AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateÎncepător

Supa frantuzeasca este o supa delicios de buna, pe care daca o incercati o data o veti dori cat mai des pe masa, este excelenta iarna si extrem de buna in cazul racelilor ce apar in aceasta perioada.

Randamente2 porții
Timp de pregătire20 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total50 minute

 350 gr ceapa alba sau rosie
 800 ml supa de pui, vita, oase sau apa
 80 gr unt
 30 gr faina sau amidon
 60 ml smantana pentru gatit
 150 ml vin alb sau cognac 40 ml
 300 gr cascaval, jumatate puteti pune si mozzarela
 sare si piper dupa gust

1

Mod de preparare:
Ceapa se curata, se spala si se taie julien, adica taiati ceapa in doua, apoi taiati pe lateral felii subtiri si egale, Dam pe razatoare cascavalul si mozzarella, in cazul in care ati adaugat-o, eu am pus si mozzarella. Peste smantana am adaugat faina si 100 ml de supa de pui si am amestecat foarte bine ( liezon/ingroseala).

2

Punem tigaia pe aragaz la foc mediu, apoi adaugam untul si-l lasam sa se topeasca pana devine usor maroniu ( beurre noisette). Adaugam apoi ceapa taiata julien si o lasam cateva minute amestecand continuu.

3

Cand ceapa incepe sa se rumeneasca foarte finut pe margine, adaugam vinul sau cogniacul peste care am adaugat 50 ml apa. Amestecam bine cu o spatula sa se incorporeze peste tot lichidul,in felul acesta ceapa o sa prinda din aroma vinului,

4

Lasam pana cand lichidul se evapora si ceapa incepe sa sfaraie, mai lasam un pic cat observam ca ceapa isi schimba culoarea in auriu, dupa care adaugam supa 2-3 linguri si lasam pana se evapora si incepe din nou sa se prajeasca, apoi adaugam din nou 2-3 linguri de supa si urmam procedeul pana cand ceapa se caramelizeaza usor si devine foarte moale ca o pasta.

5

Cat timp gatim ceapa, pregatim painea la cuptor pe care o vom adauga in supa, astfel: intr-o tava tapetata cu hartie de copt punem feliile de paine, le ungem cu unt topit, si dam la cuptorul incalzit la 250 grade C timp de cateva minute, pana cand devine aurie, apoi scoatem tava din cuptor si lasam feliile sa se raceasca.

6

Cand ceapa s-a caramelizat, adaugam amestecul de smantana faina si supa si se mai lasa cateva minute sa dea in clocot. Gustam supa si o potrivim cu sare si piper.

7

In vase termorezistente speciale pentru cuptor, punem cate o felie de paine, adaugam cascavalul ras si turnam supa de ceapa.

8

Dupa ce am pus supa in vase, adaugam paine prajita la cuptor, 2 felii pentru fiecare portie, apoi presaram cu cascavalul ras si mozzarella.

9

Vasele cu supa de ceapa le vom introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 15 minute, sau pana cand cascavalul e topit si usor rumenit.

10

Supa de ceapa se serveste fierbinte, imediat ce este scoasa din cuptor. Este extrem de gustoasa si satioasa, practic nu veti avea nevoie si de felul doi.
Pofta buna!

Ingrediente

 350 gr ceapa alba sau rosie
 800 ml supa de pui, vita, oase sau apa
 80 gr unt
 30 gr faina sau amidon
 60 ml smantana pentru gatit
 150 ml vin alb sau cognac 40 ml
 300 gr cascaval, jumatate puteti pune si mozzarela
 sare si piper dupa gust

Indicații

1

Mod de preparare:
Ceapa se curata, se spala si se taie julien, adica taiati ceapa in doua, apoi taiati pe lateral felii subtiri si egale, Dam pe razatoare cascavalul si mozzarella, in cazul in care ati adaugat-o, eu am pus si mozzarella. Peste smantana am adaugat faina si 100 ml de supa de pui si am amestecat foarte bine ( liezon/ingroseala).

2

Punem tigaia pe aragaz la foc mediu, apoi adaugam untul si-l lasam sa se topeasca pana devine usor maroniu ( beurre noisette). Adaugam apoi ceapa taiata julien si o lasam cateva minute amestecand continuu.

3

Cand ceapa incepe sa se rumeneasca foarte finut pe margine, adaugam vinul sau cogniacul peste care am adaugat 50 ml apa. Amestecam bine cu o spatula sa se incorporeze peste tot lichidul,in felul acesta ceapa o sa prinda din aroma vinului,

4

Lasam pana cand lichidul se evapora si ceapa incepe sa sfaraie, mai lasam un pic cat observam ca ceapa isi schimba culoarea in auriu, dupa care adaugam supa 2-3 linguri si lasam pana se evapora si incepe din nou sa se prajeasca, apoi adaugam din nou 2-3 linguri de supa si urmam procedeul pana cand ceapa se caramelizeaza usor si devine foarte moale ca o pasta.

5

Cat timp gatim ceapa, pregatim painea la cuptor pe care o vom adauga in supa, astfel: intr-o tava tapetata cu hartie de copt punem feliile de paine, le ungem cu unt topit, si dam la cuptorul incalzit la 250 grade C timp de cateva minute, pana cand devine aurie, apoi scoatem tava din cuptor si lasam feliile sa se raceasca.

6

Cand ceapa s-a caramelizat, adaugam amestecul de smantana faina si supa si se mai lasa cateva minute sa dea in clocot. Gustam supa si o potrivim cu sare si piper.

7

In vase termorezistente speciale pentru cuptor, punem cate o felie de paine, adaugam cascavalul ras si turnam supa de ceapa.

8

Dupa ce am pus supa in vase, adaugam paine prajita la cuptor, 2 felii pentru fiecare portie, apoi presaram cu cascavalul ras si mozzarella.

9

Vasele cu supa de ceapa le vom introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 15 minute, sau pana cand cascavalul e topit si usor rumenit.

10

Supa de ceapa se serveste fierbinte, imediat ce este scoasa din cuptor. Este extrem de gustoasa si satioasa, practic nu veti avea nevoie si de felul doi.
Pofta buna!

Note

Supa frantuzeasca de ceapa cu cascaval
(Visited 623 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *