AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateÎncepător

Pesto din leurda este o alternativa delicioasa de sos asemanator cu cel din busuioc dar cu gust de usturoi, foarte simplu de preparat ce da savoare oricarui preparat in care alegeti sa il adaugati. Gustul picant al leurdei se combina armonios cu mugurii de pin si parmezanul dens si gustos ceea ce il face delicios chiar si pe bruschette sau paine prajita.

Randamente1 porție
Timp de pregătire3 minuteTimp de preparare2 minuteTimp total5 minute

 100 gr leurda ( 2 legaturi )
 70 gr muguri de pin ( sau miez de nuca, seminte dovleac, caju, alune, fistic)
 50 gr parmezan
 60 ml ulei de masline
 sare optional dupa gust

1

Mod de preparare:
Pregatim si cantarim ingredientele din timp. Leurda se curata de plante uscate, se spala, se zvanta cu hartie de bucatarie prin tamponare usoara, apoi o vom toca in bucati mari ca sa fie usor de maruntit in blender.

2

Intr-un blender vom adauga toate ingredientele: leurda, tocata, mugurii de pin, parmezanu si uleiul de masline.

3

Vom mixa totul pana se transforma intr-o pasta fina si atunci pesto de leurda este gata. Daca doriti un pesto de leurda de post, puteti sa omiteti parmezanul si sa adaugati in schimb sare dupa gust, sunt retete in care se adauga fulgi de drojdie inactiva in variantele de post pentru a creste calitatea nutritiva a preparatului.

4

Pentru un gust aparte puteti adauga in reteta de sos pesto de leurda si cateva bucatele de miez de nuca. Se utilizează la paste, orez, legume fierte sau sote, pe paine prajita, bruschette, la peste, inclusiv ca dressing pentru diferite salate, sau ca sos ce insoteste un fel principal in montarea farfuriilor fine dining.

5

Leurda se aseamana cu usturoiul nu doar la gust. Mai multe studii au ajuns la concluzia ca are chiar mai multe proprietati terapeutice decat usturoiul pentru organism. Acest lucru se datoreaza, se pare, faptului ca leurda creste in mod salbatic, pastrandu-si insusirile nealterate. Leurda contine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, saruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru si proteine.

6

Aceasta minunata planta de primavara are un efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian si un rol imunomodulator. De asemenea, leurda are asupra organismului o actiune antihipertensiva, vasodilatatoare periferica, fiind un fluidifiant sangvin si antiplachetar sangvin. Consumul frecvent de leurda poate sa scada nivelul colesterolului, sa reduca insuficienta biliara. Poate fi eficienta in ameliorarea unor afectiuni ale cailor respiratorii superioare, in insomnie, ameteala si chiar depresie. Este benefica si in cazul unor boli gastrointestinale, dizenterie, paraziti intestinali.

7

Pesto obtinut se adauga intr-un borcan, se toarna deasupra mai mult ulei de masline, pana cand acopera complet pesto-ul. Pesto se poate pastra astfel pana la 2-3 saptamani la frigider.
 O alta varianta minunata de pastrare este la congelator, portionat in tavita de cuburi de gheata, ceea ce ne permite sa scoatem exact ce cantitate vrem.
Asadar, pentru ca este sezonul leurdei, una dintre cele mai sanatoase dintre verdeturile de primavara, nu ezitati s-o includeti cat mai des in alimentatie.
Pofta buna!

Ingrediente

 100 gr leurda ( 2 legaturi )
 70 gr muguri de pin ( sau miez de nuca, seminte dovleac, caju, alune, fistic)
 50 gr parmezan
 60 ml ulei de masline
 sare optional dupa gust

Indicații

1

Mod de preparare:
Pregatim si cantarim ingredientele din timp. Leurda se curata de plante uscate, se spala, se zvanta cu hartie de bucatarie prin tamponare usoara, apoi o vom toca in bucati mari ca sa fie usor de maruntit in blender.

2

Intr-un blender vom adauga toate ingredientele: leurda, tocata, mugurii de pin, parmezanu si uleiul de masline.

3

Vom mixa totul pana se transforma intr-o pasta fina si atunci pesto de leurda este gata. Daca doriti un pesto de leurda de post, puteti sa omiteti parmezanul si sa adaugati in schimb sare dupa gust, sunt retete in care se adauga fulgi de drojdie inactiva in variantele de post pentru a creste calitatea nutritiva a preparatului.

4

Pentru un gust aparte puteti adauga in reteta de sos pesto de leurda si cateva bucatele de miez de nuca. Se utilizează la paste, orez, legume fierte sau sote, pe paine prajita, bruschette, la peste, inclusiv ca dressing pentru diferite salate, sau ca sos ce insoteste un fel principal in montarea farfuriilor fine dining.

5

Leurda se aseamana cu usturoiul nu doar la gust. Mai multe studii au ajuns la concluzia ca are chiar mai multe proprietati terapeutice decat usturoiul pentru organism. Acest lucru se datoreaza, se pare, faptului ca leurda creste in mod salbatic, pastrandu-si insusirile nealterate. Leurda contine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, saruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru si proteine.

6

Aceasta minunata planta de primavara are un efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian si un rol imunomodulator. De asemenea, leurda are asupra organismului o actiune antihipertensiva, vasodilatatoare periferica, fiind un fluidifiant sangvin si antiplachetar sangvin. Consumul frecvent de leurda poate sa scada nivelul colesterolului, sa reduca insuficienta biliara. Poate fi eficienta in ameliorarea unor afectiuni ale cailor respiratorii superioare, in insomnie, ameteala si chiar depresie. Este benefica si in cazul unor boli gastrointestinale, dizenterie, paraziti intestinali.

7

Pesto obtinut se adauga intr-un borcan, se toarna deasupra mai mult ulei de masline, pana cand acopera complet pesto-ul. Pesto se poate pastra astfel pana la 2-3 saptamani la frigider.
 O alta varianta minunata de pastrare este la congelator, portionat in tavita de cuburi de gheata, ceea ce ne permite sa scoatem exact ce cantitate vrem.
Asadar, pentru ca este sezonul leurdei, una dintre cele mai sanatoase dintre verdeturile de primavara, nu ezitati s-o includeti cat mai des in alimentatie.
Pofta buna!

Note

Pesto de leurda (usturoi salbatic)
(Visited 226 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *