Aceasta reteta de vinete umplute cu carne tocata este de inspiratie libiana si se refera mai exact la modul cum sunt umplute feliile de vanata cu carne tocata.
In Libia se numeste “Mbatan batata” si este un fel de mancare constand din felii de cartofi prajiți ( vinete sau conopida) care sunt umplute cu o combinatie de ingrediente aromate. Umplutura consta de obicei din carne tocata (vita sau miel), ceapa, pesmet, patrunjel, usturoi, ardei iute, oua si unt. Cartofii se taie mai intai in jumatate, cu cele doua felii unite intre ele la baza pentru a putea fi incarcati cu umplutura. Acestea sunt apoi acoperite cu oua și pesmet si prajite in ulei incins. Acest fel de mancare gustos este de obicei servit ca aperitiv si este deosebit de popular in timpul Ramadanului. Desi unora le place sa stropeasca un sos de rosii picant peste cartofi inainte de a fi prajiti, acestia sunt mult mai gustosi si mai crocanti atunci cand sunt prajiti simplu.
Archives Specialitati
Pulpe de pui pane – reteta asiatica
Pulpele de pui pane in stil asiatic este o alternativa delicioasa si aromata pentru atunci cand esti in pana de iedei si nu stiti ce sa mai gatiti, fiind perfecte atat pentru masa de pranz cat si cina. Pulpele de pui pane se gatesc usor, simplu si rapid, asa ca nu e necesar sa petreceti foarte mult timp in bucatarie, in plus ele pot fi insotite de orice fel de garnituri preferate, salate, sosuri. Aceste pulpe sunt absolut senzationale, au o crusta crocanta si gustoasa, iar interiorul lor este fraged si usor suculent, cu ele veti obtine o masa ca la restaurant.
Cotlet de porc aromatizat in pesto de patrunjel
Cotletul de porc aromatizat cu pesto de patrunjel e un preparat foarte simplu si gustos, deosebit de aromat si de fraged. Cotletul de porc are o carnita frageda si extrem de gustoasa, dar trebuie gatita cu atentie, altfel iese seca si uscata. Aromatizarea cu sosul pesto de patrunjel este alegerea perfecta pentru feliile de cotlet de porc gatite simplu si rapid.
Tocanita de leurda cu stevie
Tocanita de leurda cu stevie se prepara usor si rapid, in special primavara, iar pentru ea avem nevoie doar de cateva ingrediente. Tocanita de leurda cu stevie poate fi servita ca atare ca fel principal in perioadele de post, dar la fel de bine poate fi mancata ca garnitura pe langa o friptura frageda si suculenta. Urmariti mai jos reteta cu care vei obtine un preparat gustos, aromat si sanatos.
Scrumbie albastra (Macrou) – la cuptor
Daca va place pestele, astazi va prezint o reteta delicioasa de macrou gatit simplu si rapid. Macroul la cuptor, cu lamaie, marar si usturoi, se pregatește foarte usor, din putine ingrediente si este extrem de sanatos.
Macroul sau scrumbia albastra traieste in oceanul Atlantic de aceea noi il gasim adesea doar congelat si nu proaspat, cu toate aceste este unul dintre cei mai deliciosi pesti, are un gust bun asemanator cu scrumbia de Dunare si puteti face tot felul de mancaruri cu el.
Pulpa de curcan in crusta lipicioasa
Pulpa de curcan in crusta lipicioasa usor de gatit, este delicioasa, aromata si perfecta atat pentru mesele principale ale zilei cat si pentru mesele festive sau de Sarbatori. Aceasta delicioasa friptura se potriveste perfect cu orice garnitura preferata, poate fi servita chiar si cu salate, muraturi si sosuri dulci ori picante.
Paste fusilli cu sos pesto de leurda (usturoi salbatic)
Pastele fusilli cu pesto de leurda au un gust delicios si o culoare frumoasa, sunt aromate si foarte usor de preparat. Leurda este o planta de primavara si poate fi gasita in lunile aprilie- iunie. Este raspandita in cea mai mare parte a Europei si creste in padurile cu soluri umede, preferand conditii usor acide. Cu un gust foarte asemanator usturoiului, dar cu o prospetime aparte, leurda este numită Allium ursinum sau Usturoiul ursului.
Pesto de leurda (usturoi salbatic)
Pesto din leurda este o alternativa delicioasa de sos asemanator cu cel din busuioc dar cu gust de usturoi, foarte simplu de preparat ce da savoare oricarui preparat in care alegeti sa il adaugati. Gustul picant al leurdei se combina armonios cu mugurii de pin si parmezanul dens si gustos ceea ce il face delicios chiar si pe bruschette sau paine prajita.
Porchetta
Porchetta este rulada din carne de porc mai grasa, gatitat din burta de porc de obicei cu tot cu piele ( sorici), dar ea se poate gati chiar si din spata dezosata, rezultand intr-o friptura de porc umpluta cu ierburi aromate, savuroasa, delicioasa si umeda, din traditia culinara italiana. Usor de facut din ingrediente accesibile, aceasta rulada poate fi o adevarata incantare culinara a familiei sau invitatilor dvs.
Pesto de patrunjel
Pesto de patrunjel, aromatizat cu usturoi, usor de pregatit si rapid, este perfect pentru fripturi, legume, paste, bruschette, pește, marinade, salate, sandwich-uri etc.
Delicios, aromat si versatil, pentru ca il putem utiliza aproape la orice mancare sau pentru a monta o farfurie, acest sos pesto ar trebui sa nu lipseasca din bucataria noastra si vi-l recomand cu mare drag, urmariti asadar reteta: