AutorNicola ElenaCategorie, , DificultateÎncepător

* Sprotul prajit reprezinta un preparat culinar delicios si hranitor pe care cu siguranta l-ati savurat pe litoralul Marii Negre, sau la evenimente ori festivaluri locale organizate. Asimilati sezonului de vara, acesti deliciosi pestisori pot fi consumati si in restul anului, fiind excelenti mai ales in combinatie cu sosuri sau celebra mamaliguta.

Randamente4 porții
Timp de pregătire10 minuteTimp de preparare20 minuteTimp total30 minute

 1 kg sprot baby proaspat sau congelat
 sare gema
 faina sau malai
 ulei pentru prajit

1

Mod de preparare:
Pentru inceput vom spala pestele, ceea ce va contribui la decongelarea lui, pentru varianta congelata. Pestele foarte mic se gateste intreg, nu se curata pentru ca maruntaile lui sunt nedezvoltate si deci nu sunt amare. Pestele mai mare, cum e hamsia, se curata obligatoriu. Se ia pestisor cu pestisor, li se rupe capul, apoi li se scot maruntaiele, foarte usor, trecand un singur deget prin burta lor.

2

Dupa ce spalam pestele il lasam la scurs intr-o sita apoi se sareaza, amestecam si lasam sa stea cu sare cel putin o jumatate de ora.
Impudram apoi pestisorii cu faina sau malai sau cu amandoua in amestec dupa preferinte.

3

Ca sa eliminam excesul de faina sau malai, punem pestisorii impudrati intr-o sita cu gauri mari si ii cernem apoi ii punem intr-un bol sau pe un blat si continuam impudrarea celorlalti pana ii epuizam pe toti.

4

Intr-o friteuza sau tigaie inalta punem uleiul la incins. Lasam la incins pana cand acesta ajunge la temperatura de 180 de grade Celsius. Putem verifica daca uleiul este incins punand 1-2 pesti in el, daca sfaraie, e clar ca putem pune prima transa la gatit.

5

Prajim pestisorii circa 4-5 minute sau pana cand se aureste frumos si devin crocanti. Focul trebuie sa fie iute, pentru ca pestisorii se vor praji bine doar la ulei incins. Prajim pestele in mai multe transe ca sa evitam inmuierea si ruperea lui.

6

Sprotul prajit se scoate apoi pe un platou pe care vom pune servete de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei.

7

Cand am terminat de prajit presaram daca mai este nevoie putina sare.

8

Intre timp pregatim mamaliguta si sos de usturoi, mujdei simplu sau cu iaurt ori rosii coapte.

9

Sprotul prajit se serveste cald sau rece cu sosuri la alegere, ori cu zeama de lamaie, mujdei si mamaliga calda, este absolut delicios.

10

Sprotul are calitati nutritive deosebite si poate face minuni pentru sistemul imunitar uman. Este bogat in substante hranitoare si acizi grasi, extrem de benefice organismului, in plus sprotul are un numar redus de calorii.

11

Incercati asadar aceasta reteta de sprot baby prajit, usor si simplu de realizat cu un gust bun si aroma de vacanta, de soare si mare.
Spor si pofta mare!

Ingrediente

 1 kg sprot baby proaspat sau congelat
 sare gema
 faina sau malai
 ulei pentru prajit

Indicații

1

Mod de preparare:
Pentru inceput vom spala pestele, ceea ce va contribui la decongelarea lui, pentru varianta congelata. Pestele foarte mic se gateste intreg, nu se curata pentru ca maruntaile lui sunt nedezvoltate si deci nu sunt amare. Pestele mai mare, cum e hamsia, se curata obligatoriu. Se ia pestisor cu pestisor, li se rupe capul, apoi li se scot maruntaiele, foarte usor, trecand un singur deget prin burta lor.

2

Dupa ce spalam pestele il lasam la scurs intr-o sita apoi se sareaza, amestecam si lasam sa stea cu sare cel putin o jumatate de ora.
Impudram apoi pestisorii cu faina sau malai sau cu amandoua in amestec dupa preferinte.

3

Ca sa eliminam excesul de faina sau malai, punem pestisorii impudrati intr-o sita cu gauri mari si ii cernem apoi ii punem intr-un bol sau pe un blat si continuam impudrarea celorlalti pana ii epuizam pe toti.

4

Intr-o friteuza sau tigaie inalta punem uleiul la incins. Lasam la incins pana cand acesta ajunge la temperatura de 180 de grade Celsius. Putem verifica daca uleiul este incins punand 1-2 pesti in el, daca sfaraie, e clar ca putem pune prima transa la gatit.

5

Prajim pestisorii circa 4-5 minute sau pana cand se aureste frumos si devin crocanti. Focul trebuie sa fie iute, pentru ca pestisorii se vor praji bine doar la ulei incins. Prajim pestele in mai multe transe ca sa evitam inmuierea si ruperea lui.

6

Sprotul prajit se scoate apoi pe un platou pe care vom pune servete de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei.

7

Cand am terminat de prajit presaram daca mai este nevoie putina sare.

8

Intre timp pregatim mamaliguta si sos de usturoi, mujdei simplu sau cu iaurt ori rosii coapte.

9

Sprotul prajit se serveste cald sau rece cu sosuri la alegere, ori cu zeama de lamaie, mujdei si mamaliga calda, este absolut delicios.

10

Sprotul are calitati nutritive deosebite si poate face minuni pentru sistemul imunitar uman. Este bogat in substante hranitoare si acizi grasi, extrem de benefice organismului, in plus sprotul are un numar redus de calorii.

11

Incercati asadar aceasta reteta de sprot baby prajit, usor si simplu de realizat cu un gust bun si aroma de vacanta, de soare si mare.
Spor si pofta mare!

Sprot baby – prajit ca la Marea Neagra
(Visited 271 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *