AutorNicola ElenaCategorie, , DificultateAvansat

Cozonacii simpli sau umpluti sunt cu siguranta cei mai indragiti de noi toti, abia asteptam sa vina sarbatorile sau de cele mai multe ori ii preparam cand ni se face pofta. Sunt multe retete de cozonaci pufosi, eu am incercat una si cozonacii au iesit foarte buni, cu multa umplutura, moi si pufosi.

Randamente2 porții
Timp de pregătire20 minuteTimp de preparare2 ore 30 minuteTimp total2 ore 50 minute

Pentru aluat
 820 gr faina 000
 8 plicuri de zahar vanilat
 170 gr zahar
 5 galbenusuri
 coaja rasa de lamaie
  coaja rasa de portocala
 200 ml lapte caldut
 150 gr iaurt grecesc
 1 lingurita de sare
 70 ml bors cu scortisoara
 4 linguri de ulei
 100 gr unt la temperatura camerei
 100 ml ulei cadut
 50 gr drojdie proaspata
Pentru umplutura cu albus
 5 albusuri
 5 linguri de zahar
 2 linguri de cacao
 300 gr miez de nuca macinat
 rahat
 stafide

1

Mod de preparare:
Ingredientele sunt pentru doua tavi de cozonac.
Faina se cerne de mai multe ori pentru a se aera si afana.

2

Separam galbenusurile de albus, acestea trebuie sa fie la temperatura camerei.

3

Scoatem si drojdia din frigider si o vom lasa la temperatura camerei.

4

Masuram uleiul, masuram borsul, adaugam in el o lingurita de scortisoara pudra.

5

Lamaia si portocala le vom spala sub jet de apa calda cu un burete pentru a indeparta ceara, apoi le vom da pe razatoarea mica.

6

Cantarim si zaharul.

7

Cantarim untul si-l vom lasa la temperatura camerei sa se inmoaie, apoi il vom topi si raci.

8

Masuram iaurtul grecesc si-l vom lasa la temperatura camerei.

9

Masuram laptele apoi il incalzim usor la aragaz, dupa care vom adauga zaharul, zaharul vanilat si vom amesteca pana cand tot zaharul se topeste.

10

Cu 50 ml din lapte vom dizolva drojdia proaspata, adaugam un praf de faina si vom lasa la dospit pana face bule sau isi mareste volumul.

11

Galbenusurile se freaca bine cu un praf de sare si se adauga in faina apoi se amesteca. Se toarna treptat si alternativ laptele, borsul, iaurtul, untul topit si racorit, coaja rasa de lamaie si cea de portocala. Se framanta in continuare timp in care vom adauga si uleiul putin cate putin, vom framanta aproximativ 20 de minute, pana se desprinde de vas, se acopera cu un servet si se lasa la crescut o ora.

12

Intre timp, albusurile se bat spuma cu zaharul.

13

Se adauga cacaoa in albus.

14

Se amesteca usor sa nu se lase spuma.

15

Aluatul crescut se lucreaza putin pe masa unsa cu ulei, se imparte in doua.

16

Luam prima bucata de aluat, o mai impartim in doua si vom intinde doua foi cu mana. Prima foaie am umplut-o cu spuma din albus si cacao am presarat apoi nuca macinata, stafide, rahat si am rulat-o usor pentru ca aluatul era moale si pufos, plus ca umplutura umeda il mai inmoaie putin.

17

A doua foaie am umplut-o cu rahat si stafide, apoi am rulat-o usor presand cu degetele.

18

Am unit cele doua rulouri de aluat si le-am impletit apoi le-am pus in tava tapetata cu hartie de copt.
La fel am procedat si cu cel de-al doilea aluat.
Se mai lasa 15 minute sa creasca in tava.

19

Se ung apoi cozonacii cu galbenus, se decoreaza dupa plac si fantezie, eu i-am decorat cu fructe confiate, migdale si coaja de portocala confiata.

20

Se coc circa 50 de minute la 160 grade C.

21

Se lasa sa se raceasca in tavi, apoi se scot si se vor aseza pe o laterala ca sa-si pastreze forma pana se racesc complet.

22

Arata foarte frumos asa decorati si miros extraordinar de bine.

23

Cu siguranta sunt multe retete dar eu gasesc acest aluat potrivit cand spunem „cozonaci pufosi”.

24

Cozonaci foarte buni, cu multa umplutura, moi si pufosi.
Pofta mare!

Ingrediente

Pentru aluat
 820 gr faina 000
 8 plicuri de zahar vanilat
 170 gr zahar
 5 galbenusuri
 coaja rasa de lamaie
  coaja rasa de portocala
 200 ml lapte caldut
 150 gr iaurt grecesc
 1 lingurita de sare
 70 ml bors cu scortisoara
 4 linguri de ulei
 100 gr unt la temperatura camerei
 100 ml ulei cadut
 50 gr drojdie proaspata
Pentru umplutura cu albus
 5 albusuri
 5 linguri de zahar
 2 linguri de cacao
 300 gr miez de nuca macinat
 rahat
 stafide

Indicații

1

Mod de preparare:
Ingredientele sunt pentru doua tavi de cozonac.
Faina se cerne de mai multe ori pentru a se aera si afana.

2

Separam galbenusurile de albus, acestea trebuie sa fie la temperatura camerei.

3

Scoatem si drojdia din frigider si o vom lasa la temperatura camerei.

4

Masuram uleiul, masuram borsul, adaugam in el o lingurita de scortisoara pudra.

5

Lamaia si portocala le vom spala sub jet de apa calda cu un burete pentru a indeparta ceara, apoi le vom da pe razatoarea mica.

6

Cantarim si zaharul.

7

Cantarim untul si-l vom lasa la temperatura camerei sa se inmoaie, apoi il vom topi si raci.

8

Masuram iaurtul grecesc si-l vom lasa la temperatura camerei.

9

Masuram laptele apoi il incalzim usor la aragaz, dupa care vom adauga zaharul, zaharul vanilat si vom amesteca pana cand tot zaharul se topeste.

10

Cu 50 ml din lapte vom dizolva drojdia proaspata, adaugam un praf de faina si vom lasa la dospit pana face bule sau isi mareste volumul.

11

Galbenusurile se freaca bine cu un praf de sare si se adauga in faina apoi se amesteca. Se toarna treptat si alternativ laptele, borsul, iaurtul, untul topit si racorit, coaja rasa de lamaie si cea de portocala. Se framanta in continuare timp in care vom adauga si uleiul putin cate putin, vom framanta aproximativ 20 de minute, pana se desprinde de vas, se acopera cu un servet si se lasa la crescut o ora.

12

Intre timp, albusurile se bat spuma cu zaharul.

13

Se adauga cacaoa in albus.

14

Se amesteca usor sa nu se lase spuma.

15

Aluatul crescut se lucreaza putin pe masa unsa cu ulei, se imparte in doua.

16

Luam prima bucata de aluat, o mai impartim in doua si vom intinde doua foi cu mana. Prima foaie am umplut-o cu spuma din albus si cacao am presarat apoi nuca macinata, stafide, rahat si am rulat-o usor pentru ca aluatul era moale si pufos, plus ca umplutura umeda il mai inmoaie putin.

17

A doua foaie am umplut-o cu rahat si stafide, apoi am rulat-o usor presand cu degetele.

18

Am unit cele doua rulouri de aluat si le-am impletit apoi le-am pus in tava tapetata cu hartie de copt.
La fel am procedat si cu cel de-al doilea aluat.
Se mai lasa 15 minute sa creasca in tava.

19

Se ung apoi cozonacii cu galbenus, se decoreaza dupa plac si fantezie, eu i-am decorat cu fructe confiate, migdale si coaja de portocala confiata.

20

Se coc circa 50 de minute la 160 grade C.

21

Se lasa sa se raceasca in tavi, apoi se scot si se vor aseza pe o laterala ca sa-si pastreze forma pana se racesc complet.

22

Arata foarte frumos asa decorati si miros extraordinar de bine.

23

Cu siguranta sunt multe retete dar eu gasesc acest aluat potrivit cand spunem „cozonaci pufosi”.

24

Cozonaci foarte buni, cu multa umplutura, moi si pufosi.
Pofta mare!

Cozonac pufos decorat cu fructe confiate
(Visited 302 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *