AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateÎncepător

Placinta cu iaurt si stafide este un desert simplu, aromat, pufos si absolut delicios, se realizeaza destul de usor, fiind o varianta a clasicei placinte cu branza, pe care cu siguranta o veti adora de la prima degustare.

Randamente8 porții
Timp de pregătire15 minuteTimp de preparare50 minuteTimp total1 oră 5 minute

 1 pachet foi de placinta din comert
 500 gr iaurt gras 10%
 5 oua mari
 200 gr zahar
 2 pliculete de zahar vanilat
 40 gr amidon
 50 gr unt
 100 gr stafide
 coaja rasa de la doua lamai
 zahar pudra vanilat pentru pudrat
 un praf de sare

1

Mod de preparare:
Lasam foile de placinta sa se decongeleze, vom folosi cam 12 foi subtiri ( 4 foi pentru baza si alte 8 pentru construirea placintei). Scoatem ouale si iaurtul din frigider si le lasam sa se inclazeasca la temperatura camerei.

2

Pregatim tava de copt in care vom coace placinta, cu dimensiunile de 20 x 30 cm, cu hartia de copt acoperind toate marginile.

3

Se topeste untul avand grija sa nu se arda si se lasa la racorit. Razuim coaja de la doua lamai. Stafidele nu trebuie inmuiate in rom sau lichior. Ele sunt mai utile asa uscate pentru ca vor absorbi umiditatea din crema de iaurt si se vor umfla de la ea.

4

Pe masa de lucru, desfacem cu grija foile de placinta. Pentru baza placintei vom folosi 4 foi de aluat, astfel: in tava tapetata cu hartie de copt asternem doua foi de aluat de placinta, foile vor fi mai mari decat tava, si le vom lasa asa avand grija sa ridicam aluatul pe marginile tavii. Ungem cu unt topit cu pensula si presaram cu putina coaja rasa de lamaie. Deasupra vom pune alte doua foi de aluat pe care le ungem cu unt si presaram cu coaja rasa de lamaie. Pastram coaja rasa de lamaie si unt topit si pentru urmatoarele foi.

5

Pregatim ingredientele pentru umplutura. Spargem ouale si separam albusurile de galbenus, le vom mixa separat pentru a avea o placinta cu iaurt frumoasa, inalta, crescuta.

6

Peste galbenusuri vom presara mai intai un praf de sare pentru ca ele sa-si pastreze culoarea, apoi vom pune peste ele jumatate din cantitatea de zahar, le vom mixa la urma dupa albus.

7

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.

8

Cand spuma incepe sa aiba tinuta se adauga imprastiat pe toata suprafata albusului 100 g zahar.

9

Apoi se bate spuma mai departe pana ce aceasta devine lucioasa si ferma ca la bezea.

10

Galbenusurile se mixeaza separat cu restul de zahar si zaharul vanilat, un praf de de sare si o lingurita de coaja rasa de lamaie.

11

Dupa ce galbenusurile s-au facut spuma se adauga amidonul cernut prin sita.

12

Adaugam imediat si iaurtul.

13

Mixam bine compozitia cu telul sau cu mixerul ca sa se desfaca amidonul sa nu aibe cocoloase.

14

Cu o paleta se adauga albusurile batute spuma in compozitie si se amesteca usor. Nu turnam din prima tot albusul spuma in compozitia de iaurt, ne asiguram mai intai ca fiecare paleta de albus adaugata este incorporata usor in compozitie.

15

Nu vom strivi albusul pentru ca acesta va face placinta noastra aerata si pufoasa.

16

Compozitia nu curge, este spumoasa si cremoasa.

17

Din crema de iaurt cremoasa vom avea nevoie de 5 parti pentru construirea placintei. Peste cele 4 foi din tava se pun circa 4-5 linguri de compozitie de iaurt si se presara un sfert din stafide. In felul acesta stafidele sunt asezate de-a lungul placintei uniform si nu se duc la fund ca atunci daca le-am fi pus in compozitia de iaurt o data cu albusurile.

18

Ungem apoi cu unt topit alte doua foi de placinta pe jumatate din lungime, presaram coaja rasa de lamaie apoi le pliem (impaturim) in doua, astfel incat sa aiba dimensiunile tavii (20 x 30 cm). Se aseaza foile pliate peste primul strat de crema si stafide. Adugam din nou 4-5 linguri de crema de iaurt, presaram stafide, ungem alte doua foi cu unt pe jumatate din lungime presaram coaja rasa de lamaie , impaturim si asezam peste crema cu stafide. Procedam la fel si cu al treilea strat de foi.

19

Inainte de a aseza ultimele doua foi ne ocupam de surplusul de foi de pe marginile tavii: le indoim spre interior ca sa nu se vada inestetic.
Utimele doua foi se pensuleaza cu untul ramas si restul de coaja rasa de lamaie, se pliaza in doua si se aseaza peste crema de iaurt cu stafide si peste marginile de foi de aluat pliate in interior.

20

Se unge cu ultima cincime de crema de iaurt. Peste aceasta nu se mai pun stafide pentru ca s-ar arde la copt.

21

Placinta cu iaurt se coace 45 - 50 de minute la 180 grade C in cuptorul preincins, la functia sus-jos cu ventilatie sau temperatura medie la cele cu gaz. Atentie insa, cuptoarele incalzesc si coc diferit. Lasati asadar placinta sa se rumeneasca frumos apoi o scoateti din cuptor.

22

Placinta de iaurt la copt se va rumeni frumos si va creste in inaltime. Arata ca un sufleu de iaurt. Va fi mai umflata putin dar se dezumfla peste vreo 15 minute. Asa arata placinta dupa ce se dezumfla. O lasati 30 de minute sa se raceasca apoi o portionati cum doriti.

23

Dupa preferinte placinta se poate pudra cu zahar pudra vanilat.

24

Priviti cat de bine arata! Straturile se vad frumos, foile sunt coapte in interior si rumene la exterior. Totul este cremos, fin si aromat. Nu prezinta cocoloase de iaurt sau amidon. Crema care se formeaza nu este separata fiind foarte fina de la iaurtului gras, oua si amidon.

25

Placinta cu iaurt si stafide este un desert simplu si delicios, foarte usor de preparat, care nu are cum sa nu va reuseasca. Aceasta placinta este atat de frageda, pufoasa si aromata, incat va incanta intrega familie.
Pofta mare!

Ingrediente

 1 pachet foi de placinta din comert
 500 gr iaurt gras 10%
 5 oua mari
 200 gr zahar
 2 pliculete de zahar vanilat
 40 gr amidon
 50 gr unt
 100 gr stafide
 coaja rasa de la doua lamai
 zahar pudra vanilat pentru pudrat
 un praf de sare

Indicații

1

Mod de preparare:
Lasam foile de placinta sa se decongeleze, vom folosi cam 12 foi subtiri ( 4 foi pentru baza si alte 8 pentru construirea placintei). Scoatem ouale si iaurtul din frigider si le lasam sa se inclazeasca la temperatura camerei.

2

Pregatim tava de copt in care vom coace placinta, cu dimensiunile de 20 x 30 cm, cu hartia de copt acoperind toate marginile.

3

Se topeste untul avand grija sa nu se arda si se lasa la racorit. Razuim coaja de la doua lamai. Stafidele nu trebuie inmuiate in rom sau lichior. Ele sunt mai utile asa uscate pentru ca vor absorbi umiditatea din crema de iaurt si se vor umfla de la ea.

4

Pe masa de lucru, desfacem cu grija foile de placinta. Pentru baza placintei vom folosi 4 foi de aluat, astfel: in tava tapetata cu hartie de copt asternem doua foi de aluat de placinta, foile vor fi mai mari decat tava, si le vom lasa asa avand grija sa ridicam aluatul pe marginile tavii. Ungem cu unt topit cu pensula si presaram cu putina coaja rasa de lamaie. Deasupra vom pune alte doua foi de aluat pe care le ungem cu unt si presaram cu coaja rasa de lamaie. Pastram coaja rasa de lamaie si unt topit si pentru urmatoarele foi.

5

Pregatim ingredientele pentru umplutura. Spargem ouale si separam albusurile de galbenus, le vom mixa separat pentru a avea o placinta cu iaurt frumoasa, inalta, crescuta.

6

Peste galbenusuri vom presara mai intai un praf de sare pentru ca ele sa-si pastreze culoarea, apoi vom pune peste ele jumatate din cantitatea de zahar, le vom mixa la urma dupa albus.

7

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.

8

Cand spuma incepe sa aiba tinuta se adauga imprastiat pe toata suprafata albusului 100 g zahar.

9

Apoi se bate spuma mai departe pana ce aceasta devine lucioasa si ferma ca la bezea.

10

Galbenusurile se mixeaza separat cu restul de zahar si zaharul vanilat, un praf de de sare si o lingurita de coaja rasa de lamaie.

11

Dupa ce galbenusurile s-au facut spuma se adauga amidonul cernut prin sita.

12

Adaugam imediat si iaurtul.

13

Mixam bine compozitia cu telul sau cu mixerul ca sa se desfaca amidonul sa nu aibe cocoloase.

14

Cu o paleta se adauga albusurile batute spuma in compozitie si se amesteca usor. Nu turnam din prima tot albusul spuma in compozitia de iaurt, ne asiguram mai intai ca fiecare paleta de albus adaugata este incorporata usor in compozitie.

15

Nu vom strivi albusul pentru ca acesta va face placinta noastra aerata si pufoasa.

16

Compozitia nu curge, este spumoasa si cremoasa.

17

Din crema de iaurt cremoasa vom avea nevoie de 5 parti pentru construirea placintei. Peste cele 4 foi din tava se pun circa 4-5 linguri de compozitie de iaurt si se presara un sfert din stafide. In felul acesta stafidele sunt asezate de-a lungul placintei uniform si nu se duc la fund ca atunci daca le-am fi pus in compozitia de iaurt o data cu albusurile.

18

Ungem apoi cu unt topit alte doua foi de placinta pe jumatate din lungime, presaram coaja rasa de lamaie apoi le pliem (impaturim) in doua, astfel incat sa aiba dimensiunile tavii (20 x 30 cm). Se aseaza foile pliate peste primul strat de crema si stafide. Adugam din nou 4-5 linguri de crema de iaurt, presaram stafide, ungem alte doua foi cu unt pe jumatate din lungime presaram coaja rasa de lamaie , impaturim si asezam peste crema cu stafide. Procedam la fel si cu al treilea strat de foi.

19

Inainte de a aseza ultimele doua foi ne ocupam de surplusul de foi de pe marginile tavii: le indoim spre interior ca sa nu se vada inestetic.
Utimele doua foi se pensuleaza cu untul ramas si restul de coaja rasa de lamaie, se pliaza in doua si se aseaza peste crema de iaurt cu stafide si peste marginile de foi de aluat pliate in interior.

20

Se unge cu ultima cincime de crema de iaurt. Peste aceasta nu se mai pun stafide pentru ca s-ar arde la copt.

21

Placinta cu iaurt se coace 45 - 50 de minute la 180 grade C in cuptorul preincins, la functia sus-jos cu ventilatie sau temperatura medie la cele cu gaz. Atentie insa, cuptoarele incalzesc si coc diferit. Lasati asadar placinta sa se rumeneasca frumos apoi o scoateti din cuptor.

22

Placinta de iaurt la copt se va rumeni frumos si va creste in inaltime. Arata ca un sufleu de iaurt. Va fi mai umflata putin dar se dezumfla peste vreo 15 minute. Asa arata placinta dupa ce se dezumfla. O lasati 30 de minute sa se raceasca apoi o portionati cum doriti.

23

Dupa preferinte placinta se poate pudra cu zahar pudra vanilat.

24

Priviti cat de bine arata! Straturile se vad frumos, foile sunt coapte in interior si rumene la exterior. Totul este cremos, fin si aromat. Nu prezinta cocoloase de iaurt sau amidon. Crema care se formeaza nu este separata fiind foarte fina de la iaurtului gras, oua si amidon.

25

Placinta cu iaurt si stafide este un desert simplu si delicios, foarte usor de preparat, care nu are cum sa nu va reuseasca. Aceasta placinta este atat de frageda, pufoasa si aromata, incat va incanta intrega familie.
Pofta mare!

Placinta cu iaurt si stafide
(Visited 1.056 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *