Varza dulce cu oase de porc si carnati acrita cu bors

AutorNicola ElenaCategorie, , DificultateÎncepător

Este toamna, si pentru ca in toate pietele gasim varza din abundenta, m-am gandit sa fac o mancare de varza dulce cu oase de porc si carnati acrita cu bors.
Mancare de varza dulce este un preparat traditional romanesc, usor de realizat, aromat si de nerefuzat pentru pranz sau cina alaturi de o paine proaspata sau mamaliguta.

Randamente6 porții
Timp de pregătire25 minuteTimp de preparare1 orăTimp total1 oră 25 minute
 1,50 kg varza alba dulce
 700 gr carne de porc cu os
 150 gr carnati de casa
 150 gr morcov
 150 gr ceapa ( 1 ceapa mare)
 2 rosii mari
 2 ardei grasi colorati
 300 ml sos de rosii
 300 ml bors
 1 lingurita de boia dulce ( sau afumata)
 1 foaie de dafin
 sare si piper dupa gust
 1 legatura de marar verde
1

Mod de preparare:
Carnea se spala cu apa rece, se portioneaza in bucati medii. Ceapa se curata, se spala se taie solzisori, morcovul se curata, se taie cubulete, eu am folosit morcov baby congelat. Ardeii se curata de codite si seminte, se taie in cubulete. Carnatii de casa se prajesc cateva minute sau se pun pe grill, apoi cand s-au racit ii taiem in rondele potrivite.

2

Rosiile se spala, se toaca in cubulete sau se dau pe razatoare.

3

Varza se curata de frunzele extrioare si de cotor, se spala putin, iar apoi se lasa la scurs. Dupa ce s-a scurs se toaca fideluta sau se da prin razatoare.

4

Se aseaza apoi intr-un vas unde se freaca cu putina sare si se lasa timp de 15-20 minute pana se imoaie si lasa apa.

5

In vasul in care vrem sa pregatim mancarea se adauga putin ulei, se incinge si apoi adaugam carnea si acoperim cu un capac.

6

Lasam la innabusit timp de 15 minute amestecand din cand in cand pana ce capata o culoare usor maronie.

7

Peste carnea innabusita adaugam apoi ceapa taiata solzisori si amestecam.

8

Calim ceapa cam 1-2 minute pana devine moale si sticloasa.

9

Apoi adaugam ardeii tocati si morcovul dat pe razatoarea cu ochiuri mici sau cubulete.

10

Amestecam si se lasa totul la calit 2 minute.

11

Cand ardeii s-au inmuiat un pic punem rosiile taiate cubulete sau date pe razatoare.

12

Adaugam si carnatii de casa, optional, sau puteti sa adaugati dupa preferinte alte preparate din carne afumate sau semiafumate, vor da o aroma deosebita mancarii.

13

Se adauga apoi varza proaspata peste toate ingredientele si le amestecam, eu am turnat si zeama lasata de varza.

14

Lasam cateva minute sa fiarba pana cand varza va lasa apa.

15

Cand varza a lasat apa turnam sosul de rosii si amestecam bine.

16

Eu am pus morcovii baby mai tarziu pentru ca ei se fierb foarte repede si nu necesita calire.

17

Potrivim mancarea de sare daca mai este necesar, condimentam cu piper si boia de ardei, adaugam frunza de dafin, completam cu o cana de apa calda, acoperim vasul si fierbem mancarea de varza dulce la foc mediu, cam 30 de minute, timp in care mai amestecam din cand in cand sa ne asiguram ca nu se lipeste de fundul oalei.

18

Intre timp separat fierbem borsul intr-o cratita cam 2 minute dupa ce a dat in clocot.

19

Cand varza e fiarta, o vom acri cu bors si continuam fierberea inca 10 minute ca sa se mai evapore din lichid, oprim focul si presaram din abundenta marar verde tocat marunt.

20

Servim fierbinte, cu mamaliguta calda si un ardei iute verde sau murat.

21

Pentru cine doreste, poate servi varza si cu o smantana sau iaurt gras. Este minunat de buna si se topeste in gura, iar mararul ii da o nota si o aroma deosebita.

22

Varza este un aliment excelent, da vitalitate corpului si-l vitaminizeaza, il mineralizeaza, fiind totodata si un laxativ usor. Are un continut mare in vitaminele A, B, C si cupru.
Pofta mare!

Ingrediente

 1,50 kg varza alba dulce
 700 gr carne de porc cu os
 150 gr carnati de casa
 150 gr morcov
 150 gr ceapa ( 1 ceapa mare)
 2 rosii mari
 2 ardei grasi colorati
 300 ml sos de rosii
 300 ml bors
 1 lingurita de boia dulce ( sau afumata)
 1 foaie de dafin
 sare si piper dupa gust
 1 legatura de marar verde

Indicații

1

Mod de preparare:
Carnea se spala cu apa rece, se portioneaza in bucati medii. Ceapa se curata, se spala se taie solzisori, morcovul se curata, se taie cubulete, eu am folosit morcov baby congelat. Ardeii se curata de codite si seminte, se taie in cubulete. Carnatii de casa se prajesc cateva minute sau se pun pe grill, apoi cand s-au racit ii taiem in rondele potrivite.

2

Rosiile se spala, se toaca in cubulete sau se dau pe razatoare.

3

Varza se curata de frunzele extrioare si de cotor, se spala putin, iar apoi se lasa la scurs. Dupa ce s-a scurs se toaca fideluta sau se da prin razatoare.

4

Se aseaza apoi intr-un vas unde se freaca cu putina sare si se lasa timp de 15-20 minute pana se imoaie si lasa apa.

5

In vasul in care vrem sa pregatim mancarea se adauga putin ulei, se incinge si apoi adaugam carnea si acoperim cu un capac.

6

Lasam la innabusit timp de 15 minute amestecand din cand in cand pana ce capata o culoare usor maronie.

7

Peste carnea innabusita adaugam apoi ceapa taiata solzisori si amestecam.

8

Calim ceapa cam 1-2 minute pana devine moale si sticloasa.

9

Apoi adaugam ardeii tocati si morcovul dat pe razatoarea cu ochiuri mici sau cubulete.

10

Amestecam si se lasa totul la calit 2 minute.

11

Cand ardeii s-au inmuiat un pic punem rosiile taiate cubulete sau date pe razatoare.

12

Adaugam si carnatii de casa, optional, sau puteti sa adaugati dupa preferinte alte preparate din carne afumate sau semiafumate, vor da o aroma deosebita mancarii.

13

Se adauga apoi varza proaspata peste toate ingredientele si le amestecam, eu am turnat si zeama lasata de varza.

14

Lasam cateva minute sa fiarba pana cand varza va lasa apa.

15

Cand varza a lasat apa turnam sosul de rosii si amestecam bine.

16

Eu am pus morcovii baby mai tarziu pentru ca ei se fierb foarte repede si nu necesita calire.

17

Potrivim mancarea de sare daca mai este necesar, condimentam cu piper si boia de ardei, adaugam frunza de dafin, completam cu o cana de apa calda, acoperim vasul si fierbem mancarea de varza dulce la foc mediu, cam 30 de minute, timp in care mai amestecam din cand in cand sa ne asiguram ca nu se lipeste de fundul oalei.

18

Intre timp separat fierbem borsul intr-o cratita cam 2 minute dupa ce a dat in clocot.

19

Cand varza e fiarta, o vom acri cu bors si continuam fierberea inca 10 minute ca sa se mai evapore din lichid, oprim focul si presaram din abundenta marar verde tocat marunt.

20

Servim fierbinte, cu mamaliguta calda si un ardei iute verde sau murat.

21

Pentru cine doreste, poate servi varza si cu o smantana sau iaurt gras. Este minunat de buna si se topeste in gura, iar mararul ii da o nota si o aroma deosebita.

22

Varza este un aliment excelent, da vitalitate corpului si-l vitaminizeaza, il mineralizeaza, fiind totodata si un laxativ usor. Are un continut mare in vitaminele A, B, C si cupru.
Pofta mare!

Note

Varza dulce cu oase de porc si carnati acrita cu bors
(Visited 110 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *