Cea mai buna inghetata este cea facuta in casa pentru ca se prepara usor si stim exact ce ingrediente folosim, iar gustul este ca cel al inghetatelor din comert. Inghetata de capsuni este un desert racoritor de vara pe care toata lumea il iubeste iar daca vrei sa pregatesti o inghetata de caspune fina si delicioasa fara ajutorul vreunei masini de inghetata aceasta este o reteta simpla si usor de urmat:

Randamente1 porție

 500 gr capsune
 400 ml smantana dulce cu cel putin 30% grasime
 250 ml iaurt grecesc
 180 gr zahar ( recomand pudra ca sa se topeasca mai repede)
 6 galbenusuri
 10 ml esenta de vanilie ( sau dupa gust)

1

Mod de preparare:
Capsunele se spala si se curata de codite si frunze.

2

Le trasferam in vasul blenderului si le pasam bine, fie cu blenderul, fie cu o furculita sau paleta de pasat piure. Avantaj cand faceti piureul cu furculita ca vor ramane bucati si vor arata bine in inhetata. Dam apoi piureul obtinut la frigider.

3

Ouale se spala, se dezinfecteaza, apoi se seapara albusul de galbenus. Eu nu arunc albusul chiar daca nu-l gatesc imediat. Am pus cate 3 albusuri in cate o punga alimentara si le-am pus la congelat. Le folosesc la macarons sau alte retete care cer doar albus.

4

Galbenusurile se bat bine de tot cu un mixer, cu zaharul si esenta de vanilie, pana capata consistenta unei spume. La mine s-a topit greu zaharul tos, de aceea recomand sa folositi zahar pudra.

5

Transferam apoi compozitia obtinuta intr-un vas metalic pentru prelucrare termica a galbenusului de ou cu vanilie.

6

Vasul metalic in care am turnat compozitia de ou cu vanilie il punem pe baie de aburi timp in care amestecam continuu pana cand compozitia se ingroasa si se formeaza ca o crema. Daca aveti termometru crema ar trebui sa ajunga la temperatura de 75 de grade Celsius.

7

Crema vanilata se lasa la racit, apoi se pune la frigider, unde o vom tine cel putin 3 ore.

8

Cat timp crema este la racit, ne ocupam de smantana pe care o cantarim si o transferam in bolul mixerului.

9

Smantana lichida si rece o vom mixa bine, pana capata consistenta ca de frisca.

10

In frisca astfel obtinuta se toarna crema de vanilie racita si iaurtul, amestecand cu grija cu un tel sau spatula pentru pana la incorporarea acestora complet.

11

Adaugam apoi piureul de capsune si amestecam pana la incorporare obtinand astfel compozitia de inghetata.

12

Punem compozitia de inghetata intr-o caserola si o vom da la congelator pentru cel putin 6 ore.
Important de stiut e ca in decursul acestui interval orar, este indicat ca in primele 3 ore sa scoatem inghetata de la congelator la fiecare jumatate de ora si sa o amestecam bine, pentru a evita formarea cristalelor de gheata.

13

Se serveste dupa 6 ore simpla sau cu fructe ori topping-uri dupa gustul fiecăruia.

14

Daca ati facut mai multa inghetata pentru mai multe zile, va trebui sa o tineti la congelat, ea se va ingheta de tot. sa nu o aruncati pentru ca nu e compromisa.
Sfat: ca sa o puteti consuma, e bine sa puneti caserola in frigider cateva ore inainte de servire, ca sa se dezghete usor ( atentie nu de tot, ci cat sa puteti lua usor cu lingura din inghetata), o sa vedeti ca desi s-a inghetata precedent puternic, cristalele sunt la fel de fine.

15

Pofta buna!

16

Bun de stiut:
Inghetata se pastreaza mai bine in caserole de poliestiren, ca cea din imagine de mai jos, adica dupa ce o preparati ca in reteta de mai sus, si cand au trecut cele 6 ore de tinut la congelator, sa o transferati in aceste caserole, se va ingheta apoi mai greu decat in caserole obisnuite, iar in final veti avea o inghetata cremoasa si a doua zi sau chiar a treia daca este izolata bine ( adica daca e bine pus capacul), fara fi necesar sa o mai tineti in frigider inainte de consum.
Eu le-am primit cadou si dupa cum vedeti tin albusul in ele la congelat, probabil se gasesc in hypermarketuri sau in magazine on-line, eu nu am cautat. Sper sa va fie de folos. Spor sa aveti!

Ingrediente

 500 gr capsune
 400 ml smantana dulce cu cel putin 30% grasime
 250 ml iaurt grecesc
 180 gr zahar ( recomand pudra ca sa se topeasca mai repede)
 6 galbenusuri
 10 ml esenta de vanilie ( sau dupa gust)

Indicații

1

Mod de preparare:
Capsunele se spala si se curata de codite si frunze.

2

Le trasferam in vasul blenderului si le pasam bine, fie cu blenderul, fie cu o furculita sau paleta de pasat piure. Avantaj cand faceti piureul cu furculita ca vor ramane bucati si vor arata bine in inhetata. Dam apoi piureul obtinut la frigider.

3

Ouale se spala, se dezinfecteaza, apoi se seapara albusul de galbenus. Eu nu arunc albusul chiar daca nu-l gatesc imediat. Am pus cate 3 albusuri in cate o punga alimentara si le-am pus la congelat. Le folosesc la macarons sau alte retete care cer doar albus.

4

Galbenusurile se bat bine de tot cu un mixer, cu zaharul si esenta de vanilie, pana capata consistenta unei spume. La mine s-a topit greu zaharul tos, de aceea recomand sa folositi zahar pudra.

5

Transferam apoi compozitia obtinuta intr-un vas metalic pentru prelucrare termica a galbenusului de ou cu vanilie.

6

Vasul metalic in care am turnat compozitia de ou cu vanilie il punem pe baie de aburi timp in care amestecam continuu pana cand compozitia se ingroasa si se formeaza ca o crema. Daca aveti termometru crema ar trebui sa ajunga la temperatura de 75 de grade Celsius.

7

Crema vanilata se lasa la racit, apoi se pune la frigider, unde o vom tine cel putin 3 ore.

8

Cat timp crema este la racit, ne ocupam de smantana pe care o cantarim si o transferam in bolul mixerului.

9

Smantana lichida si rece o vom mixa bine, pana capata consistenta ca de frisca.

10

In frisca astfel obtinuta se toarna crema de vanilie racita si iaurtul, amestecand cu grija cu un tel sau spatula pentru pana la incorporarea acestora complet.

11

Adaugam apoi piureul de capsune si amestecam pana la incorporare obtinand astfel compozitia de inghetata.

12

Punem compozitia de inghetata intr-o caserola si o vom da la congelator pentru cel putin 6 ore.
Important de stiut e ca in decursul acestui interval orar, este indicat ca in primele 3 ore sa scoatem inghetata de la congelator la fiecare jumatate de ora si sa o amestecam bine, pentru a evita formarea cristalelor de gheata.

13

Se serveste dupa 6 ore simpla sau cu fructe ori topping-uri dupa gustul fiecăruia.

14

Daca ati facut mai multa inghetata pentru mai multe zile, va trebui sa o tineti la congelat, ea se va ingheta de tot. sa nu o aruncati pentru ca nu e compromisa.
Sfat: ca sa o puteti consuma, e bine sa puneti caserola in frigider cateva ore inainte de servire, ca sa se dezghete usor ( atentie nu de tot, ci cat sa puteti lua usor cu lingura din inghetata), o sa vedeti ca desi s-a inghetata precedent puternic, cristalele sunt la fel de fine.

15

Pofta buna!

16

Bun de stiut:
Inghetata se pastreaza mai bine in caserole de poliestiren, ca cea din imagine de mai jos, adica dupa ce o preparati ca in reteta de mai sus, si cand au trecut cele 6 ore de tinut la congelator, sa o transferati in aceste caserole, se va ingheta apoi mai greu decat in caserole obisnuite, iar in final veti avea o inghetata cremoasa si a doua zi sau chiar a treia daca este izolata bine ( adica daca e bine pus capacul), fara fi necesar sa o mai tineti in frigider inainte de consum.
Eu le-am primit cadou si dupa cum vedeti tin albusul in ele la congelat, probabil se gasesc in hypermarketuri sau in magazine on-line, eu nu am cautat. Sper sa va fie de folos. Spor sa aveti!

Inghetata de capsuni de casa – fara aparat de inghetata
(Visited 163 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *