AutorNicola ElenaCategorie, , , , , DificultateÎncepător

Legume pane (tempura) sunt un amestec delicios de legume cu crusta crocanta din aluat prajit pe care le puteti savura ca garnitura, topping sau aperitiv. Aceasta reteta vegetariana este usor de preparat cu legumele noastre preferate prin scufundarea lor intr-un aluat simplu facut cu apa foarte rece si faina. Tempura este un fel de mancare traditional japonez si consta in prajirea in baie de ulei a unor bucati (legume, peste sau fructe de mare) tavalite in prealabil printr-un aluat special.

Randamente3 porții
Timp de pregătire10 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total40 minute

 6 buchetele de conopida
 6 buchetele de broccoli
 3 morcovi
 1 vanata
 350 ml apa
 200 gr faina
 sare, piper
 1 lingurita de praf de usturoi (optional)
 ulei pentru prajit

1

Mod de preparare:
Spalam legumele, conopida si broccolii le desfacem in buchetele, morcovii ii curatam de coaja.
Legumele pe care le-am ales: morcovii, broccolii, vanata, si conopida pot fi inlocuite cu altele dupa bunul plac, dozele sunt orientative si pot fi schimbate.

2

Taiem fiecare buchetel de broccolii in doua sau patru bucati in functie de marime, nu le facem prea subtiri.

3

Indepartam varful si coada vinetei apoi o taiem in doua, fiecare jumatate o vom taia in felii potrivite.

4

Vom taia si buchetelele de conopida in acelasi fel ca broccolii.

5

Morcovii ii dam in jumatate, apoi ii vom taia in fasii.

6

Intr-o oala punem apa la fiert cu sare si cand da in clocot adaugam fasiile de morcovi pe care le vom fierbe 5 minute. Dupa ce morcovii au fiert 2 minute, adaugam conopida si continuam fierberea lor 3 minute. Legumele nu trebuiesc fierte foarte tare, ci cat sa se inmoaie putin.

7

Scoatem legumele, le lasam sa se scurga de apa si le lasam sa se raceasca.

8

Fierbem 3 minute si bucatile de broccolii, la fel sa ramana al dente.

9

Scoatem feliile de broccoli, le scurgem si le lasam sa se raceasca. Vanata nu are nevoie sa fie fiarta inainte.

10

Punem tigaia cu ulei pentru prajit la foc si intre timp pregatim aluatul tempura prin care vom trece fasiile de legume. Tempura fel de mancare japonez care inseamna ingrediente (legume sau peste) inmuiate in aluat si apoi prajite, ce da preparatelor astfel gatite un aspect de produse de patiserie.

11

Intr-un castron mare se toarna 350 ml de apa foarte rece, putem pune si cateva cubulete cu gheata. Apa cu gheata asigura ca aluatul nu absoarbe prea mult ulei de prajit, pentru ca ansamblul sa ramana usor ca un fulg. Un sfat istet pentru un rezultat si mai crocant este folosirea apei minerale in aluat.
In apa rece adaugam putin cate putin faina, amestecand cu un tel pentru a crea un aluat moale. Temperatura scazuta mentine un nivel scazut al glutenului si astfel se obtine un aluat cu o consistenta pufoasa.

12

Adaugam un praf de sare, se poate adauga si putin praf de copt, eu nu am adaugat, am pus in schimb o lingurita de praf de usturoi.
De mentionat, aluatul il pregatim fix inainte de prajire.

13

Scufundam bucatile de legume in aluat. Eu am inceput cu bucatile de vanata pana s-au racit celelalte.

14

Scoatem bucatile din aluat si le prajim in ulei fierbinte. Prajim cateva bucati pe rand si le intoarcem din toate partile timp de cateva minute, aluatul nu trebuie sa se rumeneasca. Avem grija sa nu se lipeasca intre ele sunt mai greu de intors. Cand sunt gata le scoatem cu o spumiera si le punem pe hartie absorbanta.

15

Continuam apoi cu legumele usor fierte, scurse si racite.
Luam bucata cu bucata bastoanele de broccoli si le trecem prin aluat apoi le punem la prajit cam 5-7 bucati.

16

Dupa ce terminam de prajit broccoli, luam si bucati de conopida pe care le trecem prin aluat apoi le prajim in ulei incins.

17

Nota: Important sa nu punem multe bucati, cam 5-7 piese o data, pentru a nu se lipi si a le putea intoarce cu usurinta. Cand sunt gata scoatem pe rand legumele prajite cu o spumiera si le punem la scurs mai intai intr-o strecuratoare metalica iar dupa cateva minute le trecem pe hartie absorbanta (servete de bucatarie).

18

Continuam asa si cu morcovii, ii trecem mai intai prin aluat.

19

Prajim si bucatile de morcov pe toate partile, fara a rumeni aluatul, le scurgem cand sunt gata si le punem pe hartie absorbanta.

20

Vanata si morcov - in aluat prajit

21

Broccolii si conopida - in aluat prajit

22

Legumele prajite in aluat tempura se servesc ca gustare aperitiv fierbinti, pentru ca aluatul este crocant, alaturi de sos de soia, ghimbir murat si vin de orez. Aluatul ramane crocant o perioada de timp (maxim 30 de minute) dupa care incepe sa se inmoaie.

23

Legumele pane tempura pot fi servite si ca un topping intr-un bol cu taitei sau orez.

24

De asemenea, pot fi servite si ca garnitura la diverse preparate din carne, sosurile le puteti alege dupa bunul plac, sos de usturoi, mujdei, kechup, etc.
Daca va raman legume se pot servi si reci, aluatul insa este moale si au gust de midii pane, mie imi plac si reci. Daca le doriti si va plac crocante, le puteti pune la cuptor 5-10 minute, asezate aerat intr-o tava.
Pofta buna!

Ingrediente

 6 buchetele de conopida
 6 buchetele de broccoli
 3 morcovi
 1 vanata
 350 ml apa
 200 gr faina
 sare, piper
 1 lingurita de praf de usturoi (optional)
 ulei pentru prajit

Indicații

1

Mod de preparare:
Spalam legumele, conopida si broccolii le desfacem in buchetele, morcovii ii curatam de coaja.
Legumele pe care le-am ales: morcovii, broccolii, vanata, si conopida pot fi inlocuite cu altele dupa bunul plac, dozele sunt orientative si pot fi schimbate.

2

Taiem fiecare buchetel de broccolii in doua sau patru bucati in functie de marime, nu le facem prea subtiri.

3

Indepartam varful si coada vinetei apoi o taiem in doua, fiecare jumatate o vom taia in felii potrivite.

4

Vom taia si buchetelele de conopida in acelasi fel ca broccolii.

5

Morcovii ii dam in jumatate, apoi ii vom taia in fasii.

6

Intr-o oala punem apa la fiert cu sare si cand da in clocot adaugam fasiile de morcovi pe care le vom fierbe 5 minute. Dupa ce morcovii au fiert 2 minute, adaugam conopida si continuam fierberea lor 3 minute. Legumele nu trebuiesc fierte foarte tare, ci cat sa se inmoaie putin.

7

Scoatem legumele, le lasam sa se scurga de apa si le lasam sa se raceasca.

8

Fierbem 3 minute si bucatile de broccolii, la fel sa ramana al dente.

9

Scoatem feliile de broccoli, le scurgem si le lasam sa se raceasca. Vanata nu are nevoie sa fie fiarta inainte.

10

Punem tigaia cu ulei pentru prajit la foc si intre timp pregatim aluatul tempura prin care vom trece fasiile de legume. Tempura fel de mancare japonez care inseamna ingrediente (legume sau peste) inmuiate in aluat si apoi prajite, ce da preparatelor astfel gatite un aspect de produse de patiserie.

11

Intr-un castron mare se toarna 350 ml de apa foarte rece, putem pune si cateva cubulete cu gheata. Apa cu gheata asigura ca aluatul nu absoarbe prea mult ulei de prajit, pentru ca ansamblul sa ramana usor ca un fulg. Un sfat istet pentru un rezultat si mai crocant este folosirea apei minerale in aluat.
In apa rece adaugam putin cate putin faina, amestecand cu un tel pentru a crea un aluat moale. Temperatura scazuta mentine un nivel scazut al glutenului si astfel se obtine un aluat cu o consistenta pufoasa.

12

Adaugam un praf de sare, se poate adauga si putin praf de copt, eu nu am adaugat, am pus in schimb o lingurita de praf de usturoi.
De mentionat, aluatul il pregatim fix inainte de prajire.

13

Scufundam bucatile de legume in aluat. Eu am inceput cu bucatile de vanata pana s-au racit celelalte.

14

Scoatem bucatile din aluat si le prajim in ulei fierbinte. Prajim cateva bucati pe rand si le intoarcem din toate partile timp de cateva minute, aluatul nu trebuie sa se rumeneasca. Avem grija sa nu se lipeasca intre ele sunt mai greu de intors. Cand sunt gata le scoatem cu o spumiera si le punem pe hartie absorbanta.

15

Continuam apoi cu legumele usor fierte, scurse si racite.
Luam bucata cu bucata bastoanele de broccoli si le trecem prin aluat apoi le punem la prajit cam 5-7 bucati.

16

Dupa ce terminam de prajit broccoli, luam si bucati de conopida pe care le trecem prin aluat apoi le prajim in ulei incins.

17

Nota: Important sa nu punem multe bucati, cam 5-7 piese o data, pentru a nu se lipi si a le putea intoarce cu usurinta. Cand sunt gata scoatem pe rand legumele prajite cu o spumiera si le punem la scurs mai intai intr-o strecuratoare metalica iar dupa cateva minute le trecem pe hartie absorbanta (servete de bucatarie).

18

Continuam asa si cu morcovii, ii trecem mai intai prin aluat.

19

Prajim si bucatile de morcov pe toate partile, fara a rumeni aluatul, le scurgem cand sunt gata si le punem pe hartie absorbanta.

20

Vanata si morcov - in aluat prajit

21

Broccolii si conopida - in aluat prajit

22

Legumele prajite in aluat tempura se servesc ca gustare aperitiv fierbinti, pentru ca aluatul este crocant, alaturi de sos de soia, ghimbir murat si vin de orez. Aluatul ramane crocant o perioada de timp (maxim 30 de minute) dupa care incepe sa se inmoaie.

23

Legumele pane tempura pot fi servite si ca un topping intr-un bol cu taitei sau orez.

24

De asemenea, pot fi servite si ca garnitura la diverse preparate din carne, sosurile le puteti alege dupa bunul plac, sos de usturoi, mujdei, kechup, etc.
Daca va raman legume se pot servi si reci, aluatul insa este moale si au gust de midii pane, mie imi plac si reci. Daca le doriti si va plac crocante, le puteti pune la cuptor 5-10 minute, asezate aerat intr-o tava.
Pofta buna!

Legume pane (tempura) – vegan
(Visited 238 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *