Ciorba de varza dulce cu oase de porc acrita cu bors este o mancare sanatoasa, simpla, hranitoare si deosebit de consistenta, potrivita pentru zilele reci si friguroase. Se prepara usor cu ingrediente la indemana orcui si se poate servi atat la pranz cat si la cina.
Mod de preparare:
Oasele de porc se portioneaza in bucati potrivite, apoi se spala in apa rece.
Punem oasele spalate intr-o oala.
Adaugam 3 litri de apa acoperim cu un capac si lasam sa dea in clocot.
Cand apa da in clocot si se formeaza spuma o vom indeparta cu o spumiera, adunam spuma inchisa pana cand spuma formata devine alba.
Fierbem apoi oasele pana cand carnea incepe sa se desprinda de pe ele. Scoatem oasele din supa, iar supa o strecuram printr-o sita fina.
Morcovii se curata de coaja, se spala se toaca in cubulete. Telina se curata, se spala se taie marunt. Pastarnacul se curata de coaja, se spala, se toaca marunt.
Ceapa se curata, se spala, se taie solzisori. Ardeiul se curata de codita si seminte, se toaca marunt.
Varza se curata de primele frunze, se spala apoi o taiem fideluta, eu am folosit o jumatate dintr-o varza.
Cand varza s-a inmuiat o luam din apa cu o supiera sau golim oala printr-o strecuratoare (sita) apoi o lasam la o parte.
Luam oala in care vom pregati ciorba, adaugam 2-3 linguri de ulei, incingem uleiul, apoi adaugam mai intai ceapa pe care o calim putin.
Adaugam peste legume supa de oase fierbinte si amestecam, continuam sa punem supa putin cate putin pana cand legumele sunt aproape fierte.
Apoi adaugam varza oparita.
Peste toate, turnam zeama de oase, pe care am trecut-o prin strecuratoare si oasele de porc ( puteti de asemenea sa dezosati carnea de pe oase si sa adaugati in ciorba doar carne). Punem un praf de sare si piper si lasam la fiert pentru 15 minute, apoi adaugam bors si sare dupa gust si mai fierbem si borsul 10 minute. La final adaugam patrunjelul verde.
Daca vrem sa dregem ciorba cu iaurt sau smantana, si nu mai punem bors, procedam astfel: punem in bolul mixerului: iaurtul, oul intreg si o lingura de amidon. Mixam pentru inceput la viteza mica cat sa se incorporeze amidonul, apoi la viteza mare cam 1-2 minute. Peste amestecul din bol, turnam cateva polonice cu ciorba fierbinte, omogenizam, apoi golim totul in oala si amestecam. Lasam pe flacara inca 2-3 minute timp in care adaugam marar verde in cazul acesta, mai asezonam cu sare si piper daca este nevoie si oprim focul, ciorba este gata.
Ciorba de varza dulce acrita cu bors se serveste fierbinte, cu ardei iuti verzi sau murati, smantana si paine proaspata.
Ciorba este foarte buna si fara smantana sau iaurt.
Sanatoasa, hranitoare, usor de facut si foarte gustoasa, incercati-o si va veti convinge!
Pofta mare la toti!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Oasele de porc se portioneaza in bucati potrivite, apoi se spala in apa rece.
Punem oasele spalate intr-o oala.
Adaugam 3 litri de apa acoperim cu un capac si lasam sa dea in clocot.
Cand apa da in clocot si se formeaza spuma o vom indeparta cu o spumiera, adunam spuma inchisa pana cand spuma formata devine alba.
Fierbem apoi oasele pana cand carnea incepe sa se desprinda de pe ele. Scoatem oasele din supa, iar supa o strecuram printr-o sita fina.
Morcovii se curata de coaja, se spala se toaca in cubulete. Telina se curata, se spala se taie marunt. Pastarnacul se curata de coaja, se spala, se toaca marunt.
Ceapa se curata, se spala, se taie solzisori. Ardeiul se curata de codita si seminte, se toaca marunt.
Varza se curata de primele frunze, se spala apoi o taiem fideluta, eu am folosit o jumatate dintr-o varza.
Cand varza s-a inmuiat o luam din apa cu o supiera sau golim oala printr-o strecuratoare (sita) apoi o lasam la o parte.
Luam oala in care vom pregati ciorba, adaugam 2-3 linguri de ulei, incingem uleiul, apoi adaugam mai intai ceapa pe care o calim putin.
Adaugam peste legume supa de oase fierbinte si amestecam, continuam sa punem supa putin cate putin pana cand legumele sunt aproape fierte.
Apoi adaugam varza oparita.
Peste toate, turnam zeama de oase, pe care am trecut-o prin strecuratoare si oasele de porc ( puteti de asemenea sa dezosati carnea de pe oase si sa adaugati in ciorba doar carne). Punem un praf de sare si piper si lasam la fiert pentru 15 minute, apoi adaugam bors si sare dupa gust si mai fierbem si borsul 10 minute. La final adaugam patrunjelul verde.
Daca vrem sa dregem ciorba cu iaurt sau smantana, si nu mai punem bors, procedam astfel: punem in bolul mixerului: iaurtul, oul intreg si o lingura de amidon. Mixam pentru inceput la viteza mica cat sa se incorporeze amidonul, apoi la viteza mare cam 1-2 minute. Peste amestecul din bol, turnam cateva polonice cu ciorba fierbinte, omogenizam, apoi golim totul in oala si amestecam. Lasam pe flacara inca 2-3 minute timp in care adaugam marar verde in cazul acesta, mai asezonam cu sare si piper daca este nevoie si oprim focul, ciorba este gata.
Ciorba de varza dulce acrita cu bors se serveste fierbinte, cu ardei iuti verzi sau murati, smantana si paine proaspata.
Ciorba este foarte buna si fara smantana sau iaurt.
Sanatoasa, hranitoare, usor de facut si foarte gustoasa, incercati-o si va veti convinge!
Pofta mare la toti!