AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateIntermediar

Escalop de porc cu ciuperci este o mancare cu sos, in care punem snitele din cotlet de porc, un fel de tocanita de porc foarte gustoasa si aromata cu felii fragede de carne mai slaba in grasimi. Aceasta mancare o puteti pregati atunci cand sunteti in pana de idei si vreti sa gatiti ceva usor si rapid dar nu foarte complicat, merge perfect atat la pranz cat si la cina.

Randamente2 porții
Timp de pregătire20 minuteTimp de preparare1 oră 10 minuteTimp total1 oră 30 minute

Pentru escalop
 450 gr carne de porc ( cotlet)
 300 gr ciuperci (champinion, hribi, galbiori)
 4-5 linguri de ulei
 faina pentru infainat carnea
 sare, piper
 300 ml supa de legume ( apa fiarta)
 1 lingura de smantana pentru gatit
 2-3 linguri de pasta de rosii sau ardei
 5 catei de usturoi
Pentru piure
 5-6 cartofi medii
 1 sfecla rosie mica
 sare
 1 cubulet de unt
 2-3 linguri de ulei vegetal
 50 ml lapte dulce ( sau zeama in care au fiert)
 praf de usturoi ( optional)
Pentru salata de castraveti
 3-4 castraveti cornison
 2 catei de usturoi
 2 linguri de marar
 1 lingura otet de mere
 3 linguri de ulei vegetal
 sare

1

Mod de preparare escalop :
Escalopul ( sau snitelul) se face din carne mai slaba, eu am folosit insa pe langa cotlet de porc si ceafa mai slaba de porc, ca sa vad care carne ne place mai mult. Carnea de porc se spala, se usuca apoi cu un servet de bucatarie.

2

Carnea feliata se bate pe ambele parti cu ciocanul pentru snitele, sau cu un sucitor sau batuta cu manerul unui cutit apoi daca feliile sunt foarte mari le taim in jumatati. Ciocanul descompune fibrele din carne, facandu-l mai fraged, in plus carnea mai subtire se gateste mai repede pentru ca are mai multe pierderi de umiditate.

3

Peste carne presaram sare si piper pe ambele parti si o lasam in repaos cateva minute, ca sa intre sarea in carne.

4

Intre timp curatam de coaja sfecla si cartofii pentru piure, spalam sfecla si cartofii si ii punem la fiert, eu am ales sa ii fierb la abur.

5

Curatam usturoiul si taiem cateii de usturoi in sferturi.

6

Turnam uleiul intr-o tigaie (cratita) incapatoare.

7

Cat uleiul e inca rece adaugam usturoiul si apoi punem tigaia pe foc.

8

Se rumeneste usturoiul, dupa care il scoatem si il vom arunca.

9

Dam prin multa faina feliile de carne si le punem in tigaie cu ulei incins.

10

Se prajesc la foc mediu in uleiul aromatizat cu usturoi, pana se rumenesc usor pe ambele parti.

11

Pe masura ce sunt rumenite, le scoatem si prajim la fel toate feliile de carne, daca mai e necesar mai adaugati 2-3 linguri de ulei.

12

Snitelele se pastreaza acoperite, la cald.

13

Intre timp ciupercile se spala si se lasa la scurs sau se sterg cu un servet.

14

In functie de marime, taiem apoi ciupercile in jumatati sau in sferturi.

15

Cand toate feliile de carne sunt rumenite, in tigaia in care le-am prajit daca a mai ramas ulei acesta se scurge si se arunca. Nu este necesar sa spalam cratita pentru ca tot gustul bun e in acele particule care au ramas lipite de ea.

16

Punem toate feliile de carne inapoi tigaie.

17

Adaugam apoi ciupercile taiate in sferturi sau jumatati.

18

Se toarna supa sau apa fierbinte, doar cat sa acopere carnea. Eu recomand supa de legume, ii va da un gust bun escalopului.
Condimentam cu sare si piper (cu masura, tinand cont ca mancare trebuie sa scada, ca sa nu riscati sa va iasa prea a), Acoperim tigaia cu un capac si vom fierbe totul la foc mic aproximativ 20 de minute. Sosul va fi scazut, usor ingrosat de la faina de pe carne iar ciupercile facute si carnea moale.

19

Adaugam apoi pasta de rosii sau de ardei.

20

Adaugam si o lingura de smantana pentru gatit amestecam si mai potrivim cu sare dupa gust daca e necesar.

21

Mancare se mai lasa sa dea intr-un clocot doua ca sa se fiarba si sosul de rosii si apoi escalopul cu ciuperci este gata. Se pastreaza fierbinte pana cand sunt gata piureul si salata.

