AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateIntermediar

Tocanita de ciuperci cu legume este o mancare perfecta pentru perioadele de post dar nu numai, este gustoasa, hranitoare, satioasa, colorata si usoara pentru stomac, relativ ieftina de realizat si usor de preparat. O puteti servi simpla sau cu diverse garnituri, ori salate, paine proaspata, ardei iuti, etc.

Randamente4 porții
Timp de pregătire20 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total1 oră

 500 gr ciuperci proaspete / sau congelate
 1 ceapa
 3 catei de usturoi
 1 ardei gras ( sau colorati cate un sfert din fiecare)
 50 gr telina radacina
 50 gr patrunjel radacina
 50 gr pastarnac
 50 gr praz ( optional)
 1 morcov
 1 rosie mare
 2 linguri de faina
 400 ml sos de rosii passate
 sare, piper
 patrunjel verde / marar verde
 50 ml ulei

1

Mod de preparare:
Ciupercile se spala, se taie in felii mari. Nu este necesar sa le curatam de coaja si sa pierdem timp, sunt extrem de sanatoase si gustoase cu tot cu coaja si codite.

2

Rosia se spala, se taie in bucati potrivite. Ceapa se curata de coaja, se spala, se taie solzisori. Ardeiul sau ardeii colorati se spala, se taie marunt.

3

Telina se curata, se spala, se toaca marunt. Pastarnacul se curata, se spala, se toaca marunt. Patrunjelul radacina se curata, se spala, se toaca marunt. Morcovul se curata, se spala, se toaca cubulete. Usturoiul se curata, se toaca marunt. Prazul se spala,se taie in rondele.

4

Intr-o cratita cu margini inalte sau wok punem uleiul la incins apoi adaugam ceapa si o calim cateva minute pana se inmoaie usor.

5

Adaugam prazul si il calim sau sotam 1-2 minute.

6

Amestecam cu o lingura iar cand prazul s-a inmuiat si desfacut putem adauga celelalte legume.

7

Peste ceapa si praz vom pune rosia si ardeii colorati tocati marunt si le calim circa 1-2 minute.

8

Cand rosia isi schimba culoarea intr-o nuanta mai deschisa putem sa adaugam si celelalte legume.

9

Vom sota apoi si radacinoasele ( telina, morcovul, patrunjelul si pastarnacul) si usturoiul, cam 8-10 minute sau pana cand sunt aproape fierte, amestecand si adaugand din cand in cand apa calduta.

10

Ciupercile se fierb repede de aceea e important sa gatim inainte legumele cu durata de gatire mai mare.

11

Cand legumele sunt aproape fierte putem sa adaugam ciupercile taiate feliute, le amestecam si le vom lasa sub capac la fiert 2-3 minute sa lase apa.

12

Turnam apoi sosul de rosii passate, amestecam bine, punem capacul tocanitei de ciuperci si mai amestecam ocazional. Vom lasa tocanita la foc mic-mediu pentru urmatoarele 15-20 de minute.

13

Cand ciupercile s-au schimbat integral la culoare, lasam tocanita sa scada, potrivim cu sare si piper dupa gust.

14

Aproape de final punem rantasul pe care il pregatim simplu din apa calda cu faina, rantasul se toarna prin sita in tocanita ca sa nu facem cocolase, apoi fierbem pana cand tocanita se ingroasa, cam 2-3 minute sa ne asiguram ca si rantasul s-a fiert. Daca nu preferati rantasul in mancare puteti lasa tocanita asa, este la fel de gustoasa si delicioasa. Sunt retete in care rantasul se pune la inceputul retetei o data cu ceapa la calit, eu il prefer la final fiert, nu prajit.

15

La final adaugam patrunjel verde tocat sau marar verde, ori ambele dupa preferinta.

16

Tocanita de ciuperci se serveste calda alaturi de mamaliguta, ardei iute, salate, sau muraturi.

17

Daca nu sunteti fun mamaliguta o puteti inlocui cu garnitura de orez, sau paste ori piure-uri de legume.

18

Cu tocanita de ciuperci servita cu mamaliguta sau alte garnituri iti iei vitaminele si mineralele din legume atat de necesare pentru sanatate, mai ales in perioadele de post cand sunt scoase din meniul zilnic alimentele de origine animala. Tocanita de ciuperci cu legume este o mancare simpla, gustoasa si satioasa pentru intreaga familie.
Pofta buna!

Ingrediente

 500 gr ciuperci proaspete / sau congelate
 1 ceapa
 3 catei de usturoi
 1 ardei gras ( sau colorati cate un sfert din fiecare)
 50 gr telina radacina
 50 gr patrunjel radacina
 50 gr pastarnac
 50 gr praz ( optional)
 1 morcov
 1 rosie mare
 2 linguri de faina
 400 ml sos de rosii passate
 sare, piper
 patrunjel verde / marar verde
 50 ml ulei

Indicații

1

Mod de preparare:
Ciupercile se spala, se taie in felii mari. Nu este necesar sa le curatam de coaja si sa pierdem timp, sunt extrem de sanatoase si gustoase cu tot cu coaja si codite.

2

Rosia se spala, se taie in bucati potrivite. Ceapa se curata de coaja, se spala, se taie solzisori. Ardeiul sau ardeii colorati se spala, se taie marunt.

3

Telina se curata, se spala, se toaca marunt. Pastarnacul se curata, se spala, se toaca marunt. Patrunjelul radacina se curata, se spala, se toaca marunt. Morcovul se curata, se spala, se toaca cubulete. Usturoiul se curata, se toaca marunt. Prazul se spala,se taie in rondele.

4

Intr-o cratita cu margini inalte sau wok punem uleiul la incins apoi adaugam ceapa si o calim cateva minute pana se inmoaie usor.

5

Adaugam prazul si il calim sau sotam 1-2 minute.

6

Amestecam cu o lingura iar cand prazul s-a inmuiat si desfacut putem adauga celelalte legume.

7

Peste ceapa si praz vom pune rosia si ardeii colorati tocati marunt si le calim circa 1-2 minute.

8

Cand rosia isi schimba culoarea intr-o nuanta mai deschisa putem sa adaugam si celelalte legume.

9

Vom sota apoi si radacinoasele ( telina, morcovul, patrunjelul si pastarnacul) si usturoiul, cam 8-10 minute sau pana cand sunt aproape fierte, amestecand si adaugand din cand in cand apa calduta.

10

Ciupercile se fierb repede de aceea e important sa gatim inainte legumele cu durata de gatire mai mare.

11

Cand legumele sunt aproape fierte putem sa adaugam ciupercile taiate feliute, le amestecam si le vom lasa sub capac la fiert 2-3 minute sa lase apa.

12

Turnam apoi sosul de rosii passate, amestecam bine, punem capacul tocanitei de ciuperci si mai amestecam ocazional. Vom lasa tocanita la foc mic-mediu pentru urmatoarele 15-20 de minute.

13

Cand ciupercile s-au schimbat integral la culoare, lasam tocanita sa scada, potrivim cu sare si piper dupa gust.

14

Aproape de final punem rantasul pe care il pregatim simplu din apa calda cu faina, rantasul se toarna prin sita in tocanita ca sa nu facem cocolase, apoi fierbem pana cand tocanita se ingroasa, cam 2-3 minute sa ne asiguram ca si rantasul s-a fiert. Daca nu preferati rantasul in mancare puteti lasa tocanita asa, este la fel de gustoasa si delicioasa. Sunt retete in care rantasul se pune la inceputul retetei o data cu ceapa la calit, eu il prefer la final fiert, nu prajit.

15

La final adaugam patrunjel verde tocat sau marar verde, ori ambele dupa preferinta.

16

Tocanita de ciuperci se serveste calda alaturi de mamaliguta, ardei iute, salate, sau muraturi.

17

Daca nu sunteti fun mamaliguta o puteti inlocui cu garnitura de orez, sau paste ori piure-uri de legume.

18

Cu tocanita de ciuperci servita cu mamaliguta sau alte garnituri iti iei vitaminele si mineralele din legume atat de necesare pentru sanatate, mai ales in perioadele de post cand sunt scoase din meniul zilnic alimentele de origine animala. Tocanita de ciuperci cu legume este o mancare simpla, gustoasa si satioasa pentru intreaga familie.
Pofta buna!

Tocanita de ciuperci cu legume – de post
(Visited 126 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *