AutorNicola ElenaCategorie, , , , DificultateÎncepător

Supa crema de telina Apio este gustoasa, extrem de usor de preparat, scazuta in calorii, care te va surprinde in mod placut si iti va oferi o masa de pranz sau o cina lejera, dar aromata si delicioasa.

Randamente4 porții
Timp de pregătire15 minuteTimp de preparare35 minuteTimp total50 minute

 1 Telina Apio ( o legatura)
 3 cartofi medii
 4 catei de usturoi
 1 ceapa medie
 2 linguri de smantana pentru gatit
 2 fire de ceapa verde ( optional)
 1/2 de praz ( optional)
 1 legatura de leustean
 3 linguri ulei de masline
 sare, piper dupa gust
 1 l supa de legume sau supa de pui
 crutoane pentru servit

1

Mod de preparare:
Telina este o planta aromata care da o savoare aparte oricarei mancari. Fie ca o folosim in supa crema de telina, fie intr-un alt preparat, ea reuseste sa aromatizeze intr-o maniera fina preparatul respectiv. Cel mai indicat pentru a face supa crema de telina este sa folosim telina verde, numita si apio, care se gaseste in toate supermarketurile mai mari. Daca nu gasiti, puteti folosi si telina traditionala, cu metiunea ca este mai fibroasa si va necesita un timp mai mare de fierbere.
Pentru supa crema de telina apio, vom incepe mai intai cu pregatirea supei de legume sau de pui sau daca va grabiti puteti folosi in prepararea supei cubulete de legume.

2

Telina trebuie mai intai spalata, apoi ii taiem extremitatile, tija ramasa o taiem in cubulete mici potrivite, pe care le punem intr-un castron cu apa.

3

Eu am tocat si frunzele de telina pe care apoi le-am pus in acelasi castron.

4

Usturoiul se curata, se toaca marunt. Ceapa se curata, se spala, se toaca solzisori. Se curata cartofii de coaja, se taie cubulete si se pun intr-un castron cu apa.

5

Ceapa verde se curata de frunzele uscate si radacina, se spala, se toaca in bucati potrivite. Prazul se curata, se spala, se toaca in bucati potrivite.

6

Intr-o cratita adanca punem ulei de masline la incins. Cand s-a incins uleiul, vom pune ceapa tocata solzisori, ceapa verde si prazul apoi se lasa la calit, la foc mic, timp de 5 minute.

7

Dupa ce toate s-au calit, sa devina sticloase, adaugam usturoiul si lasam 1-2 minute, amestecand continuu ca sa nu ardem pe margini legumele.

8

Cand s-a inmuiat usturoiul adaugam cartofii si telina cubulete.

9

Turnam supa de pui si cam 1 l de apa (cat sa acopere legumele). Condimentem cu sare si piper si lasam la fiert 20 minute la foc mare.

10

Cand supa clocoteste, se reduce focul si se lasa inca 10 minute pana cand cartoful este fiert.

11

Inchidem focul si vom da prin blenderul vertical legumele si supa in care au fiert.

12

Adaugam leusteanul tocat si continuam sa pasam cu blenderul cat mai fin compozitia. Daca vi se pare ca supa nu este indeajuns de fina, o puteti strecura printr-o sita, ca sa scapati de eventualele mici bucati de telina care nu s-au pasat in blender.

13

Intr-un bol mic se pune smantana si se amesteca usor cu cateva linguri de supa (se tempereaza amestecul). Se adauga amestecul peste supa si se blendeaza in continuare.

14

Cratita cu supa se mai pune 2-3 minute pe foc ca sa se imbine toate aromele.
Dupa preferinte, in loc de smantana puteti adauga iaurt mai slab, iaurt grecesc, smantana pentru gatit. Leusteanul poate fi inlocuit de marar si patrunjel.

15

Supa se poate servi cu paine prajita, frunzulite de telina apio crocante, ulei de masline, crutoane, caju, ceapa verde tocata marunt. Puteti adauga de asemenea fulgi de chilli sau piper cayenne, combinatia este foarte buna. Puteti de asemenea sa razuiti fulgi de parmezan (pot fi si de pecorino sau alta branza tare) si putina coaja de lamaie – pentru accente de prospetime.

16

Pentru mine, consistenta a fost perfecta. La blendare, puteti scoate din supa, daca o doriti mai cremoasa si mai groasa de atat.

17

Supa crema de telina se serveste fierbinte, imediat dupa ce a fost pasata.
Pofta buna!

Ingrediente

 1 Telina Apio ( o legatura)
 3 cartofi medii
 4 catei de usturoi
 1 ceapa medie
 2 linguri de smantana pentru gatit
 2 fire de ceapa verde ( optional)
 1/2 de praz ( optional)
 1 legatura de leustean
 3 linguri ulei de masline
 sare, piper dupa gust
 1 l supa de legume sau supa de pui
 crutoane pentru servit

Indicații

1

Mod de preparare:
Telina este o planta aromata care da o savoare aparte oricarei mancari. Fie ca o folosim in supa crema de telina, fie intr-un alt preparat, ea reuseste sa aromatizeze intr-o maniera fina preparatul respectiv. Cel mai indicat pentru a face supa crema de telina este sa folosim telina verde, numita si apio, care se gaseste in toate supermarketurile mai mari. Daca nu gasiti, puteti folosi si telina traditionala, cu metiunea ca este mai fibroasa si va necesita un timp mai mare de fierbere.
Pentru supa crema de telina apio, vom incepe mai intai cu pregatirea supei de legume sau de pui sau daca va grabiti puteti folosi in prepararea supei cubulete de legume.

2

Telina trebuie mai intai spalata, apoi ii taiem extremitatile, tija ramasa o taiem in cubulete mici potrivite, pe care le punem intr-un castron cu apa.

3

Eu am tocat si frunzele de telina pe care apoi le-am pus in acelasi castron.

4

Usturoiul se curata, se toaca marunt. Ceapa se curata, se spala, se toaca solzisori. Se curata cartofii de coaja, se taie cubulete si se pun intr-un castron cu apa.

5

Ceapa verde se curata de frunzele uscate si radacina, se spala, se toaca in bucati potrivite. Prazul se curata, se spala, se toaca in bucati potrivite.

6

Intr-o cratita adanca punem ulei de masline la incins. Cand s-a incins uleiul, vom pune ceapa tocata solzisori, ceapa verde si prazul apoi se lasa la calit, la foc mic, timp de 5 minute.

7

Dupa ce toate s-au calit, sa devina sticloase, adaugam usturoiul si lasam 1-2 minute, amestecand continuu ca sa nu ardem pe margini legumele.

8

Cand s-a inmuiat usturoiul adaugam cartofii si telina cubulete.

9

Turnam supa de pui si cam 1 l de apa (cat sa acopere legumele). Condimentem cu sare si piper si lasam la fiert 20 minute la foc mare.

10

Cand supa clocoteste, se reduce focul si se lasa inca 10 minute pana cand cartoful este fiert.

11

Inchidem focul si vom da prin blenderul vertical legumele si supa in care au fiert.

12

Adaugam leusteanul tocat si continuam sa pasam cu blenderul cat mai fin compozitia. Daca vi se pare ca supa nu este indeajuns de fina, o puteti strecura printr-o sita, ca sa scapati de eventualele mici bucati de telina care nu s-au pasat in blender.

13

Intr-un bol mic se pune smantana si se amesteca usor cu cateva linguri de supa (se tempereaza amestecul). Se adauga amestecul peste supa si se blendeaza in continuare.

14

Cratita cu supa se mai pune 2-3 minute pe foc ca sa se imbine toate aromele.
Dupa preferinte, in loc de smantana puteti adauga iaurt mai slab, iaurt grecesc, smantana pentru gatit. Leusteanul poate fi inlocuit de marar si patrunjel.

15

Supa se poate servi cu paine prajita, frunzulite de telina apio crocante, ulei de masline, crutoane, caju, ceapa verde tocata marunt. Puteti adauga de asemenea fulgi de chilli sau piper cayenne, combinatia este foarte buna. Puteti de asemenea sa razuiti fulgi de parmezan (pot fi si de pecorino sau alta branza tare) si putina coaja de lamaie – pentru accente de prospetime.

16

Pentru mine, consistenta a fost perfecta. La blendare, puteti scoate din supa, daca o doriti mai cremoasa si mai groasa de atat.

17

Supa crema de telina se serveste fierbinte, imediat dupa ce a fost pasata.
Pofta buna!

Supa crema de telina Apio
(Visited 1.161 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *