AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateÎncepător

Vita cu sos de stridii este un preparat al bucatariei chineze extrem de gustos datorita aromei unice a sosului de stridii denumit Oyster care completeaza prefect gustul carnii de vita. Sosul de stridii are un gust dulceag-sarat, el se foloseste, in general, pentru preparate din carne de vita, pui, peste, crevet preparate la wok lamfoc iute, dar si pentru a condimenta unele sosuri, supe, la marinarea carnii rosii sau de pui.

Randamente2 porții
Timp de pregătire5 minuteTimp de preparare10 minuteTimp total15 minute

 300 gr antricot de vita
 4 linguri sos de soia dark sau soia light
 4 linguri de vin de orez/ sau apa
 1 lingurita de zahar brun
 2 lingurite de amidon de Tapioca sau de porumb
 un varf de lingurita de piper alb
 4 linguri de ulei de arahide sau susan sau de floarea soarelui
 1 ceapa medie
 4 catei de usturoi
 7 gr ghimbir proaspat
 8 fire de ceapa verde
 1 ardei mic iute ( optional)
 1 ardei gras rosu
 1 morcov
 1 lingurita de seminte de susan

1

Mod de preparare:
Se taie carnea de vita in fasii subtiri pentru a se gati rapid.

2

Ceapa se curata, se spala, se taie marunt. Usturoiul se curata, se toaca marunt. Ghimbirul se curata de coaja, se toaca marunt sau se da pe razatoarea cu ochiuri mici. Morcovul se curata de coaja, se spala, se taie in fasii subtiri si lungi. Ardeiul se curata, se spala, se toaca fasii., ceapa verde se curata, se taie oblic. Puteti folosi si alte legume pe care le aveti in frigider: brocoli, fasole verde, varza, ciuperci, dovlecei etc.

3

Punem intr-un bol amidonul cu vinul de orez, sau in lipsa vinului turnam apa.

4

Amestecam pana cand amidonul se desface si nu mai are cocoloase.

5

Peste sosul de amidon adaugam zaharul, sosul de soia, sosul de stridii si piperul alb.

6

Se amesteca bine pana cand zaharul se topeste.

7

Intr-un bol transferam fasiile de carne de vita si peste ea adaugam jumatate din amestecul de sosuri cu amidon. Se acopera bolul si se lasa carnea la marinat o ora sau cel mai bine ar fi sa fie lasat peste noapte la rece. Sosul ramas se pune deoparte langa legume.

8

Se incinge wok-ul la foc iute. Se adauga putin ulei si se incinge, apoi adaugam carnea de vita. Gatim carnea la foc iute timp de 2 minute amestecand continuu pana se rumeneste. Cand carnea e gata stingem focul si o transferam intr-un bol pe care il vom pastra la cald.

9

In acelasi wok turnam restul de ulei si-l incingem la foc iute, apoi adaugam ceapa si o gatim 2 minute amestecand frecvent.

10

Adaugam apoi peste ea: usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute si mai gatim circa 1 minut.

11

Adaugam apoi ardeiul gras, morcovul si jumatate din ceapa verde. Le vom gati pe toate cam 2-3 minute la foc iute pana ce se fragezesc.

12

Peste ele vom turna 3-4 linguri de sos de soia. Nu punem mai mult deorece sosul de soia este sarat si riscam sa ne iasa legumele mult prea sarate.

13

Se readuce carnea in wok, impreuna cu sosul pus deoparte. Se amesteca si se gatesc inca 1-2 minute, pana cand toate ingredientele sunt bine incinse.

14

Se gusta si se corecteaza gustul daca este nevoie cu sos de soia, zahar si piper alb.

15

Se serveste preparatul cald ornat cu frunze de ceapa verde tocate marunt si seminte de susan alaturi de garnitura din orez simplu sau orez cu legume, taitei subtiri ori cu salata de ciuperci urechi de lemn.

16

Sosul de stridii este un condiment popular din Asia care nu are un gust de peste, in plus, nici macar nu miroase fructe de mare, desi este preparat din stridii sau extract de stridii. Sosul are o textura groasa, care aminteste de gem, maro inchis, aproape negru. Daca incercati acest sos pentru prima data, fara a sti din ce este facut, vi se poate parea ciudat ca ingredientul principal este o supa de carne de vita.

17

Asiicii apreciaza mult sosul de stridii nu numai pentru gustul sălau unic, ci si pentru beneficiul indiscutabil pe care il are sosul facut din stridiile reale. La urma urmei, contine mult fosfor, potasiu, zinc, cupru, aminoacizi si alte elemente valoroase, care vor aduce multe beneficii organismului daca este consumat cu moderare.
Incercati asadar aceasta reteta simpla si usoara de vita in sos de stridii si o veti adora.
Pofta mare!

Ingrediente

 300 gr antricot de vita
 4 linguri sos de soia dark sau soia light
 4 linguri de vin de orez/ sau apa
 1 lingurita de zahar brun
 2 lingurite de amidon de Tapioca sau de porumb
 un varf de lingurita de piper alb
 4 linguri de ulei de arahide sau susan sau de floarea soarelui
 1 ceapa medie
 4 catei de usturoi
 7 gr ghimbir proaspat
 8 fire de ceapa verde
 1 ardei mic iute ( optional)
 1 ardei gras rosu
 1 morcov
 1 lingurita de seminte de susan

Indicații

1

Mod de preparare:
Se taie carnea de vita in fasii subtiri pentru a se gati rapid.

2

Ceapa se curata, se spala, se taie marunt. Usturoiul se curata, se toaca marunt. Ghimbirul se curata de coaja, se toaca marunt sau se da pe razatoarea cu ochiuri mici. Morcovul se curata de coaja, se spala, se taie in fasii subtiri si lungi. Ardeiul se curata, se spala, se toaca fasii., ceapa verde se curata, se taie oblic. Puteti folosi si alte legume pe care le aveti in frigider: brocoli, fasole verde, varza, ciuperci, dovlecei etc.

3

Punem intr-un bol amidonul cu vinul de orez, sau in lipsa vinului turnam apa.

4

Amestecam pana cand amidonul se desface si nu mai are cocoloase.

5

Peste sosul de amidon adaugam zaharul, sosul de soia, sosul de stridii si piperul alb.

6

Se amesteca bine pana cand zaharul se topeste.

7

Intr-un bol transferam fasiile de carne de vita si peste ea adaugam jumatate din amestecul de sosuri cu amidon. Se acopera bolul si se lasa carnea la marinat o ora sau cel mai bine ar fi sa fie lasat peste noapte la rece. Sosul ramas se pune deoparte langa legume.

8

Se incinge wok-ul la foc iute. Se adauga putin ulei si se incinge, apoi adaugam carnea de vita. Gatim carnea la foc iute timp de 2 minute amestecand continuu pana se rumeneste. Cand carnea e gata stingem focul si o transferam intr-un bol pe care il vom pastra la cald.

9

In acelasi wok turnam restul de ulei si-l incingem la foc iute, apoi adaugam ceapa si o gatim 2 minute amestecand frecvent.

10

Adaugam apoi peste ea: usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute si mai gatim circa 1 minut.

11

Adaugam apoi ardeiul gras, morcovul si jumatate din ceapa verde. Le vom gati pe toate cam 2-3 minute la foc iute pana ce se fragezesc.

12

Peste ele vom turna 3-4 linguri de sos de soia. Nu punem mai mult deorece sosul de soia este sarat si riscam sa ne iasa legumele mult prea sarate.

13

Se readuce carnea in wok, impreuna cu sosul pus deoparte. Se amesteca si se gatesc inca 1-2 minute, pana cand toate ingredientele sunt bine incinse.

14

Se gusta si se corecteaza gustul daca este nevoie cu sos de soia, zahar si piper alb.

15

Se serveste preparatul cald ornat cu frunze de ceapa verde tocate marunt si seminte de susan alaturi de garnitura din orez simplu sau orez cu legume, taitei subtiri ori cu salata de ciuperci urechi de lemn.

16

Sosul de stridii este un condiment popular din Asia care nu are un gust de peste, in plus, nici macar nu miroase fructe de mare, desi este preparat din stridii sau extract de stridii. Sosul are o textura groasa, care aminteste de gem, maro inchis, aproape negru. Daca incercati acest sos pentru prima data, fara a sti din ce este facut, vi se poate parea ciudat ca ingredientul principal este o supa de carne de vita.

17

Asiicii apreciaza mult sosul de stridii nu numai pentru gustul sălau unic, ci si pentru beneficiul indiscutabil pe care il are sosul facut din stridiile reale. La urma urmei, contine mult fosfor, potasiu, zinc, cupru, aminoacizi si alte elemente valoroase, care vor aduce multe beneficii organismului daca este consumat cu moderare.
Incercati asadar aceasta reteta simpla si usoara de vita in sos de stridii si o veti adora.
Pofta mare!

Vita in sos de stridii – reteta asiatica
(Visited 270 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *