AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateÎncepător

In sezonul de primavara-vara tot mai multe persoane opteaza pentru mancarurile usoare, cu multe verdeturi si legume proaspete. Preparatele culinare din sezonul cald sunt hranitoare, sanatoase si gustoase, asa ca putem pregati foarte usor cel mai bun bors de leurda.

Randamente4 porții
Timp de pregătire10 minuteTimp de preparare20 minuteTimp total30 minute

 10 legaturi de leurda
 2 legaturi ceapa verde
 1 morcov
 8-10 oua de prepelita sau 5 de gaina
 500 ml bors
 100 ml smantana pentru gatit
 1 legatura de marar
 sare
 2-3 linguri de ulei
 chilli proaspat rasnit ( optional)
 crutoane pentru servit ( optional)

1

Mod de preparare:
Leurda se curata, se spala, se lasa sa se scurga de apa. Ceapa verde se curata, se spala, indepartam radacina si varfurile uscate. Morcovul se curata, se spala, indepartam capetele. Mararul se spala se toaca marunt.

2

Ceapa verde se toaca marunt.

3

Morcovul se da pe razatoarea cu ochiuri mici.

4

Leurda se toaca marunt. Vom folosi doar frunzele.

5

In oala in care facem borsul de leurda, adaugam uleiul si calim ceapa verde tocata marunt cateva minute, cat sa se inmoaie putin.

6

Apoi adaugam morcovul ras si il calim 5 minute.

7

Adaugam apa cam o jumatate de litru si lasam sa ajunga la punctul de fierbere.

8

Intre timp, ouale se fierb tari, se lasa sa se raceasca apoi se curata si se taie in doua. Vom pastra doua oua crude de prepelita sau unul de gaina pentru a drege borsul la final.

9

Peste ceapa si morcovul care fierb se adauga leurda spalata si taiata fasiute.

10

Separat punem borsul la fiert, apoi il adaugam in oala, peste restul ingredientelor si il lasam sa dea in clocot.

11

Pregatim apoi liezonul din 100 ml de smantana si doua oua de prepelita sau unul de gaina.
Pentru ca liezonul si borsul sa omogenizeze, temperaturile celor doua trebuie sa fie cat mai apropiate. Prin urmare, inainte de a adauga liezonul in bors, il vom dilua in prealabil cu putina zeama calda, sau oprim focul la bors si il lasam 15-20 de minute in repaos ca sa se mai raceasca.

12

E important ca borsul sa nu dea in clocot atunci cand adaugam liezonul asadar lasam focul la flacara mica.
Dregem borsul cu liezonul amestecand mereu.

13

Aducem borsul din nou la punctul de fierbere, apoi oprim focul.

14

Punem mararul, amestecam bine si acoperim oala cu un capac pentru ca acesta sa-si elibereze aroma in bors.

15

Borsul de leurda se serveste cu bucatele de oua taiate in jumatate si crutoane. Optional se poate presara fulgi de chilli proaspat rasniti. Decoram cu boboci sau flori de leurda pentru ca sunt comestibile, marar tocat, smantana.

16

De la leurda se folosesc doar frunzele tinere care se consuma imediat sau se pot pastra la frigider, insa doar cateva zile. Folosita de daci pentru vindecarea rinichilor si eliminarea otravurilor din sange, leurda poate fi gasita pe tarabele din piata din martie pana in iunie.

17

Frunzele de leurda se pot si usca, apoi se macina si praful obtinut se pastreaza in recipiente inchise ermetic si se foloseste precum un condiment-medicament in bucatarie. Leurda contine vitaminele A și C, dar si vitamine din complexul B, saruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru si multe proteine.

18

Leurda are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian si un rol imunomodulator fiind un exceptional fluidifiant sangvin si antiplachetar sangvin.
De asemenea, leurda scade nivelul colesterolului si reduce insuficienta biliara. Aceasta minunata planta amelioreaza afectiuni ale cailor respiratorii superioare si este exceptionala in insomnie, ameteala si depresie, fiind benefica chiar si in boli gastrointestinale, dizenterie si paraziti intestinali.
Dupa cum observati, leurda este o planta cu multe beneficii pentru sanatate si organism de aceea este bine sa o gatim cat mai des in perioada in care inca o gasim in piete.
Spor si pofta mare!

Ingrediente

 10 legaturi de leurda
 2 legaturi ceapa verde
 1 morcov
 8-10 oua de prepelita sau 5 de gaina
 500 ml bors
 100 ml smantana pentru gatit
 1 legatura de marar
 sare
 2-3 linguri de ulei
 chilli proaspat rasnit ( optional)
 crutoane pentru servit ( optional)

Indicații

1

Mod de preparare:
Leurda se curata, se spala, se lasa sa se scurga de apa. Ceapa verde se curata, se spala, indepartam radacina si varfurile uscate. Morcovul se curata, se spala, indepartam capetele. Mararul se spala se toaca marunt.

2

Ceapa verde se toaca marunt.

3

Morcovul se da pe razatoarea cu ochiuri mici.

4

Leurda se toaca marunt. Vom folosi doar frunzele.

5

In oala in care facem borsul de leurda, adaugam uleiul si calim ceapa verde tocata marunt cateva minute, cat sa se inmoaie putin.

6

Apoi adaugam morcovul ras si il calim 5 minute.

7

Adaugam apa cam o jumatate de litru si lasam sa ajunga la punctul de fierbere.

8

Intre timp, ouale se fierb tari, se lasa sa se raceasca apoi se curata si se taie in doua. Vom pastra doua oua crude de prepelita sau unul de gaina pentru a drege borsul la final.

9

Peste ceapa si morcovul care fierb se adauga leurda spalata si taiata fasiute.

10

Separat punem borsul la fiert, apoi il adaugam in oala, peste restul ingredientelor si il lasam sa dea in clocot.

11

Pregatim apoi liezonul din 100 ml de smantana si doua oua de prepelita sau unul de gaina.
Pentru ca liezonul si borsul sa omogenizeze, temperaturile celor doua trebuie sa fie cat mai apropiate. Prin urmare, inainte de a adauga liezonul in bors, il vom dilua in prealabil cu putina zeama calda, sau oprim focul la bors si il lasam 15-20 de minute in repaos ca sa se mai raceasca.

12

E important ca borsul sa nu dea in clocot atunci cand adaugam liezonul asadar lasam focul la flacara mica.
Dregem borsul cu liezonul amestecand mereu.

13

Aducem borsul din nou la punctul de fierbere, apoi oprim focul.

14

Punem mararul, amestecam bine si acoperim oala cu un capac pentru ca acesta sa-si elibereze aroma in bors.

15

Borsul de leurda se serveste cu bucatele de oua taiate in jumatate si crutoane. Optional se poate presara fulgi de chilli proaspat rasniti. Decoram cu boboci sau flori de leurda pentru ca sunt comestibile, marar tocat, smantana.

16

De la leurda se folosesc doar frunzele tinere care se consuma imediat sau se pot pastra la frigider, insa doar cateva zile. Folosita de daci pentru vindecarea rinichilor si eliminarea otravurilor din sange, leurda poate fi gasita pe tarabele din piata din martie pana in iunie.

17

Frunzele de leurda se pot si usca, apoi se macina si praful obtinut se pastreaza in recipiente inchise ermetic si se foloseste precum un condiment-medicament in bucatarie. Leurda contine vitaminele A și C, dar si vitamine din complexul B, saruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru si multe proteine.

18

Leurda are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian si un rol imunomodulator fiind un exceptional fluidifiant sangvin si antiplachetar sangvin.
De asemenea, leurda scade nivelul colesterolului si reduce insuficienta biliara. Aceasta minunata planta amelioreaza afectiuni ale cailor respiratorii superioare si este exceptionala in insomnie, ameteala si depresie, fiind benefica chiar si in boli gastrointestinale, dizenterie si paraziti intestinali.
Dupa cum observati, leurda este o planta cu multe beneficii pentru sanatate si organism de aceea este bine sa o gatim cat mai des in perioada in care inca o gasim in piete.
Spor si pofta mare!

Bors de leurda
(Visited 60 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *