AutorNicola ElenaCategorie, DificultateAvansat

Mirosul de cozonac proaspat scos din cuptor nu trebuie sa lipseasca din casa ta, Sarbatoare sau nu, cozonacul a fost si este un preparat dulce apreciat de noi toti, cu diverse umpluturi, acesta va fi mereu dorit pe mesele noastre si intotdeauna de nerefuzat.

Randamente2 porții
Timp de pregătire1 oră 40 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total2 ore 20 minute

 1 kg faina 000
 50 gr drojdie proaspata
 200 gr unt
 300 ml lapte
 8 galbenusuri
 350 gr zahar
 8 plicuri de zahar vanilat
 coaja rasa de portocala
 coaja rasa de lamaie
Pentru umplutura
 80 gr zahar pudra
 20 gr cacao
 150 gr stafide
 200 gr rahat

1

Mod de preparare:
Incalzim laptele cu zaharul si zaharul vaniliat. Punem la crescut drojdia intr-un bol separat cu putin lapte si faina.
Spalam bine lamaia si portocala cu un burete pentru a indeparta ceara, apoi razuim cojile pe razatoarea mica.

2

Cernem faina de 3 - 4 ori pentru a se aera.

3

Separam galbenusurile de albus. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.

4

In faina facem un gol si adaugam sare, coaja de lamaie si coaja de portocala rasa.

5

Adaugam untul la temperatura camerei, apoi adaugam drojdia crescuta.

6

Incepem sa framantam si adaugam laptele putin cate putin pana il terminam. Framantam aluatul cam 30 de minute. Transferam aluatul intr-un bol separat uns cu putin ulei, il acoperim cu folie si il lasam la crescut pentru o ora.

7

Pentru acest cozonac am pregatit o umplutura uscata din cacao in amestec cu zahar pudra, rahat si stafide.
Cand aluatul a crescut, l-am impartit in doua, o bucata am transferat-o pe blatul de lucru uns usor cu ulei apoi o mai impartim in doua.

8

Luam o jumatate din aluat si ii vom da o forma dreptunghiulara.

9

Intindem usor aluatul cu sucitorul, atat cat sa nu se rupa cand vom pune umplutura.

10

Adaugam apoi jumatate din cantitatea de cacao in amestec cu zahar pudra, nivelam si intindem usor cu o spatula.

11

Adaugam apoi bucati de rahat taiat cubulete mici.

12

Punem si jumatatea de stafide inmuiate in putina apa sau sirop cu esenta de rom.

13

Incepem apoi sa rulam presand usor cu degetele ca sa nu ramana goluri de aer, nu trebuie se ne grabim.
In acelasi mod procedam si cu cealalta jumatate de aluat.

14

Cand am terminat de rulat si a doua jumatate, vom impleti ruladele de aluat umplut in spirala.

15

Spirala obtinuta o vom strange usor la capete, indoind usor capetele sub aluat.

16

Vom transfera spirala de cozonac in tava de cozonac ( nu de chec, care este mai mica si riscam ca la coacere sa se reverse alatul, fiind tava prea mica).

17

Apoi ii vom da la coptorul preincalzit la 160 grade timp de 40 de minute.

18

Cozonacul este un desert iubit de noi toti, il adoram in orice combinatie de umplutura. Traditia spune ca se mananca impreuna cu ou rosu de Paste, insa fiind atat de apreciat il gatim ori de cate ori este nevoie sau cand ne e pofta de ceva bun si dulce.

19

Cozonacul cu rahat, cacao si stafide este super delicios, aromat si dulce daca iti e pofta de ceva bun alege sa faci acest cozonac si iti vei incanta papilele gustative si pe toti membrii familiei ori invitati atunci cand va vin in vizita.
Pofta mare!

Ingrediente

 1 kg faina 000
 50 gr drojdie proaspata
 200 gr unt
 300 ml lapte
 8 galbenusuri
 350 gr zahar
 8 plicuri de zahar vanilat
 coaja rasa de portocala
 coaja rasa de lamaie
Pentru umplutura
 80 gr zahar pudra
 20 gr cacao
 150 gr stafide
 200 gr rahat

Indicații

1

Mod de preparare:
Incalzim laptele cu zaharul si zaharul vaniliat. Punem la crescut drojdia intr-un bol separat cu putin lapte si faina.
Spalam bine lamaia si portocala cu un burete pentru a indeparta ceara, apoi razuim cojile pe razatoarea mica.

2

Cernem faina de 3 - 4 ori pentru a se aera.

3

Separam galbenusurile de albus. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.

4

In faina facem un gol si adaugam sare, coaja de lamaie si coaja de portocala rasa.

5

Adaugam untul la temperatura camerei, apoi adaugam drojdia crescuta.

6

Incepem sa framantam si adaugam laptele putin cate putin pana il terminam. Framantam aluatul cam 30 de minute. Transferam aluatul intr-un bol separat uns cu putin ulei, il acoperim cu folie si il lasam la crescut pentru o ora.

7

Pentru acest cozonac am pregatit o umplutura uscata din cacao in amestec cu zahar pudra, rahat si stafide.
Cand aluatul a crescut, l-am impartit in doua, o bucata am transferat-o pe blatul de lucru uns usor cu ulei apoi o mai impartim in doua.

8

Luam o jumatate din aluat si ii vom da o forma dreptunghiulara.

9

Intindem usor aluatul cu sucitorul, atat cat sa nu se rupa cand vom pune umplutura.

10

Adaugam apoi jumatate din cantitatea de cacao in amestec cu zahar pudra, nivelam si intindem usor cu o spatula.

11

Adaugam apoi bucati de rahat taiat cubulete mici.

12

Punem si jumatatea de stafide inmuiate in putina apa sau sirop cu esenta de rom.

13

Incepem apoi sa rulam presand usor cu degetele ca sa nu ramana goluri de aer, nu trebuie se ne grabim.
In acelasi mod procedam si cu cealalta jumatate de aluat.

14

Cand am terminat de rulat si a doua jumatate, vom impleti ruladele de aluat umplut in spirala.

15

Spirala obtinuta o vom strange usor la capete, indoind usor capetele sub aluat.

16

Vom transfera spirala de cozonac in tava de cozonac ( nu de chec, care este mai mica si riscam ca la coacere sa se reverse alatul, fiind tava prea mica).

17

Apoi ii vom da la coptorul preincalzit la 160 grade timp de 40 de minute.

18

Cozonacul este un desert iubit de noi toti, il adoram in orice combinatie de umplutura. Traditia spune ca se mananca impreuna cu ou rosu de Paste, insa fiind atat de apreciat il gatim ori de cate ori este nevoie sau cand ne e pofta de ceva bun si dulce.

19

Cozonacul cu rahat, cacao si stafide este super delicios, aromat si dulce daca iti e pofta de ceva bun alege sa faci acest cozonac si iti vei incanta papilele gustative si pe toti membrii familiei ori invitati atunci cand va vin in vizita.
Pofta mare!

Cozonac cu umplutura de cacao, rahat si stafide
(Visited 220 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *