AutorNicola ElenaCategorie, DificultateÎncepător

Taiteii de casa colorati natural vor fi intodeauna preferatii nostrii, atat pentru ca sunt extraordinar de gustosi cat si pentru faptul ca stim din ce sunt facuti, iar acesti taitei vor fi cei mai apreciati de cei mici indiferent in ce combinatie ii vom gati.

Randamente2 porții
Timp de pregătire15 minuteTimp de preparare10 minuteTimp total25 minute

 3 oua
 300 gr faina
 1-2 morcovi
 o jumatate de sfecla rosie
 50-100 g spanac
 sare

1

Mod de preparare:
Pentru a obtine taitei de casa colorati natural, vom prepara mai intai colorantii naturali. Fie fierbem legumele si le facem piure, fie le dam printr-un blender crude pana obtinem o pasta fina, fie le stoarcem si folosim sucul lor.
Eu am ales sa incerc ultima varianta aceea de a colora aluatul de taitei cu sucul de la legumele stoarse.
Pentru cularea verde am folosit spanac pe care l-am dat prin storcatoul de fructe, a iesit insa putin lichid din frunze asa ca am mai adaugat 2 linguri de apa si am amestecat cu sucul de spanac.
Pentru culoarea portocalie am folosit morcov pe care l-am curatat si spalat apoi l-am stors in storcatorul de fructe.
Pentru culoarea rosie am folosit o jumatate de sfecla rosie cam 80g, pe care la fel am dat-o prin storcatorul de fructe.

2

Fiecare aluat se prepara separat, in cate un bol, pe culori.
Luam 3 boluri si spargem in fiecare cate un ou, peste oua adaugam un varf de lingurita de sare si le batem. Le lasam timp de 5-10 minute, sa se intensifice culoarea, apoi adaugam colorantii naturali peste oule batute, mai mult sau mai putin in functie de cat de colorat intens ne dorim sa iasa taiteii.

3

Incepem apoi sa incorporam faina in fiecare din bol, luand-le pe rand si amestecand foarte bine. La inceput cu furculita, apoi cu mana. Rasturnam aluatul pe masa si framantam aluatul de la margine spre mijloc, trebuie sa obtinem un aluat moale dar nelipicios.
La final se vor obtine 3 bile colorate frumos: rosu, portocaliu si verde (sucul de spanac in cazul de fata nu a reusit sa coloreze puternic in verde, insa i-a dat o tenta de verde deschis, recomand in cazul in care doriti un verde mai pronuntat piureul de spanac sau spirulina), bilele de aluat le lasam sa se odihneasca 30 minute (ca sa se aseze glutenul).

4

Fiecare bila se intinde cu sucitorul pe masa infainata bine, in foi cat mai subtiri. Se pudreaza din abundenta cu faina si se ruleaza ca la rulada.

5

Taiati mai intai rulourile obtinute in doua, apoi taiati cu un cutit foarte bine ascutit taietei cat mai fini, sau mai grosi ca tagliatelle dupa care acestia se rasfira imediat pe masa de lucru, si se cern de surplusul de faina.

6

Taiteii se pot pune imediat la fiert sau se pot lasa la uscat, pentru o utilizare ulterioara.
Daca alegeti sa-i preparati imediat, trebuie sa stiti ca acesti taietei de casa colorati natural fierb foarte repede cam 2 minute, si veti sti ca sunt fierti cand ii veti vedea ca se ridica la suprafata apei sau supelor.
Taitei de casa cu ou subtiri se folosesc mai des in supe sau ciorbe.

7

Taiteii de casa lati (laste) se folosesc mai des la preparatele cu sos si legume, insa merg pusi si in ciorbe la fel de bine.
Nota:
Daca pregatiti mai multi taitei decat va trebuiesc la un preparat ii puteti usca pe un servet, ii mai intoarceti din cand in cand, cam in doua zile ar trebui sa fie uscati. Dupa uscare se pot pastra foarte bine intr-o cutie de tabla sau carton captusita cu hartie alba. Nu inghetati niciodata taiteii de casa, cand ii veti pregati dupa inghetare vor iesi o masa de gluten sau un cocolos de aluat, am facut acest experiment si a fost un mare esec.

8

Ex: Taitei de casa colorati in supa.
De stiut: taiteii colorati cu suc de legume prin fierbere pot pierde din culoare, taiteii de casa colorati cu piureuri de legume in schimb isi vor pastra culoarea intensa si gustul ori aromele fara ca acestea sa se amestece in preparat.
Pofta mare!

Ingrediente

 3 oua
 300 gr faina
 1-2 morcovi
 o jumatate de sfecla rosie
 50-100 g spanac
 sare

Indicații

1

Mod de preparare:
Pentru a obtine taitei de casa colorati natural, vom prepara mai intai colorantii naturali. Fie fierbem legumele si le facem piure, fie le dam printr-un blender crude pana obtinem o pasta fina, fie le stoarcem si folosim sucul lor.
Eu am ales sa incerc ultima varianta aceea de a colora aluatul de taitei cu sucul de la legumele stoarse.
Pentru cularea verde am folosit spanac pe care l-am dat prin storcatoul de fructe, a iesit insa putin lichid din frunze asa ca am mai adaugat 2 linguri de apa si am amestecat cu sucul de spanac.
Pentru culoarea portocalie am folosit morcov pe care l-am curatat si spalat apoi l-am stors in storcatorul de fructe.
Pentru culoarea rosie am folosit o jumatate de sfecla rosie cam 80g, pe care la fel am dat-o prin storcatorul de fructe.

2

Fiecare aluat se prepara separat, in cate un bol, pe culori.
Luam 3 boluri si spargem in fiecare cate un ou, peste oua adaugam un varf de lingurita de sare si le batem. Le lasam timp de 5-10 minute, sa se intensifice culoarea, apoi adaugam colorantii naturali peste oule batute, mai mult sau mai putin in functie de cat de colorat intens ne dorim sa iasa taiteii.

3

Incepem apoi sa incorporam faina in fiecare din bol, luand-le pe rand si amestecand foarte bine. La inceput cu furculita, apoi cu mana. Rasturnam aluatul pe masa si framantam aluatul de la margine spre mijloc, trebuie sa obtinem un aluat moale dar nelipicios.
La final se vor obtine 3 bile colorate frumos: rosu, portocaliu si verde (sucul de spanac in cazul de fata nu a reusit sa coloreze puternic in verde, insa i-a dat o tenta de verde deschis, recomand in cazul in care doriti un verde mai pronuntat piureul de spanac sau spirulina), bilele de aluat le lasam sa se odihneasca 30 minute (ca sa se aseze glutenul).

4

Fiecare bila se intinde cu sucitorul pe masa infainata bine, in foi cat mai subtiri. Se pudreaza din abundenta cu faina si se ruleaza ca la rulada.

5

Taiati mai intai rulourile obtinute in doua, apoi taiati cu un cutit foarte bine ascutit taietei cat mai fini, sau mai grosi ca tagliatelle dupa care acestia se rasfira imediat pe masa de lucru, si se cern de surplusul de faina.

6

Taiteii se pot pune imediat la fiert sau se pot lasa la uscat, pentru o utilizare ulterioara.
Daca alegeti sa-i preparati imediat, trebuie sa stiti ca acesti taietei de casa colorati natural fierb foarte repede cam 2 minute, si veti sti ca sunt fierti cand ii veti vedea ca se ridica la suprafata apei sau supelor.
Taitei de casa cu ou subtiri se folosesc mai des in supe sau ciorbe.

7

Taiteii de casa lati (laste) se folosesc mai des la preparatele cu sos si legume, insa merg pusi si in ciorbe la fel de bine.
Nota:
Daca pregatiti mai multi taitei decat va trebuiesc la un preparat ii puteti usca pe un servet, ii mai intoarceti din cand in cand, cam in doua zile ar trebui sa fie uscati. Dupa uscare se pot pastra foarte bine intr-o cutie de tabla sau carton captusita cu hartie alba. Nu inghetati niciodata taiteii de casa, cand ii veti pregati dupa inghetare vor iesi o masa de gluten sau un cocolos de aluat, am facut acest experiment si a fost un mare esec.

8

Ex: Taitei de casa colorati in supa.
De stiut: taiteii colorati cu suc de legume prin fierbere pot pierde din culoare, taiteii de casa colorati cu piureuri de legume in schimb isi vor pastra culoarea intensa si gustul ori aromele fara ca acestea sa se amestece in preparat.
Pofta mare!

Taitei de casa tricolor – colorati natural
(Visited 337 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *