Supa frantuzeasca este o supa delicios de buna, pe care daca o incercati o data o veti dori cat mai des pe masa, este excelenta iarna si extrem de buna in cazul racelilor ce apar in aceasta perioada.
Mod de preparare:
Ceapa se curata, se spala si se taie julien, adica taiati ceapa in doua, apoi taiati pe lateral felii subtiri si egale, Dam pe razatoare cascavalul si mozzarella, in cazul in care ati adaugat-o, eu am pus si mozzarella. Peste smantana am adaugat faina si 100 ml de supa de pui si am amestecat foarte bine ( liezon/ingroseala).
Punem tigaia pe aragaz la foc mediu, apoi adaugam untul si-l lasam sa se topeasca pana devine usor maroniu ( beurre noisette). Adaugam apoi ceapa taiata julien si o lasam cateva minute amestecand continuu.
Cand ceapa incepe sa se rumeneasca foarte finut pe margine, adaugam vinul sau cogniacul peste care am adaugat 50 ml apa. Amestecam bine cu o spatula sa se incorporeze peste tot lichidul,in felul acesta ceapa o sa prinda din aroma vinului,
Lasam pana cand lichidul se evapora si ceapa incepe sa sfaraie, mai lasam un pic cat observam ca ceapa isi schimba culoarea in auriu, dupa care adaugam supa 2-3 linguri si lasam pana se evapora si incepe din nou sa se prajeasca, apoi adaugam din nou 2-3 linguri de supa si urmam procedeul pana cand ceapa se caramelizeaza usor si devine foarte moale ca o pasta.
Cat timp gatim ceapa, pregatim painea la cuptor pe care o vom adauga in supa, astfel: intr-o tava tapetata cu hartie de copt punem feliile de paine, le ungem cu unt topit, si dam la cuptorul incalzit la 250 grade C timp de cateva minute, pana cand devine aurie, apoi scoatem tava din cuptor si lasam feliile sa se raceasca.
Cand ceapa s-a caramelizat, adaugam amestecul de smantana faina si supa si se mai lasa cateva minute sa dea in clocot. Gustam supa si o potrivim cu sare si piper.
In vase termorezistente speciale pentru cuptor, punem cate o felie de paine, adaugam cascavalul ras si turnam supa de ceapa.
Dupa ce am pus supa in vase, adaugam paine prajita la cuptor, 2 felii pentru fiecare portie, apoi presaram cu cascavalul ras si mozzarella.
Supa de ceapa se serveste fierbinte, imediat ce este scoasa din cuptor. Este extrem de gustoasa si satioasa, practic nu veti avea nevoie si de felul doi.
Pofta buna!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Ceapa se curata, se spala si se taie julien, adica taiati ceapa in doua, apoi taiati pe lateral felii subtiri si egale, Dam pe razatoare cascavalul si mozzarella, in cazul in care ati adaugat-o, eu am pus si mozzarella. Peste smantana am adaugat faina si 100 ml de supa de pui si am amestecat foarte bine ( liezon/ingroseala).
Punem tigaia pe aragaz la foc mediu, apoi adaugam untul si-l lasam sa se topeasca pana devine usor maroniu ( beurre noisette). Adaugam apoi ceapa taiata julien si o lasam cateva minute amestecand continuu.
Cand ceapa incepe sa se rumeneasca foarte finut pe margine, adaugam vinul sau cogniacul peste care am adaugat 50 ml apa. Amestecam bine cu o spatula sa se incorporeze peste tot lichidul,in felul acesta ceapa o sa prinda din aroma vinului,
Lasam pana cand lichidul se evapora si ceapa incepe sa sfaraie, mai lasam un pic cat observam ca ceapa isi schimba culoarea in auriu, dupa care adaugam supa 2-3 linguri si lasam pana se evapora si incepe din nou sa se prajeasca, apoi adaugam din nou 2-3 linguri de supa si urmam procedeul pana cand ceapa se caramelizeaza usor si devine foarte moale ca o pasta.
Cat timp gatim ceapa, pregatim painea la cuptor pe care o vom adauga in supa, astfel: intr-o tava tapetata cu hartie de copt punem feliile de paine, le ungem cu unt topit, si dam la cuptorul incalzit la 250 grade C timp de cateva minute, pana cand devine aurie, apoi scoatem tava din cuptor si lasam feliile sa se raceasca.
Cand ceapa s-a caramelizat, adaugam amestecul de smantana faina si supa si se mai lasa cateva minute sa dea in clocot. Gustam supa si o potrivim cu sare si piper.
In vase termorezistente speciale pentru cuptor, punem cate o felie de paine, adaugam cascavalul ras si turnam supa de ceapa.
Dupa ce am pus supa in vase, adaugam paine prajita la cuptor, 2 felii pentru fiecare portie, apoi presaram cu cascavalul ras si mozzarella.
Supa de ceapa se serveste fierbinte, imediat ce este scoasa din cuptor. Este extrem de gustoasa si satioasa, practic nu veti avea nevoie si de felul doi.
Pofta buna!