AutorNicola ElenaCategorie, , , , DificultateIntermediar

Zacusca de ciuperci se pregateste foarte usor si este extrem de delicioasa, dulce, aromata si perfecta atat pentru mesele principale, pentru pachet, cat si ca aperitive, gustarele de-a lungul zilei, de asemenea o puteti servi si pe perioada posturilor de peste an, fiind un aliment sanatos, hranitor si consistent.

Randamente2 porții
Timp de pregătire15 minuteTimp de preparare1 oră 10 minuteTimp total1 oră 25 minute

 500 gr ciuperci
 3 rosii mari
 3 ardei kapia
 2 cepe
 2 catei de usturoi
 1 frunza de dafin
 sare si piper
 piper boabe
 100 ml ulei
 200 ml sos de rosii passate
 1 lingurita de boia dulce
 1 lingurita de boia afumata
 1 lingurita de cimbru

1

Mod de preparare:
Din ingredientele de mai sus, ies cam doua borcane a cate 200g.
Se aleg rosii mari si bine coapte, cu seminte cat mai putine. Spalam rosiile si ardeii kapia apoi ii stergem cu un servet de bucatarie.

2

Coacem rosiile si ardeii pe grill sau gratar, ori pe tava in cuptor.

3

Ciupercile se spala, se toaca in bucati mari sau mici in functie de preferinte sau cat de mari le doriti in zacusca.

4

Intr-un wok punem ulei si calim mai intai ciupercile, peste ele vom presara sare si piper.

5

Le vom tine pe foc pana cand toata apa se evapora si ciupercile incep sa se prajeasca. Oprim apoi focul si le scoatem intr-un bol.

6

Ceapa se curata, se spala, usturoiul se curata.

7

Tocam ceapa si usturoiul cat mai marunt in masina de tocat cu ochiuri mici sau mai simplu le dam prin chopper.

8

Curatam rosiile de coji apoi le trecem prin razatoarea cu ochiuri mari sau prin masina speciala de tocat rosii, pentru a inlatura pielitele si semintele.
Ardeii se curata de pielita, se indeparteaza coditele si semintele si se dau prin chopper.

9

In wokul in care am prajit ciupercile, adaugam ulei si il infierbantam, apoi punem ceapa maruntita la calit.

10

Cand ceapa s-a calit si a prins o culoare usor aurie, vom adauga piureul din rosii si ardeii.

11

Punem apoi sosul de rosii passate, foaia de dafin, boia de ardei dulce si afumata, cimbru, asezonam cu sare si piper apoi lasam sa fiarba la foc mic. Vom fierbe pana cand sosul de rosii isi schimba culoarea devenind usor mai deschisa.

12

Adaugam apoi ciupercile calite, amestecam si continuam fierberea lor cam 30 - 40 de minute sau pana cand observati ca uleiul iese deasupra, semn ca toate legumele sunt fierte. Pe parcursul fierberii amestecam cu o paleta sa nu se prinda de vas.

13

Aproape de final asezonam daca mai este nevoie cu sare si piper, dupa preferinte puteti adauga si cateva boabe de piper. Puteti folosi plante aromate proaspete, verzi sau uscate. Important este ca ele sa fie tocate sau sfaramate cat mai marunt si sa nu fie folosite in exces.

14

Zacusca se pune in borcane sterilizate ( se pun borcanele intr-o tava, la cuptor, la foc potrivit sau 180 grade C pentru cuptoare electrice, circa 30 de minute. Oprim cuptorul / focul si lasam borcanele in cuptor pana a doua zi. A doua zi pornim din nou cuptorul / focul pentru 30 de minute, apoi oprim si lasam borcanele in cuptor pana cand se racesc), dupa care se inchid ermetic.
Noi nu ne-am putut abtine si am devorat toata zacusca in doua zile.

15

Zacusca de ciuperci se poate servi ca fel principal, cu paine proaspata sau mamaliguta.

16

Se mai poate servi de asemenea si ca aperitiv in timpul zilei, intre mese, cu ceapa verde sau uscata, pe crutoane de paine prajita, ori poate fi luata la pachet.

17

Zacusca de ciuperci a iesit extrem de delicioasa, sotul meu mi-a spus ca daca nu m-ar fi vazut ca o gatesc ar fi zis ca e de cumparat si nu facuta in casa.

18

Pentru ca noi adoram ciupercile in mancare, in aceasta reteta am pus cu o rosie si un ardei mai putin decat ar fi trebuit astfel incat ciupercile sa se vada in zacusca si sa se simta gustul lor mai pronuntat decat rosiile si ardeii.
Pofta mare!

Ingrediente

 500 gr ciuperci
 3 rosii mari
 3 ardei kapia
 2 cepe
 2 catei de usturoi
 1 frunza de dafin
 sare si piper
 piper boabe
 100 ml ulei
 200 ml sos de rosii passate
 1 lingurita de boia dulce
 1 lingurita de boia afumata
 1 lingurita de cimbru

Indicații

1

Mod de preparare:
Din ingredientele de mai sus, ies cam doua borcane a cate 200g.
Se aleg rosii mari si bine coapte, cu seminte cat mai putine. Spalam rosiile si ardeii kapia apoi ii stergem cu un servet de bucatarie.

2

Coacem rosiile si ardeii pe grill sau gratar, ori pe tava in cuptor.

3

Ciupercile se spala, se toaca in bucati mari sau mici in functie de preferinte sau cat de mari le doriti in zacusca.

4

Intr-un wok punem ulei si calim mai intai ciupercile, peste ele vom presara sare si piper.

5

Le vom tine pe foc pana cand toata apa se evapora si ciupercile incep sa se prajeasca. Oprim apoi focul si le scoatem intr-un bol.

6

Ceapa se curata, se spala, usturoiul se curata.

7

Tocam ceapa si usturoiul cat mai marunt in masina de tocat cu ochiuri mici sau mai simplu le dam prin chopper.

8

Curatam rosiile de coji apoi le trecem prin razatoarea cu ochiuri mari sau prin masina speciala de tocat rosii, pentru a inlatura pielitele si semintele.
Ardeii se curata de pielita, se indeparteaza coditele si semintele si se dau prin chopper.

9

In wokul in care am prajit ciupercile, adaugam ulei si il infierbantam, apoi punem ceapa maruntita la calit.

10

Cand ceapa s-a calit si a prins o culoare usor aurie, vom adauga piureul din rosii si ardeii.

11

Punem apoi sosul de rosii passate, foaia de dafin, boia de ardei dulce si afumata, cimbru, asezonam cu sare si piper apoi lasam sa fiarba la foc mic. Vom fierbe pana cand sosul de rosii isi schimba culoarea devenind usor mai deschisa.

12

Adaugam apoi ciupercile calite, amestecam si continuam fierberea lor cam 30 - 40 de minute sau pana cand observati ca uleiul iese deasupra, semn ca toate legumele sunt fierte. Pe parcursul fierberii amestecam cu o paleta sa nu se prinda de vas.

13

Aproape de final asezonam daca mai este nevoie cu sare si piper, dupa preferinte puteti adauga si cateva boabe de piper. Puteti folosi plante aromate proaspete, verzi sau uscate. Important este ca ele sa fie tocate sau sfaramate cat mai marunt si sa nu fie folosite in exces.

14

Zacusca se pune in borcane sterilizate ( se pun borcanele intr-o tava, la cuptor, la foc potrivit sau 180 grade C pentru cuptoare electrice, circa 30 de minute. Oprim cuptorul / focul si lasam borcanele in cuptor pana a doua zi. A doua zi pornim din nou cuptorul / focul pentru 30 de minute, apoi oprim si lasam borcanele in cuptor pana cand se racesc), dupa care se inchid ermetic.
Noi nu ne-am putut abtine si am devorat toata zacusca in doua zile.

15

Zacusca de ciuperci se poate servi ca fel principal, cu paine proaspata sau mamaliguta.

16

Se mai poate servi de asemenea si ca aperitiv in timpul zilei, intre mese, cu ceapa verde sau uscata, pe crutoane de paine prajita, ori poate fi luata la pachet.

17

Zacusca de ciuperci a iesit extrem de delicioasa, sotul meu mi-a spus ca daca nu m-ar fi vazut ca o gatesc ar fi zis ca e de cumparat si nu facuta in casa.

18

Pentru ca noi adoram ciupercile in mancare, in aceasta reteta am pus cu o rosie si un ardei mai putin decat ar fi trebuit astfel incat ciupercile sa se vada in zacusca si sa se simta gustul lor mai pronuntat decat rosiile si ardeii.
Pofta mare!

Zacusca de ciuperci
(Visited 350 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *