamblare. Puneti o sita la indemana, pentru a spala ingredientele si pregatiti prosoape de hartie pentru a prelua orice doriti sa indepartati sau sa aruncati.
Daca exista ingrediente tocate ce vor fi adaugate in timpul prepararii, puneti-le in castroane sau sosiere si alienati-le in ordinea folosirii, sau, in cazul unor cantitati mici, asezati-le pe un platou mare. Tineti-le in apropierea aragazului ca sa ajungeti usor la ele.
Sarea si piperul trebuie sa fie la indemana. Daca trebuie adaugate mai multe ingrediente la asezonare, adunati-le impreuna pe o farfurie, astfel ca oricare dintre ele sa poata fi folosit imediat.

2

Taiatul
Adesea e mai rapid sa taiati ingredientele cu o foarfeca decat cu un cutit, de exemplu cand se indeparteaza grasimea de pe bacon sau sunca, pentru a toca verdeturi sau pentru a taia fileurile de ansoa, rosiile uscate la soare, maslinele deja curatate de samburi sau ceapa verde. Adesea puteti taia ingredientele chiar in vasul in care se gateste.

3

Salata se rupe mai usor cu mana decat se taie cu cutitul. Ruperea distruge mai putin foile de salata, ajutand la retinerea unei cantitati mai mari de vitamine si minerale. Mainile curate sunt cea mai rapida unealta si pentru a face fulgi pestele gatit, pentru a sfarama branza sau pentru a desface de pe os carnea de pui gatita.

4

Fainarea
Pentru a acoperi rapid bucati de carne sau peste, puneti-le intr-o punga de plastic cu faina si condimente si scuturati-le bine, sau amestecati-le cu faina intr-un castron. Pentru a face la fel cu felii de carne, presarati-le cu faina cernuta printr-o sita fina sau printr-o strecuratoare de ceai.

5

Descojirea
Legumele au gust mai bun si contin mai multe vitamine daca isi pastreza coaja. Insa coaja groasa a legumelor mature trebuie inlaturata, iar la cele tinere cu coaja subtire, ca: vinetele, dovleceii, cartofii noi sau pastarnacii, nu au nevoie mai mult decat sa fie putin razuite. Vinetele coapte, cartofii fierti, ardeii si rosiile coapte pot fi curatate rapid. Morcovii sunt o exceptie, se curata de coaja chiar si cei mai tineri, din cauza pericolului de reziduri chimice. Pentru morcovii organici e suficient un razuit rapid.
Daca folositi miezul unui avocado pentru a-l pastra, taiati-l doar in jumatate, indepartati samburele si scobiti miezul cu o lingura.

6

Pentru a descoji usturoiul, apasati catelul de usturoi cu lama lata unui cutit mare, coaja se va despica si va aluneca usor. E mai rapid un cleste pentru zdrobit usturoiul, decat tocarea marunta si zdrobirea cu un cutit.
Pentru mancarurile prajite la foc iute, usturoiul se feliaza subtire rapid folosind un cutit de descojit legume.
Cepele se descojesc mai repede daca sunt taiate in doua si li se reteaza extremitatile.

7

Curatarea pielitelor
Pentru a indeparta usor pielita de pe piersici si rosii, se toarna apa clocotita, indeajuns de multa ca sa le acopere, si se lasa la oparit un minut sau doua. Pielita se va curata apoi foarte usor.
Ardeii se infing intr-o furculita lunga si se tin in flacara de la aragaz, rotindu-i incet, pana se innegresc. Pielita se va desprinde usor. Daca se foloseste un aragaz electric, ardeii se taie in jumatate si se frig la grill-ul cuptorului.
Pentru a indeparta pielea unui fileu de peste, se aseaza cu partea cu piele, pe un tocator. Se insereaza un cutit inspre coada fileului, intre piele si carne, sprijinindu-se pe fundul tocat. Se trage pielea cu o mana, in timp ce cu cealalta se impinge usor cutitul inainte.

8

Gatitul rapid:
Fierberea
Radacinoasele se fierb mai repede intr-o oala mare, in strat subtire, decat intr-un vas ingust in strat gros. Se adauga apa cat sa le acopere si se foloseste o oala ermetica, pentru a pastra aburul in interior. Daca reteta cere supa concentrata si folositi supa gata preparata, incalziti-o din timp.

9

Prajirea si frigerea
Daca feliati carnea sau pestele, faceti felii egale, pentru a se gati cu aceeasi viteza, sau taiati fasiute care se vor gati rapid.
Modelati chiftelute sau burgeri cu mainile, pana ce sunt mai subtiri si mai plate decat in mod obisnuit, ca sa fie patrunse mai usor de caldura si sa se faca mai repede.
Pentru a praji la foc iute, amestecand continuu, trucul e sa incingeti tigaia la foc mare, sa adaugati apoi grasimea sau uleiul, iar ingredientele se pun doar dupa ce grasimea a inceput sa sfaraie, ca sa se gateasca foarte repede. Miscati mereu ingredientele ca sa nu ai a timp sa se lipeasca de tigaie.

10

Fierberea la aburi
Gatitul in vapori e de preferat celui in apa sau grasime; daca aveti doua sau trei cosuri de steamer, le puteti suprapune, ca sa gatiti in acelasi timp mai multe feluri de legume.
Metodele si tehnicile se imbunatatesc mereu prin invatare si experienta, e bine totusi sa avem cateva notiuni de baza si sa cautam mereu sa reducem timpul de a sta in bucatarie.
Sper ca v-a placut acest articol si ca il gasiti de folos!
Mult spor la bucatarit!

Tehnici culinare rapide
(Visited 89 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *