Puiul teriyaki cu orez este o mancare delicioasa si exotica, originara din bucataria japoneza, usor de preparat si rapid. Denumirea de  „teriyaki” este o combinati de doua cuvinte japoneze: „Teri” – definește  stralucirea data de zaharul din sos si „Yaki” – se refera  la  metoda de preparare a carnii, alba sau rosie.

Randamente4 porții

 600 gr pulpe de pui dezosate
 1 ou
 4 linguri de amidon de porumb
 2 linguri de ulei de masline extra virgin
 3 linguri de sos de soia
 ulei de rapita pentru prajit
Pentru sosul Teriyaki
 100 ml sos de soia
 70 ml apa
 1 lingura de miere de albina
 1 lingurita de otet de orez sau de vin alb
 4-5 catei de usturoi
 3 lingurite de amidon
 1 lingurita ulei de floarea soarelui sau de susan
 1 lingurita de ghimbir
Pentru orez
 200 gr orez basmati
 3 l apa
 1 lingura de sare
Pentru bol
 2 bucati de ananas in coaja
Pentru servit
 2 lingurite de susan
 4 fire de ceapa verde

1

Mod de preparare:
Teriyaki este o tehnica de gatit originara din bucataria japoneza. Carnea este fiarta sau prajita intr-o marinada de sos de soia, zahar si mirin. Mirin este un tip de vin de orez si un ingredient obisnuit in bucataria japoneza. Este similar cu sake-ul, dar cu un continut mai mic de alcool si un continut mai ridicat de zahar. Continutul de zahar este un carbohidrat complex care se formeaza natural in timpul procesului de fermentare, practic nu se adauga zaharuri.
La aceasta reteta puteti folosi si piept de pui, eu am ales sa folosesc pulpe. Carnea de pui se curata de piele si grasime se spala in apa rece, apoi se uscuc cu servetele de hartie de bucatarie.

2

Taiem carnea in cubulete potrivite.

3

Dupa ce am taiat carnea de pui in bucati ne vom ocupa de aluatul in care o vom marina.

4

Intr-un bol incapator spargem mai intai oul.

5

Adaugam uleiul de masline si le amestecam.

6

Turnam sosul de soia si le amestecam.

7

Peste ele vom adauga amidonul si le vom amesteca bine pana ce acesta esta incorporat complet.

8

In aluatul subtire din amidon obtinut vom transfera bucatile de pui si le vom amesteca bine.

9

Intre timp incingem uleiul de rapita in care vom praji carnea.

10

Cand uleiul s-a incins vom adauga bucati de carne fara sa le atingem intre ele.

11

Le vom praji pe toate partile pana cand aceste sunt frumos rumenite si usor crocante.

12

Le vom scoate cu o sita si le asezam pe hartie de bucatarie pentru a absorbi surplusul de ulei.

13

Continuam in acelasi mod si cu restul de carne pana cand o vom praji pe toata.

14

Intre timp ne ocupa de sosul Teriyaki si orez. Pentru orez, mai intai vom pune intr-o oala 3 litri de apa la fiert cu o lingura rasa de sare.
Pentru sosul teriyaki vom curata usturoiul si il vom trece prin presa. Ghimbirul se curata de coaja apoi se da pe razatoarea cu ochiuri mici, razuim cat sa obtinem o lingurita de ghimbir ras.

15

Intr-un bol adaugam toate ingredientele pentru sosul teriyaki cu exceptia: uleiului, ghimbirului si usturoiului. Le vom amesteca bine pentru ca amidonul sa nu formeze cocoloase.

16

Intr-o craticioara vom adauga uleiul, usturoiul si ghimbirul si vom cali cateva minute, nu foarte mult ca sa nu le ardem.

17

Cand usturoiul si ghimbirul s-au inmuit un pic adaugam compozitia cu amidon si sos de soia peste ele si aducem sosul pana la punctul de fierbere.

18

Vom lasa sosul sa fiarba pana cand se ingroasa amestecand continuu.

19

Cand sosul este gata adaugam bucatile de carne de pui prajite in ele si mai fierbem un minut avand grija sa acoperim toate bucatile cu sos.

20

Inchidem focul si puiul Teriyaki este gata. Il vom pastra la cald in cuptor pana cand e gata orezul.

21

Orezul se spala un multe ape reci pana cand apa este limpede. Adaugam orezul in apa clocotita si amestecam bine. Il vom lasa sa fiarba 6-7 minute la foc mic, orezul trebuie sa fie chiar un pic crud, al dente, nu fiert complet

22

Cand e gata il luam imediat de pe foc si il turnam printr-o sita ca sa se scurga complet apa fierbinte din el.

23

Pentru o prezentare de efect vom servi orezul si puiul Teriyaki in boluri facute din ananas. Vom spala ananasi in apa rece apoi ii vom sterge usor cu hartie de bucatarie.

24

Pentru a obtine un bol taiem ananasul in doua inclusiv cu frunze.

25

Tecupam cu un cutit feliator un dreptunghi cat mai aproape de coaja. Crestam apoi fructul pe diagonale pentru a obtine cubulete pe care le vom scoate apoi foarte usor cu o lingura.

26

Sucul ramas la urma nu-l aruncam, il strecuram si il araugam peste puiul Teriyaki. Continuam in acelasi fel si cu restul de ananas.

27

Cand am obtinut bolurile scoatem orezul si carnea de la cald.

28

Vom imparti bolul din ananas in doua: pe o jumatate adaugam mai intai orezul, iar pe cealalta jumatate puiul Teriyaki.

29

Presaram deasupra cu seminte de susan si ceapa verde tocata marunt si puiul Teriyaki cu orezul sunt gata de servit.

30

Puiul Teriyaki cu orez este mai mult decat o mancare rapida si delicioasa, pentru ca puteti face o cantitate mai mare si sa le folositi la planificarea meselor. Sau daca doriti, la vreo ocazie speciala cum ar fi o sarbatoare.

31

Aceasta reteta se potriveste in foarte multe situatii pentru ca este facuta cu cele mai simple si mai cunoscute ingrediente: pui si orez. In plus, acest pui teriyaki cu orez este foarte aromat datorita sosului Teriyaki de unde i se trage si numele.

32

Aceasta reteta de pui teriyaki cu orez este perfecta pentru mese rapide sau mese planificate si se face in numai 30 de minute. Se poate tine la frigider pana la 5 zile sau congela pana la o luna.
Pofta mare!

Ingrediente

 600 gr pulpe de pui dezosate
 1 ou
 4 linguri de amidon de porumb
 2 linguri de ulei de masline extra virgin
 3 linguri de sos de soia
 ulei de rapita pentru prajit
Pentru sosul Teriyaki
 100 ml sos de soia
 70 ml apa
 1 lingura de miere de albina
 1 lingurita de otet de orez sau de vin alb
 4-5 catei de usturoi
 3 lingurite de amidon
 1 lingurita ulei de floarea soarelui sau de susan
 1 lingurita de ghimbir
Pentru orez
 200 gr orez basmati
 3 l apa
 1 lingura de sare
Pentru bol
 2 bucati de ananas in coaja
Pentru servit
 2 lingurite de susan
 4 fire de ceapa verde

Indicații

1

Mod de preparare:
Teriyaki este o tehnica de gatit originara din bucataria japoneza. Carnea este fiarta sau prajita intr-o marinada de sos de soia, zahar si mirin. Mirin este un tip de vin de orez si un ingredient obisnuit in bucataria japoneza. Este similar cu sake-ul, dar cu un continut mai mic de alcool si un continut mai ridicat de zahar. Continutul de zahar este un carbohidrat complex care se formeaza natural in timpul procesului de fermentare, practic nu se adauga zaharuri.
La aceasta reteta puteti folosi si piept de pui, eu am ales sa folosesc pulpe. Carnea de pui se curata de piele si grasime se spala in apa rece, apoi se uscuc cu servetele de hartie de bucatarie.

2

Taiem carnea in cubulete potrivite.

3

Dupa ce am taiat carnea de pui in bucati ne vom ocupa de aluatul in care o vom marina.

4

Intr-un bol incapator spargem mai intai oul.

5

Adaugam uleiul de masline si le amestecam.

6

Turnam sosul de soia si le amestecam.

7

Peste ele vom adauga amidonul si le vom amesteca bine pana ce acesta esta incorporat complet.

8

In aluatul subtire din amidon obtinut vom transfera bucatile de pui si le vom amesteca bine.

9

Intre timp incingem uleiul de rapita in care vom praji carnea.

10

Cand uleiul s-a incins vom adauga bucati de carne fara sa le atingem intre ele.

11

Le vom praji pe toate partile pana cand aceste sunt frumos rumenite si usor crocante.

12

Le vom scoate cu o sita si le asezam pe hartie de bucatarie pentru a absorbi surplusul de ulei.

13

Continuam in acelasi mod si cu restul de carne pana cand o vom praji pe toata.

14

Intre timp ne ocupa de sosul Teriyaki si orez. Pentru orez, mai intai vom pune intr-o oala 3 litri de apa la fiert cu o lingura rasa de sare.
Pentru sosul teriyaki vom curata usturoiul si il vom trece prin presa. Ghimbirul se curata de coaja apoi se da pe razatoarea cu ochiuri mici, razuim cat sa obtinem o lingurita de ghimbir ras.

15

Intr-un bol adaugam toate ingredientele pentru sosul teriyaki cu exceptia: uleiului, ghimbirului si usturoiului. Le vom amesteca bine pentru ca amidonul sa nu formeze cocoloase.

16

Intr-o craticioara vom adauga uleiul, usturoiul si ghimbirul si vom cali cateva minute, nu foarte mult ca sa nu le ardem.

17

Cand usturoiul si ghimbirul s-au inmuit un pic adaugam compozitia cu amidon si sos de soia peste ele si aducem sosul pana la punctul de fierbere.

18

Vom lasa sosul sa fiarba pana cand se ingroasa amestecand continuu.

19

Cand sosul este gata adaugam bucatile de carne de pui prajite in ele si mai fierbem un minut avand grija sa acoperim toate bucatile cu sos.

20

Inchidem focul si puiul Teriyaki este gata. Il vom pastra la cald in cuptor pana cand e gata orezul.

21

Orezul se spala un multe ape reci pana cand apa este limpede. Adaugam orezul in apa clocotita si amestecam bine. Il vom lasa sa fiarba 6-7 minute la foc mic, orezul trebuie sa fie chiar un pic crud, al dente, nu fiert complet

22

Cand e gata il luam imediat de pe foc si il turnam printr-o sita ca sa se scurga complet apa fierbinte din el.

23

Pentru o prezentare de efect vom servi orezul si puiul Teriyaki in boluri facute din ananas. Vom spala ananasi in apa rece apoi ii vom sterge usor cu hartie de bucatarie.

24

Pentru a obtine un bol taiem ananasul in doua inclusiv cu frunze.

25

Tecupam cu un cutit feliator un dreptunghi cat mai aproape de coaja. Crestam apoi fructul pe diagonale pentru a obtine cubulete pe care le vom scoate apoi foarte usor cu o lingura.

26

Sucul ramas la urma nu-l aruncam, il strecuram si il araugam peste puiul Teriyaki. Continuam in acelasi fel si cu restul de ananas.

27

Cand am obtinut bolurile scoatem orezul si carnea de la cald.

28

Vom imparti bolul din ananas in doua: pe o jumatate adaugam mai intai orezul, iar pe cealalta jumatate puiul Teriyaki.

29

Presaram deasupra cu seminte de susan si ceapa verde tocata marunt si puiul Teriyaki cu orezul sunt gata de servit.

30

Puiul Teriyaki cu orez este mai mult decat o mancare rapida si delicioasa, pentru ca puteti face o cantitate mai mare si sa le folositi la planificarea meselor. Sau daca doriti, la vreo ocazie speciala cum ar fi o sarbatoare.

31

Aceasta reteta se potriveste in foarte multe situatii pentru ca este facuta cu cele mai simple si mai cunoscute ingrediente: pui si orez. In plus, acest pui teriyaki cu orez este foarte aromat datorita sosului Teriyaki de unde i se trage si numele.

32

Aceasta reteta de pui teriyaki cu orez este perfecta pentru mese rapide sau mese planificate si se face in numai 30 de minute. Se poate tine la frigider pana la 5 zile sau congela pana la o luna.
Pofta mare!

Pui Teriyaki cu orez in bol de ananas
(Visited 76 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *