Pastele fusilli cu pesto de leurda au un gust delicios si o culoare frumoasa, sunt aromate si foarte usor de preparat. Leurda este o planta de primavara si poate fi gasita in lunile aprilie- iunie. Este raspandita in cea mai mare parte a Europei si creste in padurile cu soluri umede, preferand conditii usor acide. Cu un gust foarte asemanator usturoiului, dar cu o prospetime aparte, leurda este numită Allium ursinum sau Usturoiul ursului.
Archives Idei de gatit
Pesto de leurda (usturoi salbatic)
Pesto din leurda este o alternativa delicioasa de sos asemanator cu cel din busuioc dar cu gust de usturoi, foarte simplu de preparat ce da savoare oricarui preparat in care alegeti sa il adaugati. Gustul picant al leurdei se combina armonios cu mugurii de pin si parmezanul dens si gustos ceea ce il face delicios chiar si pe bruschette sau paine prajita.
Porchetta
Porchetta este rulada din carne de porc mai grasa, gatitat din burta de porc de obicei cu tot cu piele ( sorici), dar ea se poate gati chiar si din spata dezosata, rezultand intr-o friptura de porc umpluta cu ierburi aromate, savuroasa, delicioasa si umeda, din traditia culinara italiana. Usor de facut din ingrediente accesibile, aceasta rulada poate fi o adevarata incantare culinara a familiei sau invitatilor dvs.
Pesto de patrunjel
Pesto de patrunjel, aromatizat cu usturoi, usor de pregatit si rapid, este perfect pentru fripturi, legume, paste, bruschette, pește, marinade, salate, sandwich-uri etc.
Delicios, aromat si versatil, pentru ca il putem utiliza aproape la orice mancare sau pentru a monta o farfurie, acest sos pesto ar trebui sa nu lipseasca din bucataria noastra si vi-l recomand cu mare drag, urmariti asadar reteta:
Supa crema de leurda (usturoi salbatic)
Leurda a fost numita ”Planta mileniului trei” datorita proprietatilor si beneficiilor sale pentru organism. Cu un gust foarte asemanator usturoiului, dar cu o prospetime aparte, leurda este numita Allium ursinum sau Usturoiul ursului.Leurda este o planta de Primavara si poate fi gasita in lunile aprilie- iunie. Este raspandita in cea mai mare parte a Europei si crestein padurile cu soluri umede, preferand conditii usor acide.
Rulouri din dovlecei zucchini
Rulourile de dovlecei cu branza tartinabila, prosciutto si rucola sunt un fel principal usor, perfect pentru cand este cald, dar si ca o gustare sau un aperitiv delicios. Aceste rulouri de dovlecei la gratar pot fi savurate reci sau la temperatura camerei, pot fi preparate inainte de momentul in care urmeaza a fi consumate si sunt perfecte dupa o zi lunga la serviciu sau dupa o dimineata distractiva la plaja.
Mucenici umpluti cu crema de cacao, nuca si rahat, insiropati si decorati – de post
Pe data de 9 martie sunt sarbatoriti cei 40 de Sfinti Mucenici jertifiti pentru credinta lor in cetatea Sevastiei.
O binecunoscuta traditie spune ca in aceasta zi sa se bea 40 de pahare de vin. Exista credinta ca vinul baut de mucenici se transforma de-a lungul anului in sange si da putere de munca.
De asemena, sarbatoarea Mucenicilor este considerata in calendarul popular romanesc, momentul in care incep sa dea mugurii, sa incolteasca iarba, inceputul propriu-zis al primaverii.
Retetele de mucenici difera de la o zona la alta, in zona Munteniei se prepara mucenici fierti pe cand in zona Moldovei se pregatesc mucenicii din aluat de paine indulcit si aromatizat, pe care ii ung apoi cu miere si se presara peste ei miez de nuca macinat.
Stiuca umpluta – la cuptor
Stiuca umpluta este o specialitate cu gust, aspect placut si cu traditie mai ales in zonele pescaresti unde stiuca se gaseste usor, un preparat pe care daca apuci sa-l gusti macar o data in vizitele din Delta Dunarii, doresti sa-l ai mereu pe masa, mai ales in zile festive. Stiuca umpluta este delicioasa, un adevarata rafinament gastronomic, carnea ei gustoasa face cu usurinta deliciul oricarei mese de pranz sau cina in familie sau alaturi de prieteni. Asadar, in reteta de mai jos va ofer explicatii pas cu pas, pentru a gati o stiuca umpluta savuroasa, cu un aspect deosebit demna de un adevarat festin regal.
Ciorba de peste ca in Delta Dunarii
Pentru iubitorii de peste, vin cu aceasta reteta de ciorba absolut delicioasa, similara cu cea gatita in Delta Dunarii, pe care unii dintre dumneavoastra ati servit-o in cherhanalele si pensiunile din Delta. Secretul gustului unic consta in a gati cu putine legume ce se adauga intregi ca la supa, dar cu mai multe feluri de pesti proaspeti, iar la final acrita cu otet si servita cu mujdei si mamaliguta calda. Urmariti asadar reteta, care nu este una dificila deloc.
Ras Asfour – Carne de vita in sos de rodii – libaneza
Ras Asfour se prepara din cuburi (sau fasii) de carne, in special de vita, sotate cu ceapa si caramelizate cu suc de rodii, cu un gust robust dulce acrisor si parfumat. Frageda si aromata, dulce si totodata acrisoara, carnea de vita din ras asfour are un gust unic, iar bobitele de rodie aruc o nota de culoare si prospetime si mai taie din intensitatea sosului de la carne.