Puiul pe sticla la cuptor este o friptura minunata, simpla si de efect, foarte gustoasa, potrivita cu orice ocazie, pentru un pranz sau o cina in familie, dar si pentru o masa festiva. Este o friptura foarte usor de preparat, fiind o alternativa a puiului rotisat, iar carnea este foarte aromata, frageda si suculenta.
Mod de preparare:
Puiul se curata de eventuale pene si tuleie si i se scot resturile de organe cum ar fi de exemplu rinichii si plamanii care in general sunt lasati in puii din comert, apoi il clatim bine sub jet de apa rece.
Stergem puiul cu un servet de bucatarie apoi il vom unge cu ulei de masline pentru ca toate condimentele sa se lipeasca mai bine de pielea puiului.
Eu am condimentat puiul simplu, cu sare si piper, pe toate partile inclusiv in interior, dar poate fi condimentat dupa gustul si preferintele fiecaruia.
Pudram cu boia de ardei dulce apoi il vom masa bine cu mana pentru ca boiaua sa se distribuie frumos si uniform pe toata suprafata puiului.
Daca va permite timpul, va recomand sa lasati puiul condimentat cateva ore la rece acoperit cu folie, in felul acesta carnea are timp sa imprumute din gustul si aroma mirodeniilor.
Pregatim intre timp si legumele pe care le vom gati in aceeasi tava cu puiul, in felul acestea economsim timp si vom avea o garnitura delicioasa si sanatoasa la puiul copt. Eu am ales garnitura de cartofi, pe care mai intai i-am curatat si spalat apoi i-am taiat in bucati medii, dupa care i-am condimentat cu sare, piper mozaic, usturoi pudra, am turnat 2-3 linguri de ulei de masline peste ei si i-am amestecat pana cand s-au colorat frumos de la boia.
Daca aveti un astfel de vas special pentru pui la cuptor, nu ezitati sa-l folositi pentru ca astfel puiul se poate incalzi mai bine si in interior. Puiul asezat pe acest vas e mai stabil decat pe sticla, avand baza mai mare, in plus la baza lui puteti gati diverse legume impreuna cu puiul.
Daca nu aveti acest vas nu e nici o problema. Puteti face aceasta reteta de pui la cuptor chiar pe o sticla bine spalata, cu eticheta si lipiciul curatate bine, dupa aceea umpleti sticla cu apa pentru a face aburi in cuptor. In cazul vasului ceramic, apa se pune in tavita de la baza lui.
In tava cuptorului vom pune mai intai hartie de copt mototolita si asezam apoi vasul ceramic sau tavita cu sticla. Astfel evitam sa ni se scurga zeama in cuptor. Dupa ce se arunca hartia de copt, tava cuptorului ramane aproape curata.
Infigem apoi puiul in varful vasului special sau in sticla umpluta cu apa. Asezam la baza vasului / sticlei legumele ( cartofii si cateii de usturoi in cazul meu) cu fasii de unt printre ele si turnam o jumatate de cescuta de apa.
Pentru ca aripile sa nu indeparteze de pui si sa se arda, le vom fixa astfel: crestam un pic pielea de pe piept (cu un cutit bine ascutit, cu lama subtire) si facem niste buzunarele, apoi introducem capetele aripilor in ele.
Dupa o ora deschidem cuptorul si ungem puiul cu zeama scursa in tavita apoi mai coacem inca 60 de minute sau pana cand puiul prinde o culoare frumoasa aurie. Pe parcusul coacerii mai ungem o data sau de doua ori puiul cu zeama din vas. Cand este gata il scoatem din cuptor si il vom lasa cateva minute sa se racoreasca.
Asa arata puiul gatit pe sticla, frumos rumenit, cu pielea usor crocanta si apetisanta iar carnea este frageda si suculenta ce cade usor de pe os.
Legumele gatite impreuna cu puiul sunt moi, aromate si gustoase.
Scoatem apoi puiul de pe vas sau de pe sticla si se aseaza pe un platou sau intr-un vas de servire.
Sosul se poate pune alaturi de pui sau intr-o sosiera este extrem de delicios si aromat.
Langa pui pe platoul de servire adaugam legumele coapte. Eu pe langa cartofii din cuptor am pregatit separat si mazare cu morcovi taiati rondele pe care le-am tras in tigaie cu putin ulei de masline si le-am condimentat simplu cu sare, piper si un praf de usturoi, au iesit delicioase!
Puiul pe sticla se poate servi insotit si de salatele preferate sau muraturi.
Puiul gatit pe sticla la cuptor isi pastreaza toate calitatile datorita faptului ca timpul de preparare este lent. Mirodeniile si ingredientele cu care este preparat ii ofera in plus un gust delicios si o consistenta frageda care cu siguranta o sa va incante.