22

Preparare salata de castraveti:
Castravetii se spala si se decojeste cu un cutit de legume. Dupa preferinta ii puteti lasa cu tot cu coaja.
Feliem castravetii in felii subtiri si ii transferam intr-un bol, apoi vom presara sare si amestecam bine. Sarea va da gust bun castravetilor si va extrage apa din ei inmuindu-i usor.

23

Mararul se spala si se taie marunt.
Intr-un borcanel curat care se poate închide ermetic, punem uleiul si otetul de mere, inchidem recipientul si scuturam pana cand amestecul se omogenizeaza.

24

Usturoiul se curata si se toaca marunt, sau se zdrobeste cu zdrobitorul de usturoi.

25

Peste castravetii feliati adaugam mararul tocat marunt, eu am pus cam doua linguri de marar, punem si usturoiul zdrobit, turnam amestecul de otet cu ulei peste salata, se amesteca bine si aceasta este gata de servit.

26

Aceasta salata astfel pregatita are gust de castraveti murati, este delicioasa.

27

Pregatirea piureului:
Cand cartofii si sfecla s-au fiert, vom marunti foarte fin cu blenderul mai intai sfecla rosie, trebuie sa obtinem o pasta fina ca sa obtinem o culoare frumoasa a piureului.

28

Maruntim putin cartofii cu pisalogul special de pisat cartofii.

29

Peste cartofii fierbinti adaugam piureul de sfecla, un cubulet de unt, sare, putin ulei si lapte dulce. Dupa preferinte puteti adauga si praf de usturoi, noua ne place ca piureul sa aiba un gust si o aroma usor de usturoi.

30

Vom amesteca foarte bine piureul pana devine fin si frumos legat de la ulei. Piureul apoi este gata de servit.

31

Escopul de porc cu ciuperci se serveste cald alaturi de garnitura si salata. Combinatia de garnitura si salata o puteti alege dupa preferinte.

32

Noi am ales sa o servim cu un piure amestec din cartofi si sfecla rosie si salata de castraveti.

33

Aranjamentul in farfurie ramane la apreciere si imaginatia fiecaruia, important este ca mancarea sa arate bine in farfurie.

34

Escalop de porc cu ciuperci – este o mancare delicioasa cu sos, un fel de tocanita de porc foarte gustoasa si aromata cu felii fragede de carne mai slaba in grasimi, ce poate fi servita atat la pranz cat si la cina.

35

Pofta mare!

Ingrediente

Pentru escalop
 450 gr carne de porc ( cotlet)
 300 gr ciuperci (champinion, hribi, galbiori)
 4-5 linguri de ulei
 faina pentru infainat carnea
 sare, piper
 300 ml supa de legume ( apa fiarta)
 1 lingura de smantana pentru gatit
 2-3 linguri de pasta de rosii sau ardei
 5 catei de usturoi
Pentru piure
 5-6 cartofi medii
 1 sfecla rosie mica
 sare
 1 cubulet de unt
 2-3 linguri de ulei vegetal
 50 ml lapte dulce ( sau zeama in care au fiert)
 praf de usturoi ( optional)
Pentru salata de castraveti
 3-4 castraveti cornison
 2 catei de usturoi
 2 linguri de marar
 1 lingura otet de mere
 3 linguri de ulei vegetal
 sare

Indicații

1

Mod de preparare escalop :
Escalopul ( sau snitelul) se face din carne mai slaba, eu am folosit insa pe langa cotlet de porc si ceafa mai slaba de porc, ca sa vad care carne ne place mai mult. Carnea de porc se spala, se usuca apoi cu un servet de bucatarie.

2

Carnea feliata se bate pe ambele parti cu ciocanul pentru snitele, sau cu un sucitor sau batuta cu manerul unui cutit apoi daca feliile sunt foarte mari le taim in jumatati. Ciocanul descompune fibrele din carne, facandu-l mai fraged, in plus carnea mai subtire se gateste mai repede pentru ca are mai multe pierderi de umiditate.

3

Peste carne presaram sare si piper pe ambele parti si o lasam in repaos cateva minute, ca sa intre sarea in carne.

4

Intre timp curatam de coaja sfecla si cartofii pentru piure, spalam sfecla si cartofii si ii punem la fiert, eu am ales sa ii fierb la abur.

5

Curatam usturoiul si taiem cateii de usturoi in sferturi.

6

Turnam uleiul intr-o tigaie (cratita) incapatoare.

7

Cat uleiul e inca rece adaugam usturoiul si apoi punem tigaia pe foc.

8

Se rumeneste usturoiul, dupa care il scoatem si il vom arunca.

9

Dam prin multa faina feliile de carne si le punem in tigaie cu ulei incins.

10

Se prajesc la foc mediu in uleiul aromatizat cu usturoi, pana se rumenesc usor pe ambele parti.

11

Pe masura ce sunt rumenite, le scoatem si prajim la fel toate feliile de carne, daca mai e necesar mai adaugati 2-3 linguri de ulei.

12

Snitelele se pastreaza acoperite, la cald.

13

Intre timp ciupercile se spala si se lasa la scurs sau se sterg cu un servet.

14

In functie de marime, taiem apoi ciupercile in jumatati sau in sferturi.

15

Cand toate feliile de carne sunt rumenite, in tigaia in care le-am prajit daca a mai ramas ulei acesta se scurge si se arunca. Nu este necesar sa spalam cratita pentru ca tot gustul bun e in acele particule care au ramas lipite de ea.

16

Punem toate feliile de carne inapoi tigaie.

17

Adaugam apoi ciupercile taiate in sferturi sau jumatati.

18

Se toarna supa sau apa fierbinte, doar cat sa acopere carnea. Eu recomand supa de legume, ii va da un gust bun escalopului.
Condimentam cu sare si piper (cu masura, tinand cont ca mancare trebuie sa scada, ca sa nu riscati sa va iasa prea a), Acoperim tigaia cu un capac si vom fierbe totul la foc mic aproximativ 20 de minute. Sosul va fi scazut, usor ingrosat de la faina de pe carne iar ciupercile facute si carnea moale.

19

Adaugam apoi pasta de rosii sau de ardei.

20

Adaugam si o lingura de smantana pentru gatit amestecam si mai potrivim cu sare dupa gust daca e necesar.

21

Mancare se mai lasa sa dea intr-un clocot doua ca sa se fiarba si sosul de rosii si apoi escalopul cu ciuperci este gata. Se pastreaza fierbinte pana cand sunt gata piureul si salata.

22

Preparare salata de castraveti:
Castravetii se spala si se decojeste cu un cutit de legume. Dupa preferinta ii puteti lasa cu tot cu coaja.
Feliem castravetii in felii subtiri si ii transferam intr-un bol, apoi vom presara sare si amestecam bine. Sarea va da gust bun castravetilor si va extrage apa din ei inmuindu-i usor.

23

Mararul se spala si se taie marunt.
Intr-un borcanel curat care se poate închide ermetic, punem uleiul si otetul de mere, inchidem recipientul si scuturam pana cand amestecul se omogenizeaza.

24

Usturoiul se curata si se toaca marunt, sau se zdrobeste cu zdrobitorul de usturoi.

25

Peste castravetii feliati adaugam mararul tocat marunt, eu am pus cam doua linguri de marar, punem si usturoiul zdrobit, turnam amestecul de otet cu ulei peste salata, se amesteca bine si aceasta este gata de servit.

26

Aceasta salata astfel pregatita are gust de castraveti murati, este delicioasa.

27

Pregatirea piureului:
Cand cartofii si sfecla s-au fiert, vom marunti foarte fin cu blenderul mai intai sfecla rosie, trebuie sa obtinem o pasta fina ca sa obtinem o culoare frumoasa a piureului.

28

Maruntim putin cartofii cu pisalogul special de pisat cartofii.

29

Peste cartofii fierbinti adaugam piureul de sfecla, un cubulet de unt, sare, putin ulei si lapte dulce. Dupa preferinte puteti adauga si praf de usturoi, noua ne place ca piureul sa aiba un gust si o aroma usor de usturoi.

30

Vom amesteca foarte bine piureul pana devine fin si frumos legat de la ulei. Piureul apoi este gata de servit.

31

Escopul de porc cu ciuperci se serveste cald alaturi de garnitura si salata. Combinatia de garnitura si salata o puteti alege dupa preferinte.

32

Noi am ales sa o servim cu un piure amestec din cartofi si sfecla rosie si salata de castraveti.

33

Aranjamentul in farfurie ramane la apreciere si imaginatia fiecaruia, important este ca mancarea sa arate bine in farfurie.

34

Escalop de porc cu ciuperci – este o mancare delicioasa cu sos, un fel de tocanita de porc foarte gustoasa si aromata cu felii fragede de carne mai slaba in grasimi, ce poate fi servita atat la pranz cat si la cina.

35

Pofta mare!

Escalop de porc cu ciuperci, piure de cartofi cu sfecla rosie si salata de castraveti
(Visited 913 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Laza Ana 6 februarie 2022 at 6:29

    Super rețeta

    Reply

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *