Pepenele verde face parte din aceiasi familie cu castravetele, de aceea nu trebuie sa ne miram ca si cojile acestui produs sunt comestibile. In diferite tari ale lumii cojile de pepene verde sunt transformate in condimente pentru patiserie (fructe confiate), diferite tipuri de conserve sau gemuri, la noi sunt utilizate la dulceturi in special si la confiere.
Mod de preparare:
Pepenele se spala bine sub jet de apa rece. Taiem apoi pepenele in felii.
Scoatem miezul cu grija astfel incat sa mai ramana un pic de miez rosu pe coaja. Miezul se taie felii se poate manca, se poate pastra la frigider sau se poate face dulceata separat din el ( vezi reteta: https://poftadecevabun.ro/ )
Pregatim apoi coaja pentru dulceata. Curatam partea verde inchis a cojii de pepene, lasand doar zona alba, apoi o taiem cubulete.
Punem cubuletele intr-un bol si cantarim. Din 650g-700g de coaja ar trebui sa iasa doua borcane de 200g de dulceata.
Inainte de a le lasa in repaos le amestecam foarte bine cu zaharul, de la zahar cubuletele de coaja vor lasa lichid. Eu la aceasta reteta nu am folosit apa.
Dupa ce coaja si-a lasat zeama, o transferam intr-o cratita pe care o vom pune la foc.
Pana incepe sa fiarba adaugam zeama si optional coaja de lamaie, zaharul vaniliat si zaharul cu scortisoara. Lasam dulceata acoperita la foc mic pentru 1:30- 2 ore, apoi dam capacul la o parte pentru ultimele 15 minute, incat sa scada. Eu am folosit o cratita cu gura larga cu un diametrul de 30cm si nu a fost nevoie sa o mai tin la scazut fara capac pentru ca a scazut suficient.
Un pont: puteti sa inlocuiti scortisoara cu aroma preferata: coji de lamaie, baton vanilie, nucsoara, coji de portocala, etc.
Cat dulceata este inca fierbinte, o punem in borcane sterilizate, le punem capacul si le intoarcem cu gura in jos pentru cateva minute. Le vom lasa infasurate in prosoape de bucatarie pana se racesc.
Cojile de pepene din dulceata s-au confiat minunat in siropul lasat si sunt delicioase, gustoase si au textura unui jeleu aromat.
Dulceata din coji de pepene o puteti folosi ca umplutura la clatite sau cornulete, cu inghetata, la prajituri, checuri, cozonac, budinci, cereale cu lapte, paine prajita cu unt, etc.
Coaja de pepene verde folosita la dulceata, partea verde-albicioasa a pepenelui, dintre coaja verde si miezul rosu contine cea mai mare cantitate de minerale si clorofila. Aceasta parte nu trebuie aruncata. Se poate consuma alaturi de miez, se poate transforma in suc sau in dulceata. Coaja de pepene verde confera multiple beneficii nutritionale, motiv pentru care poate fi transformata si in suc alaturi de semintele de pepene. Cojile de pepene sunt benefice pentru dizolvarea pietrelor la rinichi.
Coaja de pepene verde este o sursa bogata de siliciu si clorofila. Siliciul imbunatateste activitatea pancreasului, fiind esential in fixarea calciului in organism, iar clorofila are proprietati antibacteriene si antifungice si poate fi consumata sub forma de dulceata, uscata sau sub forma de macerat. Coaja de pepene verde este bogata in fibre, este un bun diuretic si ajuta la scaderea kilogramelor in plus. Licopenul, un antioxidant puternic, este de asemenea o parte componenta a cojii pepenelui verde, iar unele studii au aratat ca acesta reuseste sa reduca riscul de cancer de prostata cu pana la 34%. Acest antioxidant poate indeparta, de asemenea, alte tipuri de cancer, cum ar fi cel la esofag, stomac, pancreas, colon si col uterin.
Cojile pot fi incluse in dieta in cele mai diverse moduri: pot fi consumate in forma simpla, introduse in salate pentru un gust mai crocant, in supe, tocane sau amestecate cu cartofii prajiti.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Pepenele se spala bine sub jet de apa rece. Taiem apoi pepenele in felii.
Scoatem miezul cu grija astfel incat sa mai ramana un pic de miez rosu pe coaja. Miezul se taie felii se poate manca, se poate pastra la frigider sau se poate face dulceata separat din el ( vezi reteta: https://poftadecevabun.ro/ )
Pregatim apoi coaja pentru dulceata. Curatam partea verde inchis a cojii de pepene, lasand doar zona alba, apoi o taiem cubulete.
Punem cubuletele intr-un bol si cantarim. Din 650g-700g de coaja ar trebui sa iasa doua borcane de 200g de dulceata.
Inainte de a le lasa in repaos le amestecam foarte bine cu zaharul, de la zahar cubuletele de coaja vor lasa lichid. Eu la aceasta reteta nu am folosit apa.
Dupa ce coaja si-a lasat zeama, o transferam intr-o cratita pe care o vom pune la foc.
Pana incepe sa fiarba adaugam zeama si optional coaja de lamaie, zaharul vaniliat si zaharul cu scortisoara. Lasam dulceata acoperita la foc mic pentru 1:30- 2 ore, apoi dam capacul la o parte pentru ultimele 15 minute, incat sa scada. Eu am folosit o cratita cu gura larga cu un diametrul de 30cm si nu a fost nevoie sa o mai tin la scazut fara capac pentru ca a scazut suficient.
Un pont: puteti sa inlocuiti scortisoara cu aroma preferata: coji de lamaie, baton vanilie, nucsoara, coji de portocala, etc.
Cat dulceata este inca fierbinte, o punem in borcane sterilizate, le punem capacul si le intoarcem cu gura in jos pentru cateva minute. Le vom lasa infasurate in prosoape de bucatarie pana se racesc.
Cojile de pepene din dulceata s-au confiat minunat in siropul lasat si sunt delicioase, gustoase si au textura unui jeleu aromat.
Dulceata din coji de pepene o puteti folosi ca umplutura la clatite sau cornulete, cu inghetata, la prajituri, checuri, cozonac, budinci, cereale cu lapte, paine prajita cu unt, etc.
Coaja de pepene verde folosita la dulceata, partea verde-albicioasa a pepenelui, dintre coaja verde si miezul rosu contine cea mai mare cantitate de minerale si clorofila. Aceasta parte nu trebuie aruncata. Se poate consuma alaturi de miez, se poate transforma in suc sau in dulceata. Coaja de pepene verde confera multiple beneficii nutritionale, motiv pentru care poate fi transformata si in suc alaturi de semintele de pepene. Cojile de pepene sunt benefice pentru dizolvarea pietrelor la rinichi.
Coaja de pepene verde este o sursa bogata de siliciu si clorofila. Siliciul imbunatateste activitatea pancreasului, fiind esential in fixarea calciului in organism, iar clorofila are proprietati antibacteriene si antifungice si poate fi consumata sub forma de dulceata, uscata sau sub forma de macerat. Coaja de pepene verde este bogata in fibre, este un bun diuretic si ajuta la scaderea kilogramelor in plus. Licopenul, un antioxidant puternic, este de asemenea o parte componenta a cojii pepenelui verde, iar unele studii au aratat ca acesta reuseste sa reduca riscul de cancer de prostata cu pana la 34%. Acest antioxidant poate indeparta, de asemenea, alte tipuri de cancer, cum ar fi cel la esofag, stomac, pancreas, colon si col uterin.
Cojile pot fi incluse in dieta in cele mai diverse moduri: pot fi consumate in forma simpla, introduse in salate pentru un gust mai crocant, in supe, tocane sau amestecate cu cartofii prajiti.
Pofta mare!