Puiul pe sticla iese mai bun decat la rotisor si este ideal pentru mesele in familie la sfarsit de saptamana.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Puiul se curata de eventuale pene si tuleie si i se scot resturile de organe cum ar fi de exemplu rinichii si plamanii care in general sunt lasati in puii din comert, apoi il clatim bine sub jet de apa rece.
Stergem puiul cu un servet de bucatarie apoi il vom unge cu ulei de masline pentru ca toate condimentele sa se lipeasca mai bine de pielea puiului.
Eu am condimentat puiul simplu, cu sare si piper, pe toate partile inclusiv in interior, dar poate fi condimentat dupa gustul si preferintele fiecaruia.
Pudram cu boia de ardei dulce apoi il vom masa bine cu mana pentru ca boiaua sa se distribuie frumos si uniform pe toata suprafata puiului.
Daca va permite timpul, va recomand sa lasati puiul condimentat cateva ore la rece acoperit cu folie, in felul acesta carnea are timp sa imprumute din gustul si aroma mirodeniilor.
Pregatim intre timp si legumele pe care le vom gati in aceeasi tava cu puiul, in felul acestea economsim timp si vom avea o garnitura delicioasa si sanatoasa la puiul copt. Eu am ales garnitura de cartofi, pe care mai intai i-am curatat si spalat apoi i-am taiat in bucati medii, dupa care i-am condimentat cu sare, piper mozaic, usturoi pudra, am turnat 2-3 linguri de ulei de masline peste ei si i-am amestecat pana cand s-au colorat frumos de la boia.
Daca aveti un astfel de vas special pentru pui la cuptor, nu ezitati sa-l folositi pentru ca astfel puiul se poate incalzi mai bine si in interior. Puiul asezat pe acest vas e mai stabil decat pe sticla, avand baza mai mare, in plus la baza lui puteti gati diverse legume impreuna cu puiul.
Daca nu aveti acest vas nu e nici o problema. Puteti face aceasta reteta de pui la cuptor chiar pe o sticla bine spalata, cu eticheta si lipiciul curatate bine, dupa aceea umpleti sticla cu apa pentru a face aburi in cuptor. In cazul vasului ceramic, apa se pune in tavita de la baza lui.
In tava cuptorului vom pune mai intai hartie de copt mototolita si asezam apoi vasul ceramic sau tavita cu sticla. Astfel evitam sa ni se scurga zeama in cuptor. Dupa ce se arunca hartia de copt, tava cuptorului ramane aproape curata.
Infigem apoi puiul in varful vasului special sau in sticla umpluta cu apa. Asezam la baza vasului / sticlei legumele ( cartofii si cateii de usturoi in cazul meu) cu fasii de unt printre ele si turnam o jumatate de cescuta de apa.
Pentru ca aripile sa nu indeparteze de pui si sa se arda, le vom fixa astfel: crestam un pic pielea de pe piept (cu un cutit bine ascutit, cu lama subtire) si facem niste buzunarele, apoi introducem capetele aripilor in ele.
Dupa o ora deschidem cuptorul si ungem puiul cu zeama scursa in tavita apoi mai coacem inca 60 de minute sau pana cand puiul prinde o culoare frumoasa aurie. Pe parcusul coacerii mai ungem o data sau de doua ori puiul cu zeama din vas. Cand este gata il scoatem din cuptor si il vom lasa cateva minute sa se racoreasca.
Asa arata puiul gatit pe sticla, frumos rumenit, cu pielea usor crocanta si apetisanta iar carnea este frageda si suculenta ce cade usor de pe os.
Legumele gatite impreuna cu puiul sunt moi, aromate si gustoase.
Scoatem apoi puiul de pe vas sau de pe sticla si se aseaza pe un platou sau intr-un vas de servire.
Sosul se poate pune alaturi de pui sau intr-o sosiera este extrem de delicios si aromat.
Langa pui pe platoul de servire adaugam legumele coapte. Eu pe langa cartofii din cuptor am pregatit separat si mazare cu morcovi taiati rondele pe care le-am tras in tigaie cu putin ulei de masline si le-am condimentat simplu cu sare, piper si un praf de usturoi, au iesit delicioase!
Puiul pe sticla se poate servi insotit si de salatele preferate sau muraturi.
Puiul gatit pe sticla la cuptor isi pastreaza toate calitatile datorita faptului ca timpul de preparare este lent. Mirodeniile si ingredientele cu care este preparat ii ofera in plus un gust delicios si o consistenta frageda care cu siguranta o sa va incante.
Puiul pe sticla iese mai bun decat la rotisor si este ideal pentru mesele in familie la sfarsit de saptamana.
Pofta mare!