AutorNicola ElenaCategorie, DificultateÎncepător

Jumarile reprezinta resturile comestibile rezultate din topirea slaninii sau osanzii de porc. Jumarile nu lipsesc de pe masa romanilor mai ales iarna, in perioada ignatului si a Craciunului si sunt printre cele mai indragite preparate obtinute din carnea de porc in aceasta perioada. Taierea porcului fara o portie calda de jumari este de neconceput in mai multe zone din tara. Pe langa jumari ramane untura folosita pe vremuri dar si in prezent pentru a pastra carnea, dar si pentru prajituri, fursecuri, cornulete sau simpla, intinsa pe paine cu boia si ceapa rosie, cat si la pregatirea de diverse preparate culinare. Untura este mult mai sanatoasa decat multe grasimi vegetale.

Randamente1 porție
Timp de pregătire5 minuteTimp de preparare20 minuteTimp total25 minute

 1 kg slanina ( simpla, sau cu carne ori sorici)
 sare

1

Mod de preparare:
Slanina care se foloseste pentru a obtine jumari crocante este cea frageda, impanata cu straturi de carne, de pe burta porcului, dar puteti folosi si slanina simpla sau cu soric.
Pentru inceput vom pune bucatile de slanina in apa rece cu putina sare si se lasa 2-3 ore, schimbandu-se apa, pana cand nu mai iese sange si apa ramane curata, in felul acesta, untura va fi mult mai limpede si mai curata.
Scoatem apoi slanina din apa si o vom zvanta cu servete de hartie, ca sa absoarba toata apa. Taiem apoi slanina in cubulete de dimensiuni aproximativ egale cam de 2 cm, sau in functie de cat de mari vreti sa fie jumarile.

2

Punem apoi slanina intr-o cratita cu fund gros, ideal e un ceaun sau cratita de tuci. La inceput vom lasa focul mare pana incepe sa se topeasca slanina, apoi vom lasa focul moderat. Vom amesteca des, in felul acesta, jumarile se vor topi uniform, iar untura va avea o culoare frumoasa, deschisa si nu se va arde. In general, topirea slaninii dureaza circa 15-20 de minute.

3

Daca folositi slanina cu sorici e indicat ca la inceput sa puneti si o cana cu apa, in felul acesta slanina va fierbe pentru cateva minute, pana cand apa se va evapora, iar acest lucru va ajuta la inmuiera soricului. Ulterior, dupa ce apa se evapora, jumarile se vor praji in propria lor untura lichida si vor deveni crocante.

4

Daca veti topi mai multa slanina, e bine ca pe parcurs untura topita sa o scoateti cu un polonic, intr-o alta oala, lasand doar foarte putina in cratita, apoi sa puneti iar cubulete de slanina la topit. Repetati aceasta operatiune, pana cand terminati slanina de topit.

5

Cand jumarile s-au rumenit si s-au ridicat la suprafata, se iau cu o paleta cu gauri avand grija sa se scurga cat mai multa untura topita si le vom transfera pe o sita sau pe un servet absobant de hartie.

6

Dintr-un kilogram de slanina va rezulta cam 500 g de untura.

7

Untura o vom strecura printr-o sita deasa. Puteti pune si un tifon sau servet in strecuratoare, ca sa se retina din bucatelele micute de arsura. In felul acesta, untura va fi curata si nici nu se va rancezi.

8

Optional, dupa circa 30 de minute de la finalizarea topirii slaninei, in untura topita, cand aceasta nu mai este clocotita, se poate adauga o o ceapa curatata si taiata in patru pentru circa 1-2 ore, apoi o vom scoate din untura. In felul acesta untura va fi mult mai limpede si mai curata si nu va mirosi puternic nici a porc si nici a prajeala.

9

Untura o vom pune in borcane sau recipiente cu capac si se pastreza in camara la rece.
Untura se folosea pe vremuri pentru a pastra carnea, dar se mai aplica si in prezent la pastrarea carnii prajite ( carne la garnita cum stim noi denumirea).
Untura se foloseste des pentru prajituri, fursecuri, cornulete sau simpla, intinsa pe paine cu boia si ceapa rosie, cat si la pregatirea de diverse preparate culinare.

10

Cand jumarile s-au racit vom presara sare peste ele, dupa gust, de preferat sare pentru muraturi, fara iod.

11

Jumarile crocante se pot servi ca atare la gustare alaturi de ceapa, usturoi sau muraturi, dar se pot adauga si in omlete, sarmale ( taiate mai marunt), in fasole, varza sau cartofi. De retinut insa ca 100 de grame de jumari contin aproximativ 640 de calorii.

12

Beneficii: Jumarile au o serie de beneficii uriase pentru organismul uman.
In primul rand ele sunt bogate in grasimi monosaturate, acele grasimi bune care sunt necesare corpului uman si care nu cresc nivelul colesterolului protejeazand pe termen lung inima.
In al doilea rand corpul uman nu poate functiona fara acest tip de grasime: cu ajutorul ei organismul regleaza tensiunea arteriala, grasimea monosaturata reprezinta o componenta importanta din creier, iar inclusiv celulele nervoase din organism au un invelis de grasime monosaturata de protectie.
Consumul de jumari ajuta si la intretinerea sistemului imunitar, deoarece sunt bogate in acid arahidonic, responsabil pentru producerea compusilor folosite de sistemul nostru imunitar.
In plus, se pare ca jumarile ajuta la refacerea si intretinerea oaselor si a masei musculare din organism, datorita continutului bogat de colagen din compozitie. Singurul lucru la care trebuie sa fii atent atunci cand le prepari este sa nu pui sare in exces.
S-a mai demonstrat si ca jumarile sunt indicate fumatorilor, deoarece sunt bogate in seleniu, element care combate multe dintre efectele fumatului.
Jumarile pot fi folosite si pentru a scapa de mahmureala. Dupa o noapte grea poti consuma o portie de jumari, grasimea din ele va absoarbe rapid alcoolul din organism si, in scurt timp, te vei simti mai bine.
Pare greu de crezut, dar stiai ca poti sa tratezi inclusiv durerile de dinti cu jumari? Aplica pe zona dureroasa 2-3 jumari si mentine-le acolo timp de 15 minute. Vei observa cum durerea incepe sa dispara.
Pofta buna si sa va fie de folos!

Ingrediente

 1 kg slanina ( simpla, sau cu carne ori sorici)
 sare

Indicații

1

Mod de preparare:
Slanina care se foloseste pentru a obtine jumari crocante este cea frageda, impanata cu straturi de carne, de pe burta porcului, dar puteti folosi si slanina simpla sau cu soric.
Pentru inceput vom pune bucatile de slanina in apa rece cu putina sare si se lasa 2-3 ore, schimbandu-se apa, pana cand nu mai iese sange si apa ramane curata, in felul acesta, untura va fi mult mai limpede si mai curata.
Scoatem apoi slanina din apa si o vom zvanta cu servete de hartie, ca sa absoarba toata apa. Taiem apoi slanina in cubulete de dimensiuni aproximativ egale cam de 2 cm, sau in functie de cat de mari vreti sa fie jumarile.

2

Punem apoi slanina intr-o cratita cu fund gros, ideal e un ceaun sau cratita de tuci. La inceput vom lasa focul mare pana incepe sa se topeasca slanina, apoi vom lasa focul moderat. Vom amesteca des, in felul acesta, jumarile se vor topi uniform, iar untura va avea o culoare frumoasa, deschisa si nu se va arde. In general, topirea slaninii dureaza circa 15-20 de minute.

3

Daca folositi slanina cu sorici e indicat ca la inceput sa puneti si o cana cu apa, in felul acesta slanina va fierbe pentru cateva minute, pana cand apa se va evapora, iar acest lucru va ajuta la inmuiera soricului. Ulterior, dupa ce apa se evapora, jumarile se vor praji in propria lor untura lichida si vor deveni crocante.

4

Daca veti topi mai multa slanina, e bine ca pe parcurs untura topita sa o scoateti cu un polonic, intr-o alta oala, lasand doar foarte putina in cratita, apoi sa puneti iar cubulete de slanina la topit. Repetati aceasta operatiune, pana cand terminati slanina de topit.

5

Cand jumarile s-au rumenit si s-au ridicat la suprafata, se iau cu o paleta cu gauri avand grija sa se scurga cat mai multa untura topita si le vom transfera pe o sita sau pe un servet absobant de hartie.

6

Dintr-un kilogram de slanina va rezulta cam 500 g de untura.

7

Untura o vom strecura printr-o sita deasa. Puteti pune si un tifon sau servet in strecuratoare, ca sa se retina din bucatelele micute de arsura. In felul acesta, untura va fi curata si nici nu se va rancezi.

8

Optional, dupa circa 30 de minute de la finalizarea topirii slaninei, in untura topita, cand aceasta nu mai este clocotita, se poate adauga o o ceapa curatata si taiata in patru pentru circa 1-2 ore, apoi o vom scoate din untura. In felul acesta untura va fi mult mai limpede si mai curata si nu va mirosi puternic nici a porc si nici a prajeala.

9

Untura o vom pune in borcane sau recipiente cu capac si se pastreza in camara la rece.
Untura se folosea pe vremuri pentru a pastra carnea, dar se mai aplica si in prezent la pastrarea carnii prajite ( carne la garnita cum stim noi denumirea).
Untura se foloseste des pentru prajituri, fursecuri, cornulete sau simpla, intinsa pe paine cu boia si ceapa rosie, cat si la pregatirea de diverse preparate culinare.

10

Cand jumarile s-au racit vom presara sare peste ele, dupa gust, de preferat sare pentru muraturi, fara iod.

11

Jumarile crocante se pot servi ca atare la gustare alaturi de ceapa, usturoi sau muraturi, dar se pot adauga si in omlete, sarmale ( taiate mai marunt), in fasole, varza sau cartofi. De retinut insa ca 100 de grame de jumari contin aproximativ 640 de calorii.

12

Beneficii: Jumarile au o serie de beneficii uriase pentru organismul uman.
In primul rand ele sunt bogate in grasimi monosaturate, acele grasimi bune care sunt necesare corpului uman si care nu cresc nivelul colesterolului protejeazand pe termen lung inima.
In al doilea rand corpul uman nu poate functiona fara acest tip de grasime: cu ajutorul ei organismul regleaza tensiunea arteriala, grasimea monosaturata reprezinta o componenta importanta din creier, iar inclusiv celulele nervoase din organism au un invelis de grasime monosaturata de protectie.
Consumul de jumari ajuta si la intretinerea sistemului imunitar, deoarece sunt bogate in acid arahidonic, responsabil pentru producerea compusilor folosite de sistemul nostru imunitar.
In plus, se pare ca jumarile ajuta la refacerea si intretinerea oaselor si a masei musculare din organism, datorita continutului bogat de colagen din compozitie. Singurul lucru la care trebuie sa fii atent atunci cand le prepari este sa nu pui sare in exces.
S-a mai demonstrat si ca jumarile sunt indicate fumatorilor, deoarece sunt bogate in seleniu, element care combate multe dintre efectele fumatului.
Jumarile pot fi folosite si pentru a scapa de mahmureala. Dupa o noapte grea poti consuma o portie de jumari, grasimea din ele va absoarbe rapid alcoolul din organism si, in scurt timp, te vei simti mai bine.
Pare greu de crezut, dar stiai ca poti sa tratezi inclusiv durerile de dinti cu jumari? Aplica pe zona dureroasa 2-3 jumari si mentine-le acolo timp de 15 minute. Vei observa cum durerea incepe sa dispara.
Pofta buna si sa va fie de folos!

Jumari crocante si untura de porc
(Visited 468 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *