AutorNicola ElenaCategorie, , , , DificultateÎncepător

Bibanul de mare este un peste alb care are o aroma delicata, cu o dulceata subtila, asemanatoare cu cea a mreanului sau a codului. Carnea este suculenta, uleioasa si frageda, asa ca este o alegere excelenta pentru persoanele carora nu le plac fructele de mare cu "gust puternic de peste”. Bibanul de mare, cunoscut si ca lavrac, sau lup de mare, este un peste care se gateste cu usurinta de orice persoana, cu sau fara experienta la gatit, asa ca nu veti da gres cu acest delicios bors de biban de mare, usor si rapid de preparat cu un gust minunat, echilibrat si perfect. Borsul de biban de mare este un preparat perfect pentru un pranz sau cina in familie atunci cand ai pofta de peste.

Randamente1 porție
Timp de pregătire15 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total45 minute

 2 bibani de mare
 2 cepe potrivite
 1 ardei gras sau doua jumatati de ardei rosu si galben
 un sfert de telina radacina
 1 pastarnac radacina
 2 rosii mari sau sos de rosii passate
 100 gr orez
 patrunjel verde
 sare si piper dupa gust
 1 l bors

1

Mod de preparare:
Telina se curata de coaja si se spala. Morcovii si pastarnacul se curata de coaja si se spala. Cepele se curata de coaja si se lasa in apa rece. Ardeii se curata de cozi si semine apoi se spala.

2

Tocam apoi toate legumele in cubulete cat mai mici.

3

Curatam pestele de solzi si intestine daca nu a fost deja eviscerat, dupa care il spalam foarte bine cu apa rece.

4

Portionam apoi bibanii in medalioane, eu nu am folosit capul lor. Presaram bine cu sare fiecare bucata de peste atat in interior cat si la exterior si apoi il punem in frigider minim 15 minute inainte de preparare, pentru a avea timp sa-si traga gust de sare.

5

Punem doua cratite pe foc, in prima vom sota cateva minute legumele, iar in a doua vom pune borsul sa fiarba.

6

Prin sotare vom scoate aromele delicioase ale legumelor dand gust bun supei de peste.

7

Cand legumele s-au sotat le adaugam intr-o oala peste care vom turna 1,5 - 2l de apa, acoperim cu capac si o lasam sa fiarba la foc mediu.

8

Cand legumele au fiert, adaugam orezul spalat si mai lasam sa fiarba impreuna cateva minute pana cand orezul se umfla.

9

Adaugam apoi pestele in supa de legume si continuam fierberea pentru inca 5 minute. Pestele fierbe destul de repede si nu trebuie sa-l lasam mai mult timp pentru ca se va farama.

10

Inainte de a-l acri eu mi-am oprit un pic de supa pentru o paella cu fructe de mare. Puteti de asemenea sa acriti supa chiar inainte de a adauga pestele in cazul in care nu ati fiert borsul inainte.

11

Acrim dupa gust supa, cu borsul fiert, si mai dam intr-un clocot apoi adaugam verdeata. Acoperim oala cu capac ca borsul de peste sa se linisteasca zece minute inainte de servire.

12

Borsul de biban de mare este un preparat delicios, aromat si sanatos cu un gust minunat de peste dulceag cu carne alba.

13

Gustul acru al borsului, aroma placuta a pestelui combinata cu cel al legumelor vor da un rezultat surprinzator de placut papilelor gustative si o dorinta nestavilita de a manca intr-una bors de peste.

14

Borsul de biban se serveste cald, cu mamaliguta sau paine calda, alaturi de ardei iute proaspat sau murat si eventual mujdei. Simplu, usor si rapid de preparat, acest bors va face o masa excelent de gustoasa si satioasa.
Pofta mare!

Ingrediente

 2 bibani de mare
 2 cepe potrivite
 1 ardei gras sau doua jumatati de ardei rosu si galben
 un sfert de telina radacina
 1 pastarnac radacina
 2 rosii mari sau sos de rosii passate
 100 gr orez
 patrunjel verde
 sare si piper dupa gust
 1 l bors

Indicații

1

Mod de preparare:
Telina se curata de coaja si se spala. Morcovii si pastarnacul se curata de coaja si se spala. Cepele se curata de coaja si se lasa in apa rece. Ardeii se curata de cozi si semine apoi se spala.

2

Tocam apoi toate legumele in cubulete cat mai mici.

3

Curatam pestele de solzi si intestine daca nu a fost deja eviscerat, dupa care il spalam foarte bine cu apa rece.

4

Portionam apoi bibanii in medalioane, eu nu am folosit capul lor. Presaram bine cu sare fiecare bucata de peste atat in interior cat si la exterior si apoi il punem in frigider minim 15 minute inainte de preparare, pentru a avea timp sa-si traga gust de sare.

5

Punem doua cratite pe foc, in prima vom sota cateva minute legumele, iar in a doua vom pune borsul sa fiarba.

6

Prin sotare vom scoate aromele delicioase ale legumelor dand gust bun supei de peste.

7

Cand legumele s-au sotat le adaugam intr-o oala peste care vom turna 1,5 - 2l de apa, acoperim cu capac si o lasam sa fiarba la foc mediu.

8

Cand legumele au fiert, adaugam orezul spalat si mai lasam sa fiarba impreuna cateva minute pana cand orezul se umfla.

9

Adaugam apoi pestele in supa de legume si continuam fierberea pentru inca 5 minute. Pestele fierbe destul de repede si nu trebuie sa-l lasam mai mult timp pentru ca se va farama.

10

Inainte de a-l acri eu mi-am oprit un pic de supa pentru o paella cu fructe de mare. Puteti de asemenea sa acriti supa chiar inainte de a adauga pestele in cazul in care nu ati fiert borsul inainte.

11

Acrim dupa gust supa, cu borsul fiert, si mai dam intr-un clocot apoi adaugam verdeata. Acoperim oala cu capac ca borsul de peste sa se linisteasca zece minute inainte de servire.

12

Borsul de biban de mare este un preparat delicios, aromat si sanatos cu un gust minunat de peste dulceag cu carne alba.

13

Gustul acru al borsului, aroma placuta a pestelui combinata cu cel al legumelor vor da un rezultat surprinzator de placut papilelor gustative si o dorinta nestavilita de a manca intr-una bors de peste.

14

Borsul de biban se serveste cald, cu mamaliguta sau paine calda, alaturi de ardei iute proaspat sau murat si eventual mujdei. Simplu, usor si rapid de preparat, acest bors va face o masa excelent de gustoasa si satioasa.
Pofta mare!

Bors de biban de mare
(Visited 1.148 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *