Guacamole este un sos mexican ce se prepara din avocado crud si este foarte gustos si sanatos. Numele se traduce prin „sos de avocado” si vine din aztecul ahuacamolli, un termen compus format din cuvintele ahuacatl (avocado) si molli (sos). In retetele traditionale, guacamole se prepara doar din pulpa de avocado, zdrobita si amestecata cu sare de mare. Guacamole se poate combina cu aproape orice fel de aliment si se consuma la fiecare masa a zilei.
Mod de preparare:
Cheia unui sos guacamole reusit este fructul de avocado, care trebuie sa fie suficient de copt pentru a putea fi folosit in reteta. Un avocado inchis la culoare, maro spre negru, este de obicei copt si poate fi folosit imediat, de asemenea daca are o consistenta moale, inseamna ca poate fi gatit imediat. Atentie!! nu alegem unul prea moale pentru ca sunt sanse sa fie deja alterat. Daca nu doriti sa pregatiti guacamole imediat il puteti cumpara si verde, el se va coace in 2-3 zile in frigider.
Pentru inceput vom spala bine fructele de avocado sub un jet de apa si lime-ul.
Rosia se spala, se curata de seminte si miez, vom folosi doar pulpa si doar o jumatate de rosie, pe care o vom toca marunt.
Ceapa rosie se curata, se spala, se toaca marunt.
Patrunjelul se spala, se scurge bine de apa apoi se toaca marunt. Ardeii iuti se curata de miez si seminte si se toaca marunt. Vom avea grija cu cei doi ardei iuti: pentru ca gradul de iuteala difera mult de la un ardei la altul, nu ii vom adauga pe toti dintr-o data in guacamole, ci vom presara cate putin, pana ajungem la gustul potrivit. Daca nu suportati iuteala, ii puteti omite. Rosia, sarea si sucul de lamaie pe langa echilibrul aromatic pe care il vor da sosului de avocado acestea vor impiedica oxidarea lui.
Taiem apoi fructele de avocado in doua, pe lung. Nu fortam samburele, nu este nevoie sa il taiem si pe acesta.
Separam cele doua jumatati. Daca aveti de gand sa pastrati la frigider una dintre jumatati, pastrati-le si samburele.
Desprindem miezul fructului de coaja cu ajutorul unei linguri, ca in fotografie.
Atentie: coaja de avocado NU SE CONSUMA.
Miezul de avocado il punem intr-un bol.
Dupa ce am curatat din coaja miezul fructelor de avocado, trecem la maruntirea lui cu ajutorul unei furculite.
Nu se foloseste mixerul deoarece guacamole nu trebuie sa fie un sos fin, ci unul cu textura.
Se adauga peste miezul de avocado rosia cubulete, sucul de lamaie, sarea si piperul, ceapa tocata marunt, ardeiul iute si patrunjelul, apoi le amestecam bine pana se omogenizeaza pasta si pentru a se amesteca aromele.
Pasta de avocado se pune intr-un bol si se pastreaza la rece acoperita cu o folie de plastic pana la servire.
Indicat este totusi sa il consumam proaspat, deoarece pulpa fructului se oxideaza foarte usor.
Guacamole este unul dintre cele mai versatile sosuri ce se poate servi intr-o varietate de feluri: pe paine prajita cu ou posat, fiert sau prajit, ca garnitura pentru friptura, ca dressing pentru salata, ca garnitura pentru legume coapte la gratar, ori umplutura pentru cartofi copti, ca sos pentru friptura mai ales pentru cea de peste.
Chiar daca exista o reteta traditionala de preparare a sosului guacamole, acesta poate fi combinat cu diverse alte ingrediente pentru un gust exotic sau diferit, ca de exemplu:
- Guacamole cu samburi de rodii si cu bucati de piersici
- Guacamole cu ananas, mango sau capsune
- Guacamole cu smantana sau cu branza de casa
- Guacamole mexican cu boabe de porumb copt si o jumatate de lingura de chili
- Guacamole in stil thailandez, cu doua lingurite de ghimbir si un sfert ce ceasca de lapte de cocos. etc.
In concluzie, pasta de guacamole este un preparat extrem de versatil, care poate fi servit alaturi de nenumarate feluri de mancare si reprezinta o baza careia ii poti adauga alte si alte ingrediente, in functie de gusturile tale.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Cheia unui sos guacamole reusit este fructul de avocado, care trebuie sa fie suficient de copt pentru a putea fi folosit in reteta. Un avocado inchis la culoare, maro spre negru, este de obicei copt si poate fi folosit imediat, de asemenea daca are o consistenta moale, inseamna ca poate fi gatit imediat. Atentie!! nu alegem unul prea moale pentru ca sunt sanse sa fie deja alterat. Daca nu doriti sa pregatiti guacamole imediat il puteti cumpara si verde, el se va coace in 2-3 zile in frigider.
Pentru inceput vom spala bine fructele de avocado sub un jet de apa si lime-ul.
Rosia se spala, se curata de seminte si miez, vom folosi doar pulpa si doar o jumatate de rosie, pe care o vom toca marunt.
Ceapa rosie se curata, se spala, se toaca marunt.
Patrunjelul se spala, se scurge bine de apa apoi se toaca marunt. Ardeii iuti se curata de miez si seminte si se toaca marunt. Vom avea grija cu cei doi ardei iuti: pentru ca gradul de iuteala difera mult de la un ardei la altul, nu ii vom adauga pe toti dintr-o data in guacamole, ci vom presara cate putin, pana ajungem la gustul potrivit. Daca nu suportati iuteala, ii puteti omite. Rosia, sarea si sucul de lamaie pe langa echilibrul aromatic pe care il vor da sosului de avocado acestea vor impiedica oxidarea lui.
Taiem apoi fructele de avocado in doua, pe lung. Nu fortam samburele, nu este nevoie sa il taiem si pe acesta.
Separam cele doua jumatati. Daca aveti de gand sa pastrati la frigider una dintre jumatati, pastrati-le si samburele.
Desprindem miezul fructului de coaja cu ajutorul unei linguri, ca in fotografie.
Atentie: coaja de avocado NU SE CONSUMA.
Miezul de avocado il punem intr-un bol.
Dupa ce am curatat din coaja miezul fructelor de avocado, trecem la maruntirea lui cu ajutorul unei furculite.
Nu se foloseste mixerul deoarece guacamole nu trebuie sa fie un sos fin, ci unul cu textura.
Se adauga peste miezul de avocado rosia cubulete, sucul de lamaie, sarea si piperul, ceapa tocata marunt, ardeiul iute si patrunjelul, apoi le amestecam bine pana se omogenizeaza pasta si pentru a se amesteca aromele.
Pasta de avocado se pune intr-un bol si se pastreaza la rece acoperita cu o folie de plastic pana la servire.
Indicat este totusi sa il consumam proaspat, deoarece pulpa fructului se oxideaza foarte usor.
Guacamole este unul dintre cele mai versatile sosuri ce se poate servi intr-o varietate de feluri: pe paine prajita cu ou posat, fiert sau prajit, ca garnitura pentru friptura, ca dressing pentru salata, ca garnitura pentru legume coapte la gratar, ori umplutura pentru cartofi copti, ca sos pentru friptura mai ales pentru cea de peste.
Chiar daca exista o reteta traditionala de preparare a sosului guacamole, acesta poate fi combinat cu diverse alte ingrediente pentru un gust exotic sau diferit, ca de exemplu:
- Guacamole cu samburi de rodii si cu bucati de piersici
- Guacamole cu ananas, mango sau capsune
- Guacamole cu smantana sau cu branza de casa
- Guacamole mexican cu boabe de porumb copt si o jumatate de lingura de chili
- Guacamole in stil thailandez, cu doua lingurite de ghimbir si un sfert ce ceasca de lapte de cocos. etc.
In concluzie, pasta de guacamole este un preparat extrem de versatil, care poate fi servit alaturi de nenumarate feluri de mancare si reprezinta o baza careia ii poti adauga alte si alte ingrediente, in functie de gusturile tale.
Pofta mare!
Foarte gustos. Și noi îl preferăm
Super delicios
Va multumesc frumos❤